Enkele vragen over fysio en opbeetplaat.

Author:
Infinity
Posted:
do, 08/20/2015 - 08:28
Hoi,

Sinds een klein jaartje heb ik last van mijn kiezen, tanden en kaakgewrichten door klemmen.
Ik draag nu al 11 nachten een opbeetplaat (gekregen van mijn tandarts) en heb er ook al 5 beurten bij de kinesist opzitten die gespecialiseerd is in kaakgewrichtsproblemen.

Gisterennacht werd ik een aantal keer wakker omdat ik serieus lag te bijten op mijn bitje (dat op die 11 dagen ook al vol groeven staat) gisterenmiddag opeens toch wel meer pijn dan normaal aan mijn kaakgewricht. Ik voelde de spier er echt op liggen. Moest nu toevallig gisterenavond terug naar de kine en ook hij voelde dat de spier gespannen stond. Hij heeft de oefeningen/massage een beetje aangepast om het niet te veel te belasten. Ik mocht thuis ook warmte gebruiken als het teveel pijn deed.

Nu heb ik hier enkele vraagjes over, volgens hem moet ik toch verschil merken tussen de 4-7 beurten. Kan het dat het opeens meer pijn doet? Aangezien ik er toch al 5 beurten op heb zitten.
En hoelang duurt het ongeveer eer de opbeetplaat helpt? Heeft iemand van jullie daar een idee van?

Ik ben ook een buikslaper, en probeer dat af te leren, kan iemand me zeggen welk kussen ik het beste kan gebruiken?

Bedankt!
Infinity

Ik draag hem alleen 's nachts, maar merk vaak aan mezelf dat ik overdag ook zit te klemmen, vooral met mijn kaken. Alles is zo gespannen... Overdag dan ook eens proberen dragen?

Ik ben van België, kan ik zo'n gnatoloog hier ook vinden? Of is dat bij ons een stomatoloog?


Alvast bedankt voor je reactie.
do, 08/20/2015 - 10:47 Permalink
Lieneke

Je kunt het overdag gaan dragen maar wat nog veel beter is, is om jezelf af te leren om dit te doen. Ga eens opletten wanneer je het precies doet. Misschien al bij het opdraaien van een fles of tijdens stressvolle periode, of misschien wel in de sportschool. Probeer je kaken bewust te ontspannen. Of er in België een gnatoloog is...geen idee!
do, 08/20/2015 - 11:16 Permalink
Infinity

Ik ben er inderdaad bewuster op gaan letten, en ik doe het enorm vaak! Ik ben onthaalmoeder (ik denk dat jullie dit gastouder noemen) en bij elke handeling die ik uitvoer bij de kindjes zet ik spanning op mijn kaken. Enorm frustrerend. :)
Probleem is dat als ik ze ontspan, ik binnen de 2 seconden weer opspan. Zoals nu terwijl ik dit typ.
Heb vandaag wel een (buik) griepje, en elk spiertje in mijn lichaam doet raar, misschien daarom dat mijn gewrichten ook meer pijn doen...

Bedankt Lieneke! Ik weet dat het van mij uit moet komen, anders blijf ik in de vicieuze cirkel hangen.

Grtjs!
do, 08/20/2015 - 11:52 Permalink
marietje77

Mijn tandarts wilde ook zo'n opbeetplaat voor me maken, maar ik vraag mij af of het werkelijk helpt en je niet enkel aan symptoom bestrijding doet. kun je niet beter de oorzaak van de gespannenheid aanpakken ipv de gevolgen daarvan te bestrijden??

en hoe zit het eigenlijk met als je gaat eten. dan klem je je kiezen toch ook op elkaar? ik heb al eens een stuk van een kies eraf gebeten tijdens kauwen op een boterham.
do, 08/20/2015 - 13:18 Permalink
Lieneke

Dat ben ik met je eens. Soms verwijzen we daarom naar een psycholoog. Maar je zult begrijpen dat veel mensen niet willen horen dat het tussen de oren zit, zowel letterlijk als figuurlijk. Het kan ook zijn dat de beet niet klopt. Maar heel veel begrijpen we ook nog niet van knarsen. Zo wil ik eigenlijk nog altijd een onderzoek doen of knarsen niet stiekem een functie heeft. Als je namelijk na gaat...we persen met onze lippen of bijter erop etc bij inspanning. Het kan zijn dat het onze hersenen stimuleert. We weten al wel dat een goede functie kauwfunctie Azlheimer remt.
Ons gebit kan aardig wat hebben. Inderdaad gewoon kauwen op een hard broodje is hard werken voor je spieren. Toch kunnen ze dit wel aan. Echter continue nagelbijten oid...dat kan het gebit op den duur niet meer aan.
vr, 08/21/2015 - 13:20 Permalink
marietje77

Ja wat je zegt kan ik mij volledig in vinden, waarschijnlijk heeft knarsen wel een functie. ik heb een kat en die knarst ook wel eens als hij naast me ligt te slapen. ik hoor dan echt zijn tandjes knarsen.soms zo hard dat ik denk dat de stukken eraf gaan maar dat is niet zo. maar dit doet hij ook niet altijd. ook schokken in de slaap kan voorkomen of wakker schieten.ik geloof dus ook zeker wel dat knarsen een natuurlijke reaktie is.
vr, 08/21/2015 - 15:09 Permalink