tandarts

Author:
Simone van Klink
Posted:
vr, 05/19/2023 - 07:48
Ik ben al twee jaar bezig om een goede tandarts te vinden. Ik heb er inmiddels 9 gehad en geen één voldeed aan mijn wensen. Ik ben ook al bij diverse angst tandartsen geweest. Helaas werkte dit averechts.

Ik zoek een tandarts die extra tijd neemt om te luisteren, omdat ik een sociale angststoornis heb. Ook heb ik extra tijd nodig om te reageren op wat er gezegd wordt. (Dit heb ik bij alle 9 tandartsen van te voren heel er duidelijk aan gegeven, maar ze doen er niets mee.)

Verder zoek ik een tandarts die samen met mij een plan maakt voor een gebitsrenovatie. Door miscommunicatie en het feit dat de tandarts niet alles durft te zeggen tegen mij, is er veel achterstallig onderhoud in mijn gebit.

Ik hoop dat jullie kunnen helpen.

Groetjes Simone
Tandarts_Richa…

Probleem in Nederland is dat wij een tekort hebben aan tandartsen. Wij hebben overvolle agenda's. U bent helaas niet de enige die aandacht, terecht, vraagt. De, beperkte 8 werkuren per dag, tijd die wij hebben moet verdeeld worden onder alle spoedgevallen en reguliere cliënten. Terecht zoekt u een die wel aan uw wensen kan voldoen. Een plan voor gebitsrenovatie kunnen de meesten wel ondanks de weinige tijd om het uitgebreid uit te leggen. Ik snap niet hoe door mis communicatie u een achterstand heeft. Ik, een tandarts hobbyist , ben er die aan al uw wensen kan voldoen... Vind mij. Maar zou het kunnen dat u, gezien de situatie in Nederland, U misschien uw wensen zal moeten bijstellen. Het is onverstandig met een probleem in uw gebit door te blijven lopen.
vr, 05/19/2023 - 09:17 Permalink
Simone van Klink

Ik snap dat tandartsen weinig tijd hebben, maar mij wordt wel steeds beloofd dat ze extra tijd nemen om naar mij te luisteren. Bij het maken van de afspraak wordt dit gezegd: ''Het intakegesprek duurt 30 minuten en voor jou plannen we 10 minuten extra in. Tijdens dit gesprek nemen we jouw tandarts verleden met jou door, praten we over jouw wensen en kijken we in jouw mond om te zien hoe het ervoor staat." Dit is precies zoals ik het wil, maar als ik bij de tandarts ben, gebeurt dit niet. In werkelijkheid sta ik na 10 minuten buiten, zonder dat mijn tandarts verleden is doorgenomen en zonder dat de tandarts naar mijn wensen geluisterd heeft. Ik bedoel met 'luisteren naar mijn wensen' 1 minuut de tijd nemen om aan te horen wat ik wil. Dus ik verwacht bij het intakegesprek geen uitgebreid plan met uitleg.

De laatste keer dat ik een intakegesprek had, heb ik zelfs alles wat ik wilde zeggen opgeschreven en mee gestuurd met mijn tandartsdossier. Helaas werkte dit ook niet. (Ja, ik heb mijn complete dossier in eigen bezit.)

U geeft aan dat de tandarts geen tijd heeft om uitgebreid uitleg te geven. Dat vind ik raar om te horen, want ze nemen wel uitgebreid de tijd om duidelijk uit te leggen waarom een behandeling niet nodig/niet zinvol is.
En ten tweede bij een plan voor gebitsrenovatie (C012 in tandarts termen) hoort een uitgebreide uitleg. (Ik verwacht niet dat dit tijdens het intakegesprek gebeurt. Ik wil daar gewoon een nieuwe afspraak voor maken, maar zover kom ik niet.)

Met miscommunicatie bedoel ik dat de tandarts mij niet goed begrijpt.
Voorbeeld 1: De tandarts denkt dat ik verstandelijk gehandicapt ben, maar in werkelijkheid ben ik slim genoeg om bijv. tandheelkunde te studeren. Door dit misverstand wordt er heel veel informatie niet verteld. Zo worden de risico's van behandelingen bewust niet verteld. Hierdoor weet ik niet goed waar ik aan toe ben en kan ik geen weloverwogen keuzes maken.
Voorbeeld 2: Ik geef de tandarts pas toestemming om te behandelen als ik begrijp waarom een behandeling nodig en zinvol is. De tandarts interpreteert dit als tandartsangst en dat klopt niet. Ik ben wel bang dat ik spijt krijg van de behandeling, doordat ik geen weloverwogen besluit heb kunnen nemen door gebrek aan informatie. Helaas is dit (spijt van behandeling), in het verleden, al een aantal keren gebeurt en doe ik er nu alles maar dan ook alles aan om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.


Ps1: Tandarts Richard, u komt bij mij inderdaad over als een goede tandarts, die de tijd neemt om alles goed uit te leggen. Ik hoop dat ik u ga vinden.

Ps2: Over het studeren van tandheelkunde gesproken. Ik vind tandartsbehandelingen echt heel erg interessant en ik zou zelf ook tandarts willen worden. Ik vind het leuk om mensen te helpen en vind het belangrijk om ook de tijd te nemen en aandacht te hebben voor de mens die aan het gebit vast zit. Helaas schijnt dit niet meer bij het beroep tandarts te horen en daarom heb ik uiteindelijk besloten om toch geen tandarts te worden.
vr, 05/19/2023 - 21:14 Permalink
Tandarts_Richa…

Een c012 gaat niet samen met een c001 ( intake). Daar mag een schriftelijk verslag bij gegeven worden. Ik kan aan iemands uiterlijk niet zien of men wel of niet slim is. Helaas is het voor mij niet altijd mogelijk om alle risico's te vertellen, bijv bij het geven v e verdoving. Als ik voor elk stap de risico's zou moeten uitleggen kom ik niet aan behandelen toe. Uw pogingen om juist iets te voorkomen is mooi maar kan soms verwarrend werken. Niet iedereen vindt mij een goede tandarts... ik kom v e praktijk waar niemand bij mij wilde... nu zit ik in een prakrijk waar men juist wel bij mij wil en waar collega's mijn werk inzet/kennis waarderen. Het is relatief , maar ja ik probeer uitgebreid uit te leggen en dat wordt geïnterpreteerd als ...hij probeert mij wat aan te smeren. Vind mij die tandarts, Richard is maar een naam er zijn velen die veeeel beter zijn dan ik, vind ze. Ik ben het niet met u eens, het hoort juist wel bij ons beroep. Wij geven zelf de invulling v hoe wij het beroep willen uitoefenen. Ga studeren... Naast het tekort speelt nog iets... Tandheelkunde/een praktijk runnen is niet goedkoop. Er wordt ons door NZA onwerkbare tarieven voorgeschreven, en dat wordt steeds krapper. Komt bij dat zorgverzekeraars overeenkomsten aanbieden voor minder dan de door NZA voorgeschreven tarieven. Zie wat er in de loop der jaren met fysiotherapeuten is gebeurd. Maar desondanks heb ik het mooiste vak die bestaat ( in mijn ogen) . Wat is er mooier dan iemand een mooi glimlach te geven.
vr, 05/19/2023 - 22:41 Permalink
Simone van Klink

Ik heb in mijn vorige bericht getypt dat ik snap dat een C012 niet tegelijk kan met een C01.

Ik snap dat het niet mogelijk is om elke risico te benoemen en als een risico kleiner is dan 1% hoeft dat ook niet. Bij mij worden ook de belangrijke risico's, waarbij de kans dat het gebeurt meer dan 50 % is, niet vertelt. Bijv. Er moet een grote vulling in een kies, die tegen de vulling aankomt. Bij deze behandeling is er risico op wortelkanaalbehandeling.

- In de huidige situatie vertellen tandartsen dit niet. Als ik dan in deze situatie opeens kiespijn krijg, ben ik het vertrouwen kwijt in de tandarts.
- Hoe ik het wel zou willen is dat de tandarts benoemd "Het is een grote vulling en komt tegen jou zenuw aan. Hierbij is er risico op wortelkanaalbehandeling." Ik ga in deze situatie akkoord met de behandeling en als ik later pijn heb, dan is het vervelend maar is het vertrouwen in mijn tandarts niet verloren gegaan.

Ik ben al sinds 2012 bezig met het krijgen van een mooie glimlach. Ik heb tot 2020 geaccepteerd dat het ging zoals het ging, maar nu heb ik zo iets van ik moet mijn mond open doen, anders gebeurt er niets. En sindsdien lukt het niet meer bij de tandarts.

Even een vraag: Hoe kunt u een patiënt een mooie glimlach geven, als u niet weet wat de wensen van de patiënt zijn?
za, 05/20/2023 - 07:41 Permalink
Tandarts_Richa…

Er is een "diepe" gat. Ik probeer dat goed schoon te maken en te vullen. Kan zien dat het "diep" is maar kan niet zeggen dat het een wkb misschien wordt. Elk vulling kan in het begin gevoeligheid geven maar wordt meestal geen wkb. Een behandelde kies heeft tijd nodig om te herstellen v d relatief grote ingreep. De ene keer langer dan de andere. Maar de meeste mensen verwachten dat het, net als een lichtknop, gelijk over is als gevuld is. Een esthetisch mooi resultaat. Daar zijn algemeen standaarden voor dat steeds bijgesteld wordt. Sommigen vinden gouden voortanden mooi. Dat vertellen ze dan.
za, 05/20/2023 - 10:40 Permalink
kiesjes123

Hoi Simone,

Heb je bij intakes, en in het specifiek bij een tandarts gespecialiseerd in angst, nooit op voorhand een uitgebreid intakeformulier moeten invullen? Ahv dat formulier komt dan alles aan bod zoals je medische geschiedenis en je angst etc.

Zoals ik jou lees zit vooral jouw sociale angst jou in de weg en helaas, dat kan geen enkele tandarts bij jou wegnemen. Zoals je zelf ook al schrijft heb je inmiddels een hele rits aan tandartsen gehad en daarin is maar één gemeenschappelijke deler en dat ben jij die worstelt hierin door die sociale angst.
Een stukje basisvertrouwen is niet vanzelfsprekend en geen uitleg zal daarin dan voldoende zijn. De risico's die jij als grote drempels ervaart lees ik bijvoorbeeld heel anders. Een tandarts kan jou uitleg geven over de staat van jouw gebit en wat daarvoor nodig is om dat te fixen en ook wat eventuele risico's zijn als het niet wordt verholpen.
Maar aan alle behandelingen, verdovingen etc zitten altijd risico's, net zoals de keuze om niet te behandelen ook risico's geeft.
Als jij mij verteld dat jij van plsn bent om een rondje te gaan rijden in je auto, zonder gordel en met een liter wisky in je mik dan kan ik inschatten dat er een behoorlijk risico is dat je een ongeluk krijgt. Ik kan echter niet inschatten hoe ernstig dat ongeluk is, hoe je eraan toe zal zijn en wat de eventuele schade voor de omstanders is..
Sociale angst gaat over controle. En bij iedere medisch specialist zal je die controle dus deels uit handen moeten geven en die drempel moet jij echt zelf over, hoe lastig ook.

Wat jou denk ik zou kunnen helpen is een coach of psycholoog die jou hierin kan ondersteunen.

Sterkte met alle overwegingen.
vr, 05/26/2023 - 16:10 Permalink
Simone van Klink

Bericht voor kiesje: Ik heb nog nooit een uitgebreid intakeformulier in hoeven vullen. Ik ben bij stichting bijzondere tandheelkunde in Amsterdam geweest. Ik ben daar in blinde paniek weg gegaan. Dat was in 2006.

Ik ben van 2012 t/m 2020 zonder problemen naar de tandarts geweest. Sinds ik actief op zoek ben naar een tandarts die mij kan helpen met mijn tandheelkundige wensen, lukt het niet meer. Ik heb 9 goede tandartsen gezien, maar ze luisterde niet.

Ik ben jaren opzoek naar iemand die mij kan helpen met mijn sociale angststoornis. Mijn huisarts ziet mijn sociale angststoornis niet. Dit komt doordat zij goed naar mij luistert.

Ik ben op dit moment ook gestopt met zoeken naar een nieuwe tandarts. Ik heb namelijk besloten om helemaal nooit meer naar de tandarts te gaan.
ma, 05/29/2023 - 20:50 Permalink
kiesjes123

Wat rot Simone dat de huisarts jou niet serieus neemt. Daarin zou ik me zeker vastbijten en op zoek naar een andere huisarts. Daarna een verwijzing voor psychologische zorg.

In welke regio woon je? Google anders eens op de lieve tandarts..
vr, 06/02/2023 - 07:23 Permalink
Tandarts_Richa…

Die kende ik niet. Even gegoogeld. In Zeeland niets te vinden. Waarschijnlijk omdat er daar zo'n gigantisch tekort aan tandartsen is dat de praktijken het niet nodig vinden te betalen voor de reclame. En toch ken ik daar veel lieve tandartsen. Uw advies voor verwijzing steun ik.
vr, 06/02/2023 - 08:15 Permalink