Nieuwe brug

Author:
FrankC
Posted:
zo, 09/21/2014 - 21:33
Hallo,

Ongeveer 30 jaar geleden ben ik gevallen. Hierbij heb ik 1 voortand verloren en de andere voortand zat los.
Er is toen een brug geplaatst waarvan 1 van de pijlers een stifttand is. Nu is recent deze stifttand gaan ontsteken. Ik heb hiervoor antibiotica gekregen en heb nu weinig last meer. De tandarts heeft mij een verwijzing gegeven naar een endodontoloog en aangegeven dat de brug vervangen moet worden. Wat mij op dit moment nog niet duidelijk is of de hele stift ook verwijderd moet worden of alleen de brug. (de tandarts heeft het alleen over de brug gehad)
Ik heb hier de volgende vragen over:

1. Zijn er nog andere behandel methoden dan de brug te vervangen ? (Bv een implantaat of iets anders)

2. Zou het nog mogelijk kunnen zijn om de bestaande brug te behouden en alleen de ontsteking te behandelen ?

3. Zou het mogelijk of nuttig zijn om een verwijzing naar de kaakchirurg te vragen zodat deze eventueel de ontsteking behandelt of advies geeft ?


Groetjes Frank
vV

lastig oordelen wat er kan, zo zonder foto en zo.
Wil de endodontoloog een herbehandeling uit kunnen voeren moet oom de stift uit de wortel ja, om dat voor elkaar te krijgen moet oha de brug eraf, wat vaak op slopen neerkomt.
Alternatief is dat de kaakchirurg een apex resectie doet, maar of dat kan is een tweede, daarnaast heeft een herbehandeling de beste prognose.
Een brugpijler vervangen door een implantaat betekent ook altijd een nieuwe brug, per saldo duurder dan de brugpijler op welke manier dan ook behouden en een nieuwe brug maken. 30 jaar is trouwens fors lange levensduur.
ma, 09/22/2014 - 09:20 Permalink
Illuminus

Prefab metalen stiften met composiet opbouw en glasvezelstiften kunnen over het algemeen wel door de brug heen verwijderd worden. Gegoten stiftopbouwen is een ander verhaal, dan hangt het af van welke tand en hoe groot de obouw is t.o.v. de kroon.

Soms lukt het ook wel om de brug netjes af te tikken en hoeft alleen de stift met opbouw verwijderd te worden (waarna met composiet en een glasvezelstift een nieuwe passende opbouw kan worden gemaakt na de wortelkanaalbehandeling).

Als alternatief kan een apicale chirurgie met extra diepe retrograde preparatie overwogen worden. Hierbij wordt nadat de wortelpunt verwijders is het kanaal met lange tips schoon geprepareerd en gevuld. Meestal lukt het op deze manier wel om tot aan de stift te komen en een goede afsluiting te krijgen (iig beter dan de normale afsluiting). Alleen niet veel mensen in nederland voeren deze ingreep uit.

Even goed is een consult bij een endodontoloog denk ik niet zo'n gek idee om alle voors en tegens op een rijtje te krijgen.
ma, 09/22/2014 - 16:56 Permalink
FrankC

Hartelijk dank voor de informatie !
Ik begrijp dat de stift er dus waarschijnlijk ook uit moet en deze daarna weer teruggeplaatst kan worden.

Ik ga inderdaad een afspraak maken met de endodontoloog om dit allemaal te bespreken.
Eventueel ook proberen een afspraak bij de kaakchirurg te krijgen.

Door een antibiotica kuur is de ontsteking nu weg en heb ik op dit moment geen klachten meer.
Is er iets zeggen over de tijd die ik heb voordat de zaak weer gaat ontsteken ? (Volgens mij is het nog niet zo makkelijk snel een
afspraak bij een endodontoloog te krijgen)

Groetjes Frank
di, 09/23/2014 - 21:35 Permalink