Na een pocketmeting is geconcludeerd dat wat tandsteen verwijderd moest worden, gelukkig niet veel aan de hand. Bijna mijn hele gebit (13 elementen) is in circa 45 minuten helemaal schoongemaakt en gepolijst (T22) door een mondhygieniste. Kosten: 275 Euro!. Is het tarief voor code T22 hier wel op zijn plaats? Zo grondig schoonmaken kan het toch niet zijn geweest als ze maar 3,5 minuut per element nodig had? Het uurtarief van 367 Euro vind ik wel erg hoog. Benieuwd naar jullie reacties, alvast bedankt!
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Alles begint met een DPSI score die gedaan wordt bij een intake of bij de periodieke controle door de tandarts.
Ook moet men dan kijken naar de plakscore. Als er veel plak aanwezig is, daardoor veel bloeding en enige zwelling en pockets tot 4 mm dan is er sprake van pseudopockets. Dan heeft het geen zin het paroprotocol in te gaan maar eerste de zelfzorg te verbeteren, goed te reinigen en als de plakscore lager is opnieuw de DPSI te bepalen. Als er dan nog steeds problemen aanwezig zijn ondanks de betere zelfzorg kan men alsnog het paroprtocol met de T-codes.
Je schrijft immers dat de problemen geing waren.
13 pockets reinigen in 45 minuten kan niet als het zorgvuldig moet gebeuren, of je hebt geen of nauwelijks pockets.
Daarnaast zijn de tarieven maximum tarieven. Je mag ook niets rekenen voor enkele van de 13 elementen zodat je op een acceptabel totaaltarief uitkomt.
Je zou de mondhygiëniste eens kunnen vragen waarom haar rekening zo hoog is. Vraag de pocketstatus anders eens op en plaats deze hier dan kunnen deskundigen er naar kijken als je dat wilt. Anonimiseer deze wel even!
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Hoezo moet eerst de mondhygiëne verbeterd worden alvorens je het protocol ingaat? De reinste onzin. Bij t22 hoort de instructie erbij in, staat zo ook in het UTP boekje. Als je dat van te voren doet, dan kan je er als mondhygiënist moeilijker bij en/of verzaak je microabcessen. En nogmaals: we worden verplicht om bij dpsi 3 het paroprotocol in te gaan.
Pseudopockets herken je vooral aan het niet voorbij gaan van de cervix. Bij paro is er vrijwel altijd sprake van zwelling en plaque....
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Tarieven zijn maximumtarieven. Je geeft geen korting, dat is onzin. Je rekent een tarief dat past bij de geleverde prestatie. €275 per 45 minuten is belachelijk, om deze kwalificatie dan ook maar te gebruiken.
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Ja, je rekent korting. Zo noem ik dat. Je tarief is een bepaald bedrag en dat verlaag je. Dat heet korting. Als het brood minder kost dan dat het eigenlijk kost dan heet het ook korting.
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Niet de verzekeraars bepalen hoe er gedeclareerd moet worden maar de Nza middels de bekende tariefbeschikking, Als dat in de praktijk knelt zie ik ook wel een probleem, maar dat doet hier niet aan af.
Als Grappa zegt dat de T-codes vaak misbruikt worden, dan is dat ook mijn ervaring. Ik volg dit forum al een tijdje en volgens mij komt Grappa uit de verzekeringswereld (toch?) maar is ook tandheelkundig opgeleid. Het is goed dat de zaak ook eens van die kant te laten belichten naast de belevingswereld van de tandartsen en patiënten. I
Ik word er een beetje moe van als kritiek op declaraties steeds in verband wordt gebracht met het verwijt dat tandartsen en MH graaiers zouden zijn en dat mag je dan weer niet zeggen. En dat doe je kennelijk impliciet als je kritiek hebt op de rekening, Onzin.
Dus als iemand het declareren ter discussie stelt of daar een kritische opmerking over maakt niet steeds meer met dat graaien op de proppen komen s.v.p.
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Bedankt voor jullie reacties.
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Als je wilt weten hoe het zit qua tijd en onkosten e.d. bekijk dan een van de berichtjes hier: https://www.facebook.com/pages/Mondhygienist-Steverink-Jorna/2453885655…
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Om eea weer een heel klein beetje in perspectief te kunnen zien.
Ik heb laatst bij de universitair geschoolde dierenarts 215 euro incl btw betaald voor
- consult 1
- consult 2 met echo onderzoek en rontgen
- operatie 45 min
- gasnarcose
- medicatie
Dat komt een beetje overeen met mijn eigen commerciele uurtarief voor academici van 120 euro, waar idd niet alleen toeslagen maar ook de niet declarabele uren van ondersteunend personeel, gebouwen, machines, apparatuur enz van worden betaald.
Weer een beetje geland?
Re: 275 Euro voor 45 min. tandsteen verwijderen
Aangezien de overheadkosten van een gemiddelde tandartspraktijk de 120 per uur al aardig benaderen, zonder dat je gekke dingen doet, is de tariefstelling door de NZA niet voor niets zodanig dat er nog wat overblijft om naast diverse verzekeringen die niet onder overheadkosten vallen (arbeidsongeschiktheidspremie met schrikbarend hoge premie), je pensioenopbouw ook de fiscus te betalen en zelf te kunnen leven als zorgverlener.
Kern , die ik tot nu toe gemist heb (vandaar mijn reactie toch maar weer dan) is dat het gebruikte tarief in dit geval, gewoon in lijn van het paroprotocol gezien laatste reactie van TS zelf (toch essentiële info in de hele discussie, jammer dat die zo laat kwam) is dat het tarief door de NZA vastgesteld een GEMIDDELDE is.
Dus ongeacht of het tegen of mee valt je krijgt er hetzelfde voor. Is gevolg van werken op verrichtingsbasis ipv uurbasis.
De meeste mondzorgverleners geven dus geen echte korting (meer) omdat het leuk is die korting te geven wanneer het meevalt, zoals in dit geval wellicht gekund had, omdat ze geen toeslag kunnen /mogen berekenen wanneer het tegenvalt....
Dus ja, wanneer het bij jou meevalt betaal je mee aan het tegenvallend werk bij een ander. hebben wij niet bedacht , we moeten er wel mee werken.
dat er vervolgens weer appels met peren vergeleken wordt (overhead ook van een dierenarts ligt toch wat anders, die halen vaak ook nog op andere manieren inkomsten die nog niet daarbij zitten maar de uuromzet wel omhoog schroeven, bv losse verkoop medicatie, dieetvoeding etc. Dat ziet baasje allemaal niet want gebeurt buiten de behandelkamer waar hij op dat moment is) is jammer en ook juist een academisch opgeleid persoon lijkt mij niet waardig.
Ik weet niet waar die 120 euro per uur vandaan komt, maar de meeste academisch opgeleiden die ik ken schrijven, zeker bij zelfstandigheid, toch wel wat meer, en kunnen meestal ook elk uur wel declarabel maken (uurtje factuurtje...zie advocatuur met vaak uurtarieven met zeer lage overhead waar zorgverleners alleen maar van kunnen dromen...).
Daarnaast is het natuurlijk onzin dat omdat de ene academicus 120 per uur verdient, een ander dat ook maar moet (wel het typische nederlandse ""maaiveld"" principe maar daar moeten we toch al vanaf, zo`n economiekiller van de bovenste plank..), alleen maar omdat ie academisch is opgeleid. Er is zon grote bandbreedte ook bij academici mbt zaken als werkervaring, schaarste, verschil in opleiding etc etc etc etc...
de vraag is wie er eigenlijk moet landen...