wankelende kroon

Author:
Teun1959
Posted:
ma, 11/17/2014 - 13:45
onlangs zijn er bij mij 4 kronen geplaats. het ging totdat een voortand (de enige waarvan de zenuw nog in takt was) zeer doen.
na vele overbodige behandelingen . de tandarts dacht nl aan een ontsteking en dat de zenuw dood was maar dat wsa helemaal niet zo. foto's gemaakt, paar keer tegen het plafond gezeten... voelde ik dat de kroon ging zakken. het tandvlees is wat rood en als ik op mijn bovenlip duw heb ik het gevoel dat ik de kroon er zo kan wippen (is niet hoor) .. toch zit de kroon was los en gezakt. . veel foto';s gemaakt. aan de wortelpunten niks te zien.

nu heeft de tandarts mij naar de kaakchirurg gestuurd om een beschermgebit te laten maken omdat hij denkt dat ik snachts knarsentand.. (kan goed hoor ) maar volgens mij is dat niet de reden waarom die kroon gezakt is.

dus ik vroeg aan hem kan de kroon er niet af, schoanmaken en er opnieuw terugzetten. volgens mij is dan het probleem opgelost..
de tandarts zegt dat dat niet meer kan?? is dat zo???

groet

Teun
vV

Sorry, te complex verhaal om zonder beeld vanachter de pc te beantwoorden. Dat doorsturen naar de kaakchirurg voor een splint begrijp ik niet, is toch echt iets wat ie zelf moet kunnen, en iets wat niet tot takenpakket kaakchirurg behoort...die zal dus terugsturen als het goed is. Of doorverwijzen naar CBT, wat misschien niet zon gek idee is...
ma, 11/17/2014 - 22:53 Permalink
Teun1959

mijn belankste vraag was.... kun je een kroon van een half jaar oud (mei 2014), losmaken en opnieuw terug zetten, of kan dat met huidige cement of lijm niet meer..... de tandarts reageerde echt. "Nee dat kan niet".. vroeger kon dat nl wel. is de technike hedendaags zo anders?
di, 11/18/2014 - 10:38 Permalink
vV

hangt van cement en verzwakking element af. Moderne cementen plakken echt, de oude vulden meer op dan dat er substantiële hechting aan zowel kroon als tand was.
Bij een verzwakt element moet je oppassen, moet je kracht gaan zetten om de kroon eraf te krijgen is de kans op breuk wortel heel erg groot.
Vaak is dus kapot slijpen, dus nieuwe kroon, de enige oplossing.
di, 11/18/2014 - 12:47 Permalink
vV

een kroon zakt niet zo maar, dan zit ie dus waarschijnlijk los. Als de hele wortel meekomt is er iets anders aan de hand.
ik kan van afstand niet beoordelen of er geprutst is, maar bedenk dat fout gegaan iets anders is dan fout gedaan. Als je van mening bent dat er geprutst is, en dus niet voldaan aan de inspanningsverplichting en goede uitoefening van het beroep is het wellicht, voor het vertrouwen in de toekomst, wijs om of een second opinion te doen, buiten werkgebied huidige tandarts uiteraard, of een ander tandarts te zoeken waarvan je het idee hebt dat je er wel vertrouwen in kan hebben/krijgen.
do, 11/20/2014 - 15:27 Permalink