gezondheidsverklaring

Author:
Kattawan23
Posted:
do, 06/30/2016 - 18:44
Hoi,

Als je bij je nieuwe tandarts een lijst met vragen over je gezondheid moet invullen , wordt die dan in rekening gebracht? Het gaat dan om het invullen en inleveren van een A4tje
waar verder geen vragen over zijn.
Lieneke

Op het moment dat ergens een 'ja' ingevuld staat, dan mag het in rekening worden gebracht. Het is een enorm administratieve last voor ons: het moet schriftelijk dus eerst moet zo'n formulier ontwikkeld worden en uitgeprint. Vervolgens moet er bij elke patiënt uitgevraagd worden. Daarna moet het ingescand worden zodat het in de pc komt en/of overtypt. Het formulier moet in de juiste map. Dan moet de behandelaar uitzoeken welke consequenties dit heeft voor de behandeling en de mondgezondheid. Regelmatig moet hierbij een specialist worden gebeld of er moet een recept worden uitgeschreven. Bij elk bezoek moet nagevraagd worden of de medische situatie nog klopt. Let op...alleen bij mensen die dus een 'ja' invullen mag het berekend worden, dus heel vaak wordt ondanks de administratieve last het niet in rekening gebracht. Voordeel voor de patiënt is dat de veiligheid hiermee heel goed gewaarborgd wordt.
vr, 07/01/2016 - 10:06 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Kattawan23

Ja, in principe wel. Het is namelijk een zeer belangrijke vraag ivm mondkanker en allerlei ontstekingen en heelprocessen. Zo kan een ontsteking van het tandvlees niet/nauwelijks opvallen omdat de doorbloeding slecht is bij roken. Ook weet een tandheelkundige dan dat er voorlichting over dit onderwerp moet komen en zelfs coaching.
ma, 07/04/2016 - 10:18 Permalink
Chris888

Als ik de tariefbeschikking lees, begrijp ik eruit dat wanneer er verder geen vragen zijn gesteld nav de ingevulde gezondheidsverklaring, C22 niet in rekening gebracht mag worden. Het tarief is bedoeld voor het verzamelen van meer info na het stellen van de routinevragen. Zie onder.

Ad C22) Aanvullende medische anamnese na (schriftelijke) routinevragen
De aanvullende medische anamnese na (schriftelijke) routinevragen is uitsluitend in rekening te brengen als er na het stellen van routinevragen nog meer medische informatie nodig is over een patiënt.
Inclusief bespreking met de patiënt en zonodig overleg met zorgaanbieder zijnde huisarts of specialist.

Zie ook: https://www.nza.nl/zorgonderwerpen/zorgonderwerpen/Mondzorg/nieuws/sign…
En dan bedoel ik het stukje over declareerbaarheid. Ik geloof dat tandartsen tegenwoordig wel degelijk een anamnese móeten afnemen.
ma, 07/04/2016 - 20:25 Permalink
Kattawan23

Als antwoord op door Kattawan23

Een schriftelijke medische anamnese is alleen declareerbaar als er iets bijzonders of complex aan de hand is. Een vragenlijst invullen als iemand voor het eerst bij een nieuwe tandarts komt, of routinevragen over zwangerschap of over medicatie komen niet in aanmerking voor declaratie. De NZa adviseert iedereen die over de declaratie van een anamnese twijfelt altijd eerst met hun tandarts te overleggen. Veel tandartsen geven als reactie aan patiënten aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg met een circulaire de tandartsen verplicht heeft om regelmatig een schriftelijke medische anamnese uit te voeren. Dat is niet het geval.

Ik neem aan dat en Chris dit bedoelt, heb zijn link opgezocht. Ik hoef dus niets te betalen.
di, 07/05/2016 - 13:25 Permalink
vV

Als antwoord op door Lieneke

Er is zeker wel de verplichting een medische anamnese af te nemen. Wellicht niet dat dit schriftelijk moet maar dat dat het meest logische is volgt weer uit berispingen richting tandartsen die niets konden overleggen maar wel wat in de computer hadden staan. Dus een directe aanwijzing is er niet nee, wel een indirecte gezien de manier waarop de IGZ controleert en handhaaft. Per saldo is hij er dus gewoon wel.

Nu zit de NZa is mij al gebleken vaker verkeerd, zo erg dat zij zelfs menen boven de wet in dit land te staan, dus uitspraken uit die hoek zeggen mij niet zo veel. Zij kennen hun eigen regels niet eens , en de regels waar zij onder vallen, laat staan die van andere instanties.
wo, 07/06/2016 - 13:01 Permalink
Kattawan23

Als antwoord op door vV

Hoihoi,
Bedankt voor de reacties
Dit wordt me allemaal te ingewikkeld, ik heb een formuliertje ingevuld met gezondheidsvragen, en dit is door de assistente en door de tandarts zonder verdere vragen ingenomen.
Ik heb begrepen dat het dan niet gedeclareerd mag worden. Maar ik wacht de rekening wel af.
wo, 07/06/2016 - 19:13 Permalink
atie

Als antwoord op door vV

Mag de mondhygiënist C22 9aanvullende medische anamnese) opvoeren (2x) + M03? Er is aan mijn gezondheid niks veranderd. Ze vroeg of ik nog dezelfde medicijnen gebuikte en hobby's....... De C22 is een bedrag van E40,08. Dit lijkt me heel vreemd. Heb meteen gezegd dat ik het er niet mee eens was. Wat te doen? Volgens mij is hier mogelijk sprake van fraude.
do, 07/07/2016 - 15:49 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Chris888

2 keer c22 is foutief declareren, dat kan niet kloppen. 2 keer M03 mag wel, misschien vergissing?? Overigens zal in de praktijk het vrijwel nooit voorkomen dat een mondhygiënist zo'n korte behandeling doet. Was het geen preventieassistent? Of deed de mondhygiënist ook de periodieke controle of zo?
vr, 07/08/2016 - 14:53 Permalink