Twijfel over welk behandelingsplan voor zoon

Author:
Behandeling
Posted:
di, 03/08/2022 - 16:27
Beste allemaal,

Ik heb een lange, maar voor mij dringende vraag waar ik mijn hoofd over breek. En ik hoop dat ik hier een luisterend oor vind.

Enige maanden geleden vertelde de tandarts van mijn 13 jarige zoon opeens dat de 2 melktanden die hij nog heeft geen opvolger hebben en dat hij een beugel nodig heeft.

Ik woon in België, overal 2 jaar wachttijd, dus ik was al blij dat ik na veel bellen en mailen een orthodontist bereid had gevonden. En diezelfde week ook een academisch ziekenhuis met orthodontie afdeling.

Aangezien wij geen bijkomende tandenverzekering hebben (nooit geweten dat dit hier nodig was), had ik de neiging om voor de assistent in opleiding in het ziekenhuis te kiezen, zou nog zeker ruim E 2000 gaan kosten, maar minder dan de orthodontist.

Echter, de aanbevelingen staan totaal haaks op elkaar.

Het ziekenhuis beval eerst aan:
Tandheelkundige anamnese: De patiënt vermeldt een eerder trauma op tand 11.

Extraorale kenmerken: We zien een convex profiel, een stompe nasolabiale hoek, een verkleinde liptrap, een open liprelatie, incompetente lippen.

Skeletale kenmerken: Beide kaken verhouden zich in een disto-relatie gecombineeerd met een retrognathie van de onderkaak.

Occlusale kenmerken: De sagitale occlusie kenmerkt zich vooreerst door een symmetrische disto-occlusie van de molaren van ongeveer een halve premolaarbreedte. Verder noteren we voor de hoektanden een symmetrische disto-occlusie van een halve premolaarbreedte. Er is overjet aanwezig van 0 mm. Er is een partiële unitlaterale kruisbeet links ter hoogte van tand 17.

Individuele tandkenmerken: We noteren agenesie van tanden 45 35. We noteren de afwezigheid van tand 18. We noteren ankylose van tand 85.

Behandeltraject orthodontie:

Gezien de vraag van onze patiënt en de zich presenterende malocclusie wordt voorgesteld een definitieve orthodontische behandeling op te starten. Het doel is daarbij de huidige malocclusie te optimaliseren. .

Als behandeling stellen wij voorlopig een orthodontische behandeling voor

FA type HO activator
Va BK en OK
Implantaten 35+45 op latere leeftijd
Belangrijk is hierbij op te merken dat, na het beëindigen van de eventuele orthodontische behandelijng, nog een retentiefase volgt tijdens dewelke de patiënt minder frequent op controle komt ter nazicht van de retentieapparatuur.


Daarna kon ik bij de orthodontist bij mij in de buurt terecht, die mijn zoon vanwege de omstandigheden, namelijk al ruim 13 jaar en daardoor nu in de groei, kon ontvangen i.p.v. over 2 jaar.

Deze orthodontist stelde echter het volgende, dat mijn zoon met alles gaat wachten en als hij volwassen is, een kaakoperatie zal ondergaan en daardoor geen implantaten later nodig zijn, die zijn E 2000 de stuk en kunnen gevaarlijk zijn bij diabetes 2. Niet onmogelijk dat mijn zoon dat zal krijgen gezien zijn overgewicht:

..de lange behandelduur die veel coöperatie zal vergen.
Bij het minder diep maken van de beet tijdens de groeibegeleiding komen de twee ankylotische elementen 75+85 die hun opvolger missen dieper te liggen. Het voorstel van het ziekenhuis is blijkbaar van dadelijk verder te behandelen met vaste apparatuur en dan pas later twee implantaten te plaatsen. De tijd tot aan het plaatsen van de implantaten dient dan overbrugd te worden met een retentieapparaat dat de ruimte netjes openhoudt. Meestal probeer ik die tijd zo kort mogelijk te houden en de vaste apparatuurbehandeling uit te stellen. Soms is dat natuurlijk niet nuttig als de melktanden sowieso verloren gaan. De verdieping van de elementen tegenover hun buurtanden bij de correctie van de diepe beet zal er wellicht voor zorgen dat ze niet langer behouden kunnen blijven. Ze behouden tijdens de vaste apparatuurbehnadeling is sowieso een slecht idee.
Ik hoop bijkomend dat het in een gecombineerde orthodontische-orthognatische = ingreep voor juist plaatsen van de kaak haalbaar zal zijn om de ruimtes te sluiten en alzo twee implantaten te vermijden.
Een laatste argument voor mij om uit te stellen is dat de tandarts aangeeft dat het tandtrauma problematische kan zijn voor het behoud van tand 11 en dat deze eventueel ook ankylotisch zou zijn. Dat heb ik klinisch niet kunnen vaststellen.


Daarom heb ik toen contact opgenomen met het ziekenhuis om hun volgende afspraak alleen te veranderen in een sessie om beeldmateriaal te verzamelen en niet alvast te prepareren voor de beugel. Ik heb het verhaal verteld en gevraagd aan de assistente om met de professor overnieuw te overleggen. Via mail heb ik toen het volgende ontvangen.

1) Half open activator met bumperveer (groeibeugel)
2) Extractie melkelementen (75, 85) en mesialisatie m.b.v. groeibeugel en botankers. De ruimtes die ontstaan na extractie van de melktanden word dus gesloten, zodat er geen implantaten nodig zijn.
3) Blokjes in boven- en onderkaak.


Ik heb gegoogeld op botankers, dat zag er niet prettig uit. Voordeel is blijkbaar dat daardoor de implantaten niet meer nodig zijn.

Maar aangezien mijn zoon niet echt de beste mondhygiëne heeft, ondanks mijn aandringen. En niet wil nadenken over wat hij wil, liefst wil hij naar het ziekenhuis, want dat is ver van huis en school en kan hij per trein een dag van school missen... Niet echt de beste motivatie.

Waar ik bang voor ben is dat mijn zoon niet de discipline heeft om 2 tot 3 keer per dag zijn tanden zorgvuldig te poetsen plus botankers en beugels. En ik weet ook niet hoe lang het gaat duren en hoeveel medewerking dat van hem gaat vergen.

Maar ik weet ook niet of een kaakoperatie nu zo ideaal later is. Probleem is dus, nu kiezen voor direct ingrijpen. Of niet en dan operatie?
En houdt zijn voortand wel de druk van de beugel?

Ik zou het graag willen bespreken in het ziekenhuis, maar door de situatie daar van de opleiding en hoe dat georganiseerd is, is dat moeilijk.

Ik kan wel wat advies gebruiken, alvast uw dank!
Behandeling

Nog een opmerking. Ik heb nu het even kort met mijn zoon besproken en hij ziet nu opeens de ernst van de situatie in. Hij wil sowieso geen botankers. Want daar mag je niet aankomen met je tong of vingers en hij zegt dat hij dat niet aankan.
di, 03/08/2022 - 17:03 Permalink
Tandarts_Richa…

Als uw zoon niet bereid is zich in te spannen ... dat wil zeggen 4x pd gebit reinigen ( poetsen) en met stokers tussen de draden schoonmaken met een rager, fluoride mondspoeling 1x daags, dan niet aan orthodontie beginnen. Daar is medewerking en inzet voor nodig. En al die eisen, dit wel dat niet. Wees blij dat Het netjes kan worden.... wil hij dat wel of wilt u dat. Het gaat om zijn gebit. Hij beslist voor zijn toekomst maar beseft dat niet door zijn leeftijd. U rijdt richting een ravijn met uw auto. U heeft drie mogelijkheden. Rechtdoor de ravijn in... Links of rechts af. Neen ik wil niet links of rechts af. Tja dan rijd je de ravijn in. Wat een eisen. Helaas weet ik te weinig van Orthodontie om u advies te geven. Uw behandelaar weet wat hij moet doen om het resultaat te bereiken. Ik heb het net ergens anders geschreven.... Er zijn meerdere wegen die leiden naar Rome. Als financiën een probleem is is uw keuze daardoor bepaald. Anders de behandelaar met de meeste ervaring in het beste resultaat... Als mijn vriend orthodontist uw verhaal leest dan komt hij misschien met een ander oplossing die voor hem beter werkt. Honderd orthodontisten, honderd meningen/ werkwijzen. Daar wordt u niet mee geholpen. Gaat erom dat een resultaat bereikt wordt dat UW ZOON wil. Denk ook niet dat dit forum de juiste plek is voor de antwoord die u zoekt.
di, 03/08/2022 - 23:42 Permalink
Behandeling

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste,

Dank u voor uw bericht. Ik heb inmiddels al voor uw bericht te lezen met hem gesproken en hij is er zich van bewust dat het goed reinigen noodzakelijk is.

Het ging met name over de moeilijke keuze tussen nu niet veel behandelen, wel een beugel, de melkkiezen eruit trekken en dan op volwassen leeftijd een kaakoperatie, wat de orthodontist in de buurt aanbeveelt.
Of nu wel behandelen met beugel en blokjes, melkkiezen eruit en later implantaten. Of beugel en blokjes met botankers, melkkiezen eruit en door de botankers geen implantaten. Deze 2 opties zijn door de aio van het ziekenhuis geopperd.

Dat is namelijk een moeilijke keuze waar ik als leek zijnde geen verstand van heb. Vandaar dat ik enigszins steun zocht op een orthodontie forum.

Toch dank om te reageren en met vriendelijke groeten.
wo, 03/09/2022 - 15:28 Permalink
daan2005

Het is altijd lastig om aan een ortho behandeling te beginnen. Maar als u zoon het echt wilt en het moet vanwege zijn gebit zit er niks anders op. Het is wel belangrijk om het gebit goed schoon te houden en dat gebeurd zo te zien niet zo goed
do, 05/05/2022 - 07:18 Permalink