Facings blijven loslaten, wat nu (en wie betaalt)?

Author:
slegnet
Posted:
di, 09/24/2013 - 18:30
Hallo allemaal,

Een lang verhaal van ruim een jaar nasleep van het plaatsen van vier facings. Wil je in eerste instantie de details niet weten en gewoon de vraag horen dan staat deze in de laatste alinea.

Ruim een jaar geleden heb ik met mijn tandarts gesproken over het mooier maken van mijn twee voortanden en de twee tanden ernaast. De tanden waren helemaal gezond, dus puur cosmetisch van aard. De voortanden waren niet gelijk qua grootte omdat aan één van de twee tanden een stukje composiet was geplakt om de spleet tussen mijn voortanden te dichten, dat brak om de X jaar af. De twee tanden naast de voortanden waren relatief klein, dit wilde ik graag mooi laten maken. De tandarts gaf aan dat dit prima op te lossen was door het plaatsen van 4 facings en dat het er prachtig uit zou zien. Dat stelde me gelukkig ook gerust want ik had de tandarts verteld dat ik soms in mijn slaap last heb van nachtmerries dat mijn tanden afbreken. Ik wilde er zeker van zijn dat ik me geen zorgen hoefde te maken.

Om nog zekerder te zijn van mijn zaak en een indruk te krijgen van het resultaat heb ik een model laten maken bij de tandtechnieker op basis van een afdruk en was. Het zag er echt prachtig uit! Daarop heb ik besloten om inderdaad de behandeling te laten doen, daar begonnen de problemen. Na het wegslijpen van de tanden werd ivm gevoeligheid een tijdelijke voorziening geplaatst. De tandarts had namelijk behoorlijk veel weggeslepen omdat de tandtechnieker dan (ondanks het model dat ik heel mooi vond) zou kunnen 'spelen' met de breedte van de voortanden. Helaas liet deze noodvoorziening een dag later los, waardoor ik (weekend) naar een tandarts moest die dat weekend nooddienst had. Met een rekening van € 45 euro zat de noodvoorziening weer vast. Dat was vervelend, maar geen ramp. Als de facings maar goed zijn en goed zitten.

Een week later werden de facings geplaatst. Het zag eruit zoals beloofd was, echt prachtig. Hij merkte na het plaatsen wel op dat ik met de twee tanden naast de voortanden voorzichtig moest zijn. Omdat er best veel weggeslepen was zou het ooit een keer kunnen zijn dat een facing los kon laten. Maar dat zou echt alleen zijn bij extreme voorwaartse belasting op de punt van de facing. Ik maakte me toen nog geen zorgen... Nog geen week later schrok ik 's nachts wakker van een knappend geluid. Ik wist meteen wat er aan de hand was, er was een facing losgeknapt op één van de kleine tanden. Mijn nachtmerrie kwam uit.... :cry: De tandarts zette de tand na het weekend weer vast en vond het heel uitzonderlijk. Hij dacht dat ik misschien zou tandenknarsen in mijn slaap. Weer een week later, exact hetzelfde verhaal, zelfde facing. De tandarts (en ik ook) vermoedden toen dat één van de tanden van mijn onderkaak precies tegen het randje van de facing aan kwam te staan, omdat je onderkaak iets naar voren zakt als je slaapt. Hij ging druk aan de slag met een oplossing. De facing werd teruggeplaatst en hij pakte een slijpboor om het uitstekende randje wat af te vlakken.... toen hij klaar was keek ik in de spiegel. Afvlakken was een understatement. Er was een flinke hoek van één van de tanden van mijn onderkaak afgeslepen, de hoektand ernaast was afgevlakt en ook van de facing was een randje afgeslepen.

Ik baalde er een beetje van omdat ik betaald had voor cosmetisch werk en er vrij fors geslepen werd zonder overleg. Gelukkig was toen wel het probleem opgelost. Een half jaar later tijdens de controle besprak ik mijn gevoel over het afslijpen van mijn tanden en werd mij verteld dat dit toch echt de enige oplossing was. Ook sliep ik soms slecht omdat ik 's nachts wakker schrok van een nachtmerrie over het afbreken van de facings. De tandarts vond het vervelend en bood voor het ongemak aan om een knarsbitje te maken, dat moest in elk geval ook psychisch helpen bij het geven van een zekerder gevoel. Ik accepteerde het aanbod en heb een tijd lang met het bitje in geslapen. Dat hielp, dus ik bouwde het langzaam af. Bijna een half jaar later had ik weer een controle. Er was een jaar om sinds het plaatsen van de facings en ik was ondanks het eerdere ongemak blij dat alles goed was. Twee weken later zit ik 's avonds op de bank en uit het niets valt de facing op de andere kleine tand eraf. Dus ik weer naar de tandarts, waarbij ik aangaf dat de facing uit het niets had losgelaten. De tandarts merkte al snel op dat het dan echt moest zijn omdat ik tandenknarste in mijn slaap en vroeg of ik mijn bitje nog gebruikte. Ik gaf aan dat ik het alleen gebruikte als ik slecht sliep, dus ik kreeg het advies om hem vanaf nu echt elke nacht in te doen en dan zou de tandarts nog éénmaal de facing kostenloos terugplaatsen. Inmiddels wilde ik alles wel doen om van de problemen af te zijn dus heb ik het advies opgevolgd. Na het terugplaatsen was de tand gevoelig. Waar deze zonder facing gevoelig was voor warm/kou, was hij nu gevoelig voor druk. Ik had echt het gevoel dat hij niet goed vastzat dus ik probeerde de tand wat rust te geven en vermeed bijten. Ook het bitje gebruikte ik dagelijks. Na twee bijna weken was het nog niet weg en het deed ook echt pijn als ik probeerde te bijten. Dus weer terug naar de tandarts, foto gemaakt, wat tikken en voelen maar niets te vinden. Advies: het kan aan de lijm liggen, geef het een aantal weken en kom terug als het dan nog niet over is. Bij thuiskomst heb ik met met de ogen half dichtgeknepen van de pijn mijn eten naar binnen proberen te werken. Ik vroeg me af hoe veel pijn ik moest accepteren? 's avond voorzichtig mijn tanden gepoetst en bij het spoelen van mijn tanden liet de facing inderdaad los. Dus... 's morgens weer de tandarts gebeld en de facing werd er opnieuw opgezet. De tandarts concludeerde dat er toch echt te weinig grip was op de kleine afgeslepen tanden. Ze bood aan om de probleemtand+facing te vervangen voor een kroon en zou me een aanbod met korting sturen. Later die week kreeg ik een aanbod voor een WKB + plaatsen kroon voor in totaal 800 euro, waar nog 150 euro korting vanaf zou gaan. Voor mij is de maat inmiddels eigenlijk wel vol en ik voel me met het aanbod al helemaal niet 'gematst'. De probleemfacing lijkt nu redelijk te zitten maar is wel nog altijd drukgevoeliger dan voorheen.

De tandarts heeft aangeraden om vier facings te plaatsen en heeft zelf erg veel van mijn tanden weggeslepen terwijl dit niet nodig was. De tandarts merkte bij het plaatsen zelf al op dat twee van de vier facings problemen konden geven ivm te weinig hechtvlak. Waarom moet ik dan 650 euro betalen voor een andere oplossing als facings niet blijken te blijven zitten? Ik heb toch niet specifiek gevraagd om facings en ik heb toch ook niet te veel van mijn tanden weggeslepen? Persoonlijk ben ik van mening dat de tandarts deze kosten voor rekening moet nemen. Wat is jullie mening over bovenstaande?
BJN

Opmerking van algemeen nut:

Als je facings maakt is het vaak aan te raden een beschermende retainer te maken om twee redenen:
1- Ter voorkoming van eventuele veranderingen die in de natuurlijke veroudering van het gelaat (kaakbotten) kunnen optreden. Bij iedereen kunnen met name de voortanden gering (of meer) verplaatsen. Dat is een natuurlijk proces. Vanzelfspreken heel vervelend als je net mooie tanden hebt laten maken.
2- Als bescherming tegen knarsen en klemmen in de nacht. Heel gewoon, dat doen we bijna allemaal. Dan slijt de retainer een beetje, en kunnen wordt de knars/bijtkracht verdeelt. De kans op afbrekende facetten is dan minimaal.

Helaas denken veel tandartsen dat cosmetische tandheelkunde gemakkelijk is...
di, 09/24/2013 - 19:44 Permalink
slegnet

@BJN: Had de tandarts dat maar vanaf het begin geadviseerd en gedaan. Misschien had dan geen enkele facing losgelaten en had er ook niet geslepen hoeven worden in mijn nieuwe facing en (goede) onderkaak.

Hierbij de foto's (wat ben ik blij dat ik alles goed bewaard heb.....):

Oude situatie + gemaakte model:
https://lh4.googleusercontent.com/-UhYGBFI0Py8/UkHUendAEEI/AAAAAAAAFEw/2P2FCmIsccY/w632-h385-no/model.jpg

De afdruk die naar de technieker ging na het wegslijpen van mijn voortanden:

Nadat de linkerfacing twee keer los is geraakt door druk van de onderkaak is het volgende ingeslepen:

Met als resultaat:

Je ziet op de laatste foto dat de meest linkerfacing niet meer gelijkvormig is met de rechterfacing en dat er behoorlijk aan de onderste tanden is geslepen.

Trouwens, ik ben (denk ik :oops: ) goed voor rede vatbaar. Ik begrijp dat een kroon wat duurder is dan een facing en zou het geen probleem vinden om de meerprijs van één kroon+behandeling tov één facing+behandeling te betalen.... maar 650 euro voor het vervangen van een facing>kroon is me wat gortig. En dan laten we de discussie over het slijpen in een nieuwe facing en mijn onderkaak maar voor wat het is... want eigenlijk had daar bij een cosmetische ingreep echt wel wat netter mee omgesprongen mogen zijn.

Ik ben benieuwd naar jullie advies zodat ik weet hoe ik het gesprek met mijn tandarts in moet steken. De tandarts heeft er voor mijn gevoel weinig trek meer in. In het begin werd alles met veel aandacht weer teruggezet en de laatste keer was merkbaar weinig begrip meer voor mijn situatie. De tandarts heeft toen de mondhygiëniste gevraagd om de facing er weer even op te zetten.... Dat maakt me ook wat huiverig voor een discussie over de offerte omdat de tandarts daarna wel nog voldoende gemotiveerd een nette oplossing moet gaan leveren.
di, 09/24/2013 - 20:15 Permalink
vV

ik heb wel een mening, maar dat is mosterd na de maaltijd. Ik zou dit namelijk nooit met porseleinen facings gedaan hebben en zeker niet zoveel beslepen hebben. Dat laatste geeft fors retentieprobleem namelijk, en was ook niet nodig m.i. als ik voor en na naast elkaar bekijk. Daarnaast vind ik de facings persoonlijk ronduit lomp, maar daar gaat de discussie niet over.
do, 10/03/2013 - 10:35 Permalink
slegnet

Bedankt voor de reacties. Nee, de voor en nadelen zijn me vooraf niet uitgelegd. Er is alleen aangeraden om enigszins voorzichtig te zijn met het bijten in harde voeding, zoals een appel. Facings zou de ideale oplossing zijn en het zou er prachtig uit komen te zien, ik hoefde me geen zorgen te maken. Opletten met bijten in een appel etc. vond ik geen probleem.

Met de aanblik van de facings ben ik persoonlijk in vergelijk met het origineel heel tevreden, maar waardeer ieders mening.

Om de discussie met de tandarts in te steken: Mag ik uit de reacties opmaken dat er (1) te veel weggeslepen is en (2) op voorhand een retainer gemaakt had moeten worden. Het lijkt dan niet meer dan redelijk dat de tandarts de kosten voor een goede oplossing moet dragen?
ma, 10/07/2013 - 08:43 Permalink
vV

met goed gemaakte facings kan je gewoon in een appel of wat dan ook bijten. Als een tandarts zoiets zegt geeft dat mij te denken.
keuze voor retainer/splint is van meerdere factoren afhankelijk , meningen daarover verschillen een beetje. Heeft in dit geval niet met loslaten te maken, dat zit in mi een verkeerde beslijping en wellicht verkeerde cement, ik weet niet wat er gebruikt is maar facings plakken is niet iets wat je even tussendoor doet.
ma, 10/07/2013 - 09:18 Permalink
slegnet

Lang geleden dat ik hier iets geplaatst heb, het is tijd voor een update.

Nadat er voor de zoveelste keer een facing los raakte heeft de tandarts aangeboden om deze te vervangen door een kroon. Deze facing raakte namelijk in een paar maanden tijd 2x opnieuw los. Dat gaat binnenkort gebeuren.

Helaas is onlangs ook één van de twee voortanden losgeraakt. Niets gemerkt of anders gedaan dan anders... ineens zat hij los in mijn mond. Deze is opnieuw vastgezet, echter blijft nu drukgevoelig. Ik kan er na een maand nog steeds geen zacht broodje kaas en een komkommerschijfje erop mee doorbijten.

Ik vraag me af waar dit heen gaat. Elke nacht heb ik een knarsbitje in, ik bijt al 3 jaar lang niet meer in een appel of harde broodjes etc. Zelfs als ik druk zet (jampot openen etc) let ik erop dat ik niet mijn tanden op elkaar zet. En toch blijven de facings om de zo veel tijd loslaten. Dat kan toch gewoon niet meer?

Wat ik me nu afvraag is:
- Wat moet ik doen met de drukgevoelige voortand?
- Vervangen door kronen: is dit de beste oplossing?

Wederom bedankt voor jullie mening!
ma, 08/17/2015 - 08:39 Permalink
Grappa

In 2013 heb ik al een keer gereageerd. Heb je een tweede mening gevraagd? Ik heb twijfel over de kwaliteit van de tandarts t.a.v. Het maken van facings. Als je met gave tanden begint en eindigt met kronen door het fors beslijpen van tanden en dergelijke is er veel af te dingen op de kwaliteit van de tandarts zowel technisch als ook ethische. Daarnaast had hij je voor moeten lichten over voor en nadelen, en alternatieven. VV heeft dat al een keer geschreven. VV zou het nooit zo gedaan hebben en ik ook niet.
Het is jouw gebit dus wat je doet is aan jou maar als ik in je schoenen zou staan zou ik zeker willen weten wat oorzaak en gevolg is. Ook zou ik zeker willen weten of mijn tandarts goed heeft gehandeld en daar heb ik vragen bij.
ma, 08/17/2015 - 11:29 Permalink
slegnet

Hoi Grappa, wederom dank voor je advies en mening.

Indertijd heb ik alleen direct contact gehad met de tandtechnieker. Hij gaf aan dat hij vond dat de tandarts veel meer weggeslepen had dan nodig was geweest. Eerlijk gezegd heb ik geen tweede mening meer gevraagd nadat de tandarts aanbood om de meest problematische facing op haar kosten aan te pakken. Daarbij moet ik opmerken dat de tandarts die de preparatie en plaatsing heeft gedaan een vervanger was op de praktijk (i.v.m. zwangerschapsverlof van de eigenaresse). Dat leidde bij de problemen ook tot discussie over wat de oorzaak zou zijn en wie de kosten moest dragen van wat deze vervanger had aangericht. Dat veranderde toen ik op basis van de offerte liet merken dat ik me juridisch wilde laten adviseren. Het zou kosteloos en naar tevredenheid opgelost worden.

Dus, al was de tandarts die de eerste behandeling heeft gedaan ondeskundig... dan begrijp je op basis hiervan misschien iets beter waarom ik niet direct twijfel over de kwaliteit van het werk van de eigenaresse. De tandarts die de eerste behandeling heeft gedaan zou ik nooit meer aan mijn gebit laten komen. Met de problemen die nu optreden staat ze er ook op dat ze zelf de oplossing levert.

De eigenaresse laat de werkelijke oorzaak overigens aan de oppervlakte, waarbij ik denk dat ze wel weet wat de oorzaak is. Maar ze weet denk ik ook dat ze met het toegeven van een fout in haar praktijk een risico op imagoschade loopt als een boze klant zijn ervaring met haar praktijk op internet zet. Daarnaast accepteert ze met toegeven in juridische zin ook de kosten voor het oplossen van de andere 3 probleemfacings. Voor het laatste denk ik trouwens dat we hoe dan ook in die situatie gaan eindigen.

Van de tand die nu drukgevoelig is heb ik (als leek) een idee over wat er aan de hand kan zijn. Ik kan in de spiegel zien dat hij iets (nog geen mm) lager zit t.o.v. de andere voortand, terwijl dit indertijd gelijk was. Ik heb het gevoel dat er een restje lijm/cement op de tand of in de facing is blijven zitten en dat dit nu op een vervelende manier op één klein plekje alle druk verzamelt. Zou dat kunnen?
ma, 08/17/2015 - 20:51 Permalink
Grappa

Het kan zijn dat een slecht passende facing niet helemaal juist terug is geplaatst.

Jouw relaas maakt wel e.e.a. duidelijk. De waarnemer heeft de facings gemaakt. De tandtechnicus zegt veel te veel weg geslepen en de praktijkeigenaar heeft gedeclareerd.
Beiden zijn daarom aan te spreken. Ook de praktijkeigenaar heeft informatieplicht (WgbO). Ze moet je dus vertellen hoe het zit, wat er niet goed is gegaan etc.
Het kan natuurlijk niet zi zijn dat ze jou voor een fout van een vervanger/medewerker in haar praktijk nog laat betalen voor het herstel van de schade. Daarnaast is het daarmee niet afgedaan. Je bent begonnen met gave tanden. Als je nu kronen krijgt moet je die over 10-15 jaar weer laten vervangen. Soms een wortelkanaalbehandeling als de zenuw alle prikkels niet overleeft. De schade is dus veel groter dan éénmalig een kroon. Een tweede mening bij een andere tandarts van jouw keuze waarbij jij het hele dossier moet meenemen incl foto's en modellen is een goed begin. Afhankelijk daarvan zou je ook een letselschade procedure kunnen beginnen. Letselscahdeadvocaten werken vaak no cure no pay dus dat hoeft niets te kosten. Parallel kun je een klacht indienen bij het RTG en/of ANT of KNMT afhanelijk van waar de klachtregeling loopt. Ik zou de klacht bij RGT en ANT/KNMT wel tegen beide tandartsen indienen dan voorkom je dat ze stellen de verkeerde aan te spreken.
di, 08/18/2015 - 09:00 Permalink
slegnet

Als antwoord op door Grappa

8 maanden verder, na veel discussie heb ik vier nieuwe kronen geplaatst gekregen en is mijn beet iets verhoogd. Het ziet er netjes uit gelukkig, alhoewel het proces en communicatie absoluut niet de schoonheidsprijs verdienden. Pijn heb ik nu gelukkig niet meer!

Helaas kon het ook ditmaal weer niet helemaal goed gaan. De tandarts heeft één van de kronen er scheef opgezet, waardoor deze niet helemaal over mijn eigen tand heen is geschoven. Ik heb het aan de tandtechnieker laten zien: die mag opnieuw.

Eind juni slijpen ze de kroon er dus weer af en wordt wederom een nieuwe geplaatst. Ben benieuwd of het dan goed gaat...
vr, 04/15/2016 - 14:54 Permalink