Tanderosie

Author:
Martha
Posted:
di, 06/13/2006 - 22:57
Mijn dochter (13) heeft van de tandarts het advies gekregen om geen dranken te drinken waarin zuur verwerkt zit. Haar tandglazuur blijkt heftig te reageren op zuur en wordt langzaam afgebroken. In de winkel, op zoek naar ander drinken, ontdekte ik dat in alle sapjes en limonades citroenzuur is verwerkt. Het enige dat overblijft is melk, chocomel en water. En daar neemt mijn dochter (zij is verstandelijk gehandicapt en kan dus moeilijk 'omgepraat' worden) geen genoegen mee. Mijn vraag: Hoe kom ik erachter welk drinken het minste zuur bevat en dus het minst schadelijk is voor haar gebit?
Lieneke

Klopt...(karne)melk en water zijn het beste wat ze kan drinken. Verder is Joy minder schadelijk dan andere limonade's. Spa (met bubbels) kan ook gewoon gedronken worden.

Wat misschien ook een tip is, is om na te spoelen met water als er wel zuur gedronken/gegeten wordt. Met een rietje drinken schijnt ook te helpen.

Belangrijk is dat uw dochter het zure drinken niet te lang in de mond houdt en dus meteen doorslikt.

Succes ermee.
wo, 06/14/2006 - 07:22 Permalink
dj

En vooral ook na het nuttigen van zuur even wachten met poetsen, zeg een uur of zo. Gebruik nooit harde borstels!

Zoek trouwens maar eens op zuur op de site, en ook op bufferen..
wo, 06/14/2006 - 08:35 Permalink
peertje

Beste Martha, bij een jong meisje zoals uw dochter met de aangegeven handicap is het mogelijk dat er ook veel maagzuur wordt terug gehaald (rumineren). Als de slijtage aan de tong/verhemelte kant zit en op de kauwvlakken van dekiezen in de bovenkaak is dat vaak het geval.
Kijk daar samen met de tandarts eens naar, mogelijk geeft dat wat mogelijkheden naast de aangevoerde links
do, 06/15/2006 - 21:29 Permalink
Martha

Nog een vraagje. Wij hebben de gewoonte om te poetsen met een electrische tandenborstel (Braun). Is dit wel verstandig in dit geval? :smt001
di, 06/20/2006 - 08:49 Permalink
Lieneke

Als je de electrische tandenborstel op de goede manier gebruikt, dan is het niet schadelijk. Poets rustig tand voor tand zonder druk. Je kan ook de borstel even onder de warme kraan houden zodat de haartjes wat zachter worden.
di, 06/20/2006 - 12:24 Permalink
Martha

:D Dank je wel! Dat is goed nieuws. Het heeft ons heel wat energie gekost om onze dochter te leren haar tanden met een electrische tandenborstel te laten poetsen. Iedere verandering kost weer even tijd, dus het is voor ons mooi dat we het zo kunnen laten. :smt006 [/b]
di, 06/20/2006 - 13:58 Permalink
Martha

:oops: Ik blijf aan het vragen.........
Ik las op een van de sites dat het het beste is om een tandpasta te gebruiken met bicarbonaat. Geldt dat ook als nuttig bij beginnende tanderosie, of is dat pas nodig als je er last van hebt (overgevoeligheid)?
De enige tandpasta die ik kon ontdekken met bicarbonaat is Paradontax (Ik heb die met fluoride gekozen). Of bestaan er meer?
Al zoekend kwam ik ook andere tandpasta's tegen die beweren dat zij specifiek het zuur neutraliseren. Maar hier zat weer geen bicarbonaat in. Doen deze tandpasta's echt wat?

Groeten van Martha
wo, 06/21/2006 - 09:18 Permalink
Martha

:(
Maar wat is, naast melk en (suikervrije) chocomel dan in vredesnaam wél verantwoord aan limonade of sap?????? Mijn dochter moet toch drinken (veel zelfs, want ze heeft een heel droge huid), en water, melk en chocomel krijg ik bij haar niet voldoende naar binnen helaas.

:cry:
do, 06/22/2006 - 16:39 Permalink
Lieneke

Helaas zijn water, thee, koffie en melk het enige wat niet schadelijk is.
Joy is minder schadelijk, dus wel een goede vervanger, maar water e.d. is nog beter.
Misschien is het een idee om een voedingsdagboek bij te houden en dit te laten zien bij de tandarts. Misschien heeft hij goede tips.
do, 06/22/2006 - 16:48 Permalink
els01

Als antwoord op door vV

Misschien hebben ouders van andere gehandicapten wat aan deze tip. Ik kwam ook via het intypen in het zoekveld 'gehandicapt' op dit topic terecht.

Misschien hebt u zelf geen ervaring met een gehandicapt kind, broer of zus, het is een heel andere wereld dan in de normale wereld.

Kijk maar eens naar de documentaire Zorg om Daan.
https://www.npostart.nl/2doc/28-11-2016/KN_1686076
di, 07/24/2018 - 13:01 Permalink