Bescherming ondertanden waarvan het tandglazuur deels weg is en het tandbeen een stukje bloot ligt ?

Author:
Mar2
Posted:
vr, 07/08/2016 - 18:11
Al eerder heb ik wat geplaatst onder een andere naam, als je het wachtwoord en het email adres niet meer hebt ...

https://www.tandarts.nl/forum/tandheelkunde/behandelingen/dahl-platform…

Het Dahl platform is geplaatst, de boventanden staan nu wat anders. Het lijkt er op dat het grotendeels wel goed is gegaan.
Echter, van enkele ondertanden is wat glazuur weg en voor zover ik kan zien liggen ook een paar stukjes tandbeen bloot.
Op de vraag wat er aan gedaan kan worden was de tandarts wat afhoudend (hij is wel meer dan een uur bezig geweest ...), noemde evt. fluoridebehandeling als optie. dat zou echter niet lang werken. Die ondertanden hebben wel een paar gevoelige plekjes, die ik soms (drinken van b.v. koffie) kan voelen.

Bij de vervolgafspraak zal ik het nog wel ter sprake brengen, maar wat zijn mijn opties ? De tandarts leek te suggereren dat er niet echt iets aan te doen was. Een zekere schuring tussen boven-en ondertanden is nu wel opgelost, maar daarmee is de (kleine) schade aan de ondertanden nog niet weg. Het gaat om slechts een paar randjes, bovenaan/op enkele ondertanden.
Lieneke

Als je last hebt van koude/warmte is het belangrijk dat je a) niet te hard poetst b) niet te veel zuur consumeert c) poetst met een tandpasta voor gevoelige tandhalzen. Weg is inderdaad weg...wellicht zou je nog een operatie kunnen krijgen om het tandvlees weer netjes te laten aansluiten, maar dan moet de indicatie wel kloppen. Een parodontoloog kan dat beoordelen.
zo, 07/10/2016 - 12:05 Permalink
Mar2

Als antwoord op door Lieneke

Dank je. Het gaat me echter niet om het tandvlees, bij een paar ondertanden (midden kaak) is bovenaan een stukje van het glazuur weg, waardoor een paar stukjes tandbeen bloot liggen. Niet echt goed voor de lang termijn, denk ik.

Ik lees b.v. op internet 'Ter bestrijding van de gevoelige tandhalzen en/of blootliggend worteloppervlak kan de tandarts speciale lakjes appliceren op het tandbeen, welke de tubuli moeten dichten en de gevoeligheid verminderen'
En misschien kan men later wel iets doen met kronen, wortelkanaalbehandelingen etc ... maar ik dacht dat je er beter vroeg bij kon zijn ! het is kwetsbaar, nietwaar ?

De Dahl brug moet die ondertanden beschermen, maar wat tandbeen ligt al bloot en is kwetsbaar voor zuren.
zo, 07/10/2016 - 15:49 Permalink
Mar2

Als antwoord op door Lieneke

Dank je. Ik heb het daar met de tandarts over gehad, maar zijn reactie was dat hij daar dan toch wat af van zou moeten halen. Glazuur/ook tandbeen ? In elk geval een laagje. Daar was ik dan minder enthousiast over ... (gevolgd door plaatsen kronen, vullingen ?)

Misschien dat een andere tandarts daar anders over denkt ? Ik vind het maar niks dat een paar stukjes tandbeen bloot liggen.

Deze keer zij hij dat een fluoridebehandeling ook geen zin had. Tsja. Mijn ervaring is dat als er een deel van organisch materiaal weggehaald wordt, het vervangende materiaal nooit zo goed en duurzaam zal zijn als het origineel. Daarom heb ik 'dat soort' behandelingen ook liever niet. Ik heb in mijn leven nooit kronen, wortelkanaalbehandelingen e.d. gehad, dit is echt nieuw voor mij.

En toch heb ik het vermoeden dat het slechts een kwestie is van tijd eer er iets moet gebeuren met die ondertanden ... of dat nou één, twee of tien jaar is.
Er is daar sprake van enige gevoeligheid waar ik weliswaar niet veel last van heb, maar het geeft toch wel aan dat er iets niet 100 % is.
di, 07/12/2016 - 15:47 Permalink
Mar2

Als antwoord op door Lieneke

Tsja ... ik heb het antwoord van de tandarts !

Kun je bij een sealant een laagje aanbrengen zonder er iets af te halen ?

Ik heb het op internet even nagekeken: https://www.tandarts.nl/mondzorg/preventie/sealen

´Voordat een kauwvlak wordt geseald, wordt de kies eerst goed gereinigd met een borsteltje en polijstpasta. Om contact met speeksel te voorkomen, wordt de kies vervolgens drooggelegd met wattenrollen of met een rubberen lap. De sealant hecht het beste vast aan een ruw oppervlak. Om het kauwvlak ruw te maken, wordt daarop met een penseeltje of een spuitje een zuur aangebracht. Na een inwerktijd van 15 tot 20 seconden wordt het zuur met water van het kauwvlak afgespoeld en de kies wordt weer gedroogd. Vervolgens wordt de sealant met een penseeltje aangebracht op het droge kauwvlak. De sealant wordt vanzelf hard, of wordt hard gemaakt door er met een blauwe lamp op te schijnen. Tenslotte wordt gecontroleerd of de lak goed op zijn plaats zit. Sealants blijven over het algemeen jarenlang zitten.´

Hier wordt ´sealant´ nog anders gebruikt: https://en.wikipedia.org/wiki/Dental_sealant (kiezen)

Lieneke, ben je tandarts, ´ervaringsdeskundige´, of ? M.a.w., wat is je achtergrond ?
wo, 07/13/2016 - 14:30 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Mar2

Ik ben sinds 2003 Mondhygiënist en ook al een hele poos ervaringsdeskundige, haha! Een sealant is een kunststof laklaagje zoals je op tandartsplein ziet staan. Soms wordt er wel weefsel weggenomen maar dan heb je het over een andere situatie. Zoals ik me jouw situatie voorstel, kan het zonder boren om genoeg hechting te verkrijgen. Alleen slijt zo'n laagje wel snel af. Ik snap wel dat de tandarts het niet zo nodig acht, het is niet noodzakelijk denk ik maar niet onmogelijk.
do, 07/14/2016 - 19:24 Permalink
Mar2

Als antwoord op door Lieneke

Het is al weer geruime tijd verder.

De betreffende ondertanden zijn al weer wat verder afgesleten. Het is mij onduidelijk waarom, het tandbeen ligt daar een stukje bloot. Soms wel een beetje gevoelig.

Ik geloof dat de tandarts ooit iets heeft gezegd over een kroon o.i.d. die op de tand geplaatst zou kunnen worden als het verder af zou sluiten ... niet mijn voorkeur.

Sealant, iets anders ? Ik ben een leek, wat zijn de opties ? Ik vond dat hij er wel wat makkelijk over deed. En daar op die plek het tandsteen afslijpen helpt ook niet echt ...
vr, 01/06/2017 - 16:15 Permalink
Mar2

Als antwoord op door Lieneke

Gnatholoog ? Ik wist niet dat zoiets bestond.
Maar of dat het is ... ?

Ik heb een wat raar gebit ... de betreffende ondertanden worden normaliter niet geraakt door de boventanden.
Het kan zijn (bijna zeker) dat die plekken in het verleden wat aangetast werden door zuren. Tegenwoordig niet zo veel meer, denk ik. (kan koffie dit ook doen?)
Gebruik van medicatie zou ook een rol kunnen spelen. Maar het gaat me nu specifiek om die plekken.

Het kan overigens best zijn dat vòòr het plaatsen van het dahl platform die ondertanden wel ergens tegenaan "schuurden", dat weet ik niet meer. Maar dat is verleden tijd.

Ik weet niet, heb je hier nog iets aan toe te voegen ?
za, 01/07/2017 - 15:19 Permalink