Beetverhoging: de relatie tussen de keel en kaken & vragen omtrent het informeren van de client over de behandeling

Author:
d9999
Posted:
wo, 03/30/2022 - 04:50
Hallo iedereen,

Ik zit met wat vragen:

1. In hoeverre worden tandartsen opgeleid bekend te zijn met de anatomie rond de de kaken, keel en tong en de relatie tussen de 3? De tandarts die bij mij namelijk in 1 klap 1,75mm liet opbouwen was bekend met de spanningsklachten die ik had rond de keel. De indruk is dat ze de dingen heeft onderschat en daarmee het risico heeft genomen. Eind van het liedje is dat ik de relatie tussen de keel en kaken heb leren begrijpen door opbouw te hebben gekregen en er sterk averechts op te hebben gereageerd. Inmiddels heb ik bij de kaakfysio begrepen dat de spanningen in de keel bij mij voortkomen uit een spierprobleem van de tong, en dat daarmee de kans te verwachten was dat het hele gebied (kaken-keel-tong) in een overspanning terecht zouden komen door extra druk op de kaken te zetten, zoals bij mij is gebeurd. Nou vraag ik me dus echt af in hoeverre zijn tandartsen bekend zijn met dit soort informatie?

2. Wat is ongeveer de standaardprocedure wat betreft het informeren van de client alvorens over te gaan tot opbouw? Waarover wordt verteld? In hoeverre worden clienten gewezen op risico's? Wat zijn de risico's die gemeld dienen te worden? Wat zijn de complicaties waarover verteld dient te worden? Ik heb alleen over niet-alarmerende complicaties gehoord als gevoeligheid op de kiezen en hoofdpijn die weer weggaat. Wat dient er verteld te worden rond wennen? Standaardtermijnen en eventuele termijnen? Aangezien de meesten volgens de uitvoerend tandarts snel zouden wennen, is mij een vrij lichtzinnig beeld geschetst hierover. Achteraf, bij het verlagen tot circa 0.5mm zei hij dat wennen bij mensen met een minimale opbouw al weken tot langer kon duren. Ik had natuurlijk graag van tevoren over dit soort termijnen gehoord. Wat is het percentage mensen dat meer moeite heeft met acceptatie? En wat is het percentage (ongeveer :) dat een opbouw van rond de 1.75mm niet verdraagt? In hoeverre dienen clienten op de hoogte gesteld te worden over moeite hebben met accepteren tot de kans niet te verdragen? Ik heb daar namelijk niets over te horen gekregen van tevoren. Is het heel uitzonderlijk dat kaken in een stand van overspanning terechtkomen? Zo uitzonderlijk dat het risico daarop niet gemeld hoeft te worden?

3. Is het ook gangbaar om bij een client die melding heeft gemaakt van spanningen rond de keel gewoon maar op te gaan bouwen, ipv dat bijv. geleidelijk, laag voor laag te doen, of dmv een splintje eerst te laten wennen? Hoe vaak wordt een splint uberhaupt ingezet voordat er wordt opgebouwd? Of hoe vaak wordt er geleidelijk opgebouwd?

Allemaal vragen :))) Onwijs bedankt aan eenieder die mij wil helpen wat opheldering te verkrijgen!