Tong en tandvlees gevoelloos, verdoofd na implantaat

Author:
Bulut4
Posted:
vr, 12/12/2014 - 16:28
3 weken geleden is er een implantaat in mijn onderkaak rechts geplaatst . Omdat de verdoving van mijn tong en kiezen niet uit leek te werken ben ik een paar dagen na de operatie terug gegaan en is vastgesteld dat, op het moment dat ik hierboven beschrijf, er waarschijnlijk een zenuw beschadigd is. De Kaakchirurg zei dat hij dit voor het eerste mee maakte en geen ervaring hiermee had. Over 1 week ga ik weer terug , hij wilt mij wel vervolgen hoe het gaat. Maar ik heb er geen vertrouwen in omdat hij zei dat hij geen ervaring hiermee heeft. Hierdoor heb ik geen gevoel meer in de rechter helft van mijn tong, de rechter onderkant van mijn mondholte en in het acherste gedeelte van mijn tandvlees aan die kant.
Ik voel het niet als ik met een voorwerp (bijvoorbeeld een tandenstoker) op het rechter gedeelte van mijn tong of die andere plekken die ik net beschreef, prik. Ik voel wel een branderig gevoel op die kant van de tong (alsof je te hete thee gedronken hebt). Dat branderige gevoel lijkt de ene dag erger dan de andere en lijkt ook erger te worden als ik de tong veel beweeg (bijvoorebeeld als ik veel praat). Ik slis ook een beetje bij het praten en ervaar het praten over het algemeen als vermoeiender dan voor de operatie. Eten aan die kant gaat niet omdat je dan met je tong het eten door de mond moet bewegen, maar ik niet voel waar dat eten zit.
Ik heb verschillende dingen gelezen en snap dat het waarschijnlijk om een beschadiging van de nervus lingualis gaat. Maar in hoeverre kan ik herstel verwachten en is dat dan volledig? Is dat branderige gevoel een teken dat het waarschijnliik nog wel goed kan komen? Als geen spontaan herstel optreed kan er dan nog iets gedaan worden om die zenuw aan te moedigen? Blijf ik dan ook zo moeizaam praten?
Ook wil ik graag weten in hoeverre een beter preoperatieve diagnose een dergelijke beschadiging had kunnen voorkomen (de chirurg zei dat niet van te voren op een foto zichbaar gemaakt kan worden hoe deze zenuw (nervus lingualis) precies loopt)?
. Zou neuraaltherapie of lasertherapie uitkomst bieden? Van te voren ben ik niet gewaarschuwd voor een mogelijke zenuwbeschadiging , als ik had geweten dat dit mogelijk was had ik nooit een implantaat laten plaatsen. de chirurg zei dat de incidentie voor zenuwbeschadiging heel klein is en dat ze het niet hoeven te melden .... Dit laatste vind ik wel vreemd ..... Want nu ben ik de Sjaak!!!!!!! mijn zenuw kan ook beschadigd zijn door de locale verdoving articaine . Het blijkt dat articaine neurotoxiciteit kan geven en blijvende schade aan zenuw kan brengen ..... Ik hoop niet dat dit laatste het geval is bij mij. Ik hoop dat iemand mij meer duidelijkheid en advies kan geven. Alvast bedankt voor reacties . Ik heb op dit forum gelezen dat. Cindy zwart ook hetzelfde als ik heb meegemaakt jammer dat ze niet vermeld heeft hoe het is afgelopen met haar.
bertito

Hoe gaat het met jou nu? Ik heb je verhaal gelezen en ben er best wel van geschrokken! Een zenuw beschadiging is afschuwelijk.

Ik heb dit artikel voor je gevonden, het is wel in het Engels: http://www.bbc.com/news/health-18366437 In dit artikel wordt bevestigd dat een implantaat een zenuw kan beschadigen. Belangrijk is dat je van te voren hierover wordt ingelicht. Omdat je niet bent ingelicht over de risico's moet je in je achterhoofd houden dat je mogelijk een schadeclaim kunt indienen wanneer de tijd daarvoor is aangebroken. 1 op de 100 implantaten raakt een zenuw. Goede paradontologen verwijderen onmiddellijk het implantaat als het gevoel niet terugkomt, op die manier heb je de meeste kans op volledig herstel!

Bij trekken: Over het algemeen zal de zenuw zich herstellen en is na drie tot zes maanden de verbetring voelbaar; tintelingen zijn vaak te beschouwen als een goed teken!

Bij een zenuwbeschadiging is het wel zo dat na drie tot zes maanden een eindstadium van het herstel bereikt en is verdere spontane verbetering niet is te verwachten.

Mijn moeder heeft een jaar geleden een halsslagaderoperatie ondergaan, waarna zij dezelfde klachten had als jij. Dit is evenwel helemaal weer goed gekomen, dat duurde wel een maand. Zij heeft zich veel zorgen gemaakt en het spraakgebrek drukte op haar gemoed. Ze was evenwel heel goed over deze complicatie geinformeerd voor de operatie.

Ook dit gevonden, er is niet zoveel Nederlandse literatuur over... http://www.sciential.net/Treatment%20options.shtml

For trauma and tooth extraction injuries, the literature indicates good results from early intervention, so it is important to see an oral surgeon early in order to access whether you are a candidate, and when surgery might be appropriate. Most data indicates that the surgery should be done within 6 months of the date of injury, and many recommend earlier intervention. I would suggest finding an oral surgeon who has significant experience in this type of surgery, as you want the best chance for a good outcome or complete cure.

Mijn advies: zo snel mogelijk medische hulp zoeken bij een specialist zoals een neuroloog/kaakchirurg.

Beterschap, Bert
za, 12/13/2014 - 23:21 Permalink
Bulut4

Hallo Bert, allereerst excuses voor mijn late reactie. Ik wil je bedanken voor je reactie en meedeleven. Het is nu bijna 7 weken geleden.
Het gaat nog steeds niet goed met mij ik voel mij heel erg belabberd. Het kwaliteit van leven is letterlijk en figuurlijk achteruit gegaan. Wat nu aan de hand is dat ik nog steeds een verdoofd gevoel rechter tong en binnenzijde onderkaak hebt. Complicatie is groter erger geworden ik heb nu meer pijn een brandend gevoel aan mijn tong en pijn aan de binnenzijde onderkaak het is een soort krampachtig brandend pijn. Als ik praat, eet of drink lijkt net alsof mijn tong opzwelt meer verdoofd meer krampachtig. Ik kan niet meer genieten van mijn koffie in de ochtend. Ik eet omdat ik moet eten om in leven te blijven. Enfin. Ik ben vandaag naar een specialistische kaakchirurg Professor in AZ Leuven gegaan. Hij heeft een OPG foto gemaakt en mijn tong en onderkaak onderzocht. De sudden-Sunderland classificatie om de soort zenuwbeschadiging in kaart te brengen. De conclusie van de Professor was dat mijn zenuw nervus lingualis is beschadigd door de injectie vloeistof Articaine. Hij denkt dat het goed gaat komen met mij hij zag mijn situatie niet hopeloos in. 100% garantie kunnen ze niet geven. De professor heeft gezegd dat het behandelen van de pijn heel belangrijk is voor het genezings proces van de zenuw. Voor de pijn heb ik 2 keer daags 5 Mg amitriptiline gekregen. En ik moet 6 weken lang 1 keer in de week injectie krijgen soort vitamine B complex voor een betere herstel van de zenuw daarnaast heb ik ook vitamine B tabletten gekregen. Ik moet over 4 weken weer terug voor controle naar Belgie AZ Leuven. Ik zal over 4 wkn weer schrijven hoe het met mij gaat.

Alle verdovingsvloeistoffen kunnen de zenuw beschadigen maar bij Articaine is de incidentie op toxische zenuw beschadiging het hoogst. Als de vloeistof al in de buurt komt van je zenuw kan het onherstelbaar de zenuw beschadigen. Voor ons nooit meer articaine!!!!!! Ik laat mij en mijn gezin nooit meer verdoven met Articaine. Ik heb zelf articaine onderzocht in PUBMED daar kun je wetenschappelijke onderzoeken lezen waaruit dit blijkt en dat de incidentie van articaine op neuro toxiciteit hoger is I.v.g. met andere medicatie. Ik schrijf dit op zodat hopelijk niemand mee maakt wat ik nu meemaak. laat je niet verdoven met articaine !!!!!!

Voordat ik naar Belgie ben gegaan ben ik op advies van mijn tandarts ( ik had ook advies gevraagd aan mijn tandarts of zij ervaring had met mijn probleem ) langs de parodontologie geweest voor een 3 de filmpje. De tandarts dacht dat mijn nervus mandibularis was beschadigd maar de parandotoloog zij dat mijn. Nervus lingualis beschadigd was en dat je de nervus lingualis niet kunt zien op een 3 d film soort OPG. Maar om mij gerust te stellen en om zeker te weten dat de implantaat geen druk geeft op de mandibularis nervus heeft hij toch een filmpje gemaakt. de nervus mandibularis lag helemaal vrij niet beschadigd en de implantaat drukte niet op de zenuw. Dus eigenlijk voor niks langs de paradontoloog geweest. Je kunt de nervus lingualis niet zien op een OPG of 3 de film. Je kunt het alleen zien op een CT of MRI scan!
wo, 01/07/2015 - 19:42 Permalink
Litaatje

Mijn ervaring

Ook ik heb dus een zenuwbeschadiging opgelopen na diverse tandheelkundige ingrepen en plaatsen van 2 implantaten in bovenkaak aan de voorkant.
Na jaren tobben en een schraal , tintelend gevoel heb ik op advies van een kaakchirurg in Rotterdam de twee implantaten laten verwijderen . Geen makkelijke keuze want daar zat een brug op gemonteerd voor mijn 4 bovenvoortanden.Maar had al zolang pijn en was echt overal al geweest maar niemand wist het totdat ik bij de wat oudere kaakchirurg kwam; volgens hem te dicht bij bot geimplanteerd dus ze staken door het bot heen aan de voorkant.Had ook altijd een wat donkere streep boven het implantaat... dat klopte dus wel. Ze zijn er uit gehaald ; wat eigenlijk wel meeviel , maar na een lang genezingsproces is helaas de pijn niet geheel verdwenen .
Ik draag nu een zachte prothese omdat ik eigenlijk niets aan mijn tandvlees kan velen maar je moet wat .Ook als de prothese er uit is tintelt en trek het tandvlees nog steeds maar het schrale gevoel (ontstekingsgevoel) is weg.
Heb het aan mijn tandarts verteld welke het door zou melden aan de implantoloog maar ik had gewoon pech volgens hem.
Heb nu al 8 jaar pijn en het zal nooit meer beter worden dan wat het nu is en ik zal er mee moeten leven maar als ik vooraf gewaarschuwd was voor de risico's had ik het NOOIT laten doen.

Gr Lita
wo, 04/22/2015 - 15:10 Permalink