Verschil code G62 en G69

Author:
stevis
Posted:
ma, 02/05/2018 - 18:50
Hallo allen,

Ik ben onlangs naar de tandarts gegaan voor het aanmeten van een bitje. Dit duurde tien minuten waarbij hij onder tijdsdruk een afgietsel van mijn gebit maakte.
Nu vroeg ik mij af wat het verschil tussen code G62 en G69 is. Als ik mij niet vergis is een occlusale spalk hetzelfde als een opbeetplaat. Het enige verschil dat ik tussen beide kan aflezen is dan ook het uitgebreid functie-onderzoek. Maar het lijkt mij sterk dat de tandarts in 10 min buiten het aanmeten tevens onderzoekswerkzaamheden ter waarde van 80 euro heeft uitgevoerd. Of heb ik het mis en zijn er meer verschillen tussen beide?

Therapie voor kaakgewrichtsklachten (na uitgebreid functie- onderzoek)
G62 * Occlusale spalk € 149,19

VS

Therapie bij kaakgewrichtsklachten (zonder uitgebreid functie- onderzoek)
G69 * Opbeetplaat € 60,78

Alvast hartelijk bedankt!!
vV

er is weldegelijk verschil tussen opbeetplaat en splint. als je het goed doet tenminste. Er is overigens nog een tweede afspraak die onder het tarief valt.
Het UFO mag ook door een andere partij gedaan zijn, bv een orofaciaal fysio. de goede doen dit, en sturen verslaglegging aan de tandarts. Helaas snappen de systemen van verzekeraars dat niet (altijd) en dan kan je de UFO berekenen tegen 0,01 bv, zodat een verzekeraar ziet dat ie wel gedaan is.
Een opbeetplaat maak ik eigenlijk nooit. wanneer je toch de moeite doet, kan je beter een echte splint maken. Waar wel wat hogere eisen aan zitten , bv inbrengen van de individuele hoektandgeleiding, echt voldoende dikte . dat soort dingen zijn nodig wil ie meer zijn dan alleen een bescherming tegen slijtage (wat het enige is wat je van een opbeetplaat mag verwachten. Wat mij betreft kan de code voor opbeetplaat geschrapt worden.
di, 02/06/2018 - 12:15 Permalink
stevis

Als antwoord op door vV

Beste vV,

Hartelijk bedankt voor het delen van uw expertise!
Wellicht weet u ook antwoord op de volgende vragen:
1. Hoelang dient een splint mee te gaan? Ik zie al enkel diepe butsen in die van mij en kan me niet voorstellen dat ik elk half jaar een nieuwe moet aanschaffen wegens de hoge kostprijs.
2. Bij mij is de splint aangewezen door gespannen kaakklachten. Ik heb geen last van mijn gewricht zelf noch van tandenknarsen. Naar mijn mening wordt de problematiek veroorzaakt door een onjuiste occlusie na een vulling en het trekken van een verstandskies waardoor ik mijn kies wegtrek om contact te vermijden. Ik wordt hier echter niet in gehoord door de tandarts die enkel met carbonpapier mijn bijt toetst. Ik heb echter het gevoel dat zo'n carbon-toets geen rekening houdt mijn mijn kaakstand en nek- en lichaamshouding. Zijn hier andere toetsen voor?

Nogmaals bedankt!
di, 02/06/2018 - 16:13 Permalink