Voor de tweede keer een beugel?

Author:
Fleur55
Posted:
wo, 09/06/2023 - 09:43
Mijn dochter had bijna dertig jaar geleden een beugel nodig. Die kreeg zij via een academische instelling. Nadat de behandeling afgelopen was kreeg zij boven en onder een spalk.

Inmiddels blijkt dat de spalk actief is geworden want is zij al twee keer geopereerd aan haar lip omdat er een fibroom ontstond. Volgens haar tandarts komt dat omdat haar tandwortel draait en is dit een bekend verschijnsel bij vrouwen met het syndroom van turner.

Bij de academische instelling wordt nu geopperd om weer een beugel te plaatsen waarbij de kosten ruim 3000 euro zullen bedragen.

Omdat het probleem wellicht aangeboren is (syndroom van turner) hebben wij haar gegevens opgevraagd en die zijn vernietigd (want meer dan 10 jaar oud terwijl imho een academische instelling die 100 jaar moet bewaren) zodat er verder geen actie kan worden ondernomen om de kosten vergoed te krijgen uit de basisverzekering.

Wat is de beste weg om nu te bewandelen? Zij heeft een WAJONG uitkering en om nu weer zo’n hele smak geld uit te moeten geven vind ik ook nogal wat als het resultaat, ondanks de spalken, blijkbaar niet blijvend is. Ze heeft overigens een volledig gaaf gebit, nog nooit gaatjes gehad.
Tandarts_Richa…

Als het goed is wordt voor elke behandeling aangegeven dat er altijd mogelijkheid v regressie blijft. In leken termen: een tand probeert zijn oorspronkelijke positie terug te nemen. Daarom wordt een spalk aangebracht om dit te voorkomen. Een spalk fixeert de tanden zodat het niet kan verplaatsen. Soms komt een spalk los en gaat de tand "draaien", als dit niet tijdig wordt ontdekt, vandaar de 6 mnd controle of alarmering als gevoeld wordt dat de spalk "los" is. Soms bij verkeerd terug vast zetten kan de spalk weer als orthodontisch draad gaan werken. Ik begrijp niet goed wat u bedoelt met "spalk actief is geworden want is zij al twee keer geopereerd aan haar lip omdat er een fibroom ontstond.". "Wat is een fibroom van het mondslijmvlies
Een fibroom van het mondslijmvlies is een goedaardig gezwel en bestaat uit bindweefsel. De afwijking komt vooral voor op het wangslijmvlies, de tongpunt en de lippen. Een fibroom is meestal niet pijnlijk en ziet er uit als een gesteeld zwellinkje van het slijmvlies.". Hoe is dit gerelateerd aan de orthodontische behandeling v uw dochter. "Wat zijn de symptomen van het syndroom van Turner?
Syndroom van Turner - Radboudumc
Het syndroom van Turner is een aangeboren ziekte die alleen bij meisjes en vrouwen voorkomt. Bij het syndroom ontbreekt één van de twee vrouwelijke chromosomen (XX) helemaal of gedeeltelijk. In Nederland komt dit syndroom bij 1 op de 2500 meisjes voor.". Ik kan het artikel niet vinden dat draaien v tanden een verschijnsel is bij de ziekte v Turner. Sorry ik weet daar te weinig van. Ik kan u wel zeggen dat niets ( behandeling) in het menselijk lichaam, in mijn opinie, voorspelbaar blijvend is. Misschien kunt u uw verzekering om een "coulance" houding vragen betreffende de kosten.
wo, 09/06/2023 - 21:01 Permalink
Fleur55

Het fibroom is ontstaan omdat zij regelmatig op haar lip bijt vanwege het draaien van de tand. Is ook erkend door de instelling en de kaakchirurg.

Hoe kan er gevraagd worden om coulance als de instelling (academisch) haar status heeft vernietigd na tien jaar. Dat was nl. het idee om daar om te vragen.
vr, 09/08/2023 - 07:23 Permalink
Tandarts_Richa…

De situatie uitleggen en om coulance, gezien de omstandigheid, vragen. Overigens het draaien is een v d complicaties waar men rekening mee moet houden dat het kan gebeuren. Denk niet dat het vanzelfsprekend is dat, indien het gebeurt, de kosten die verder mee nodig zijn voor rekening behandelaar zijn. Wat ik niet begrijp is dat het zo lang geduurd heeft, tot constateren v draaien, dat de irritatie tot een fibroom geleid heeft. Is daar tijdens de 6 mnd controle nooit iets over gezegd,,,,niet zelf gezien???>En de vraag..is de spalk weleens los gekomen.
vr, 09/08/2023 - 07:56 Permalink
Fleur55

De spalk is, mocht deze los zijn gekomen, altijd weer terug geplaatst door de instelling zelf. De kaakchirurg (die de fibromen 2x heeft verwijderd) heeft alleen de OK verricht en verder niets. Dochter gaf zelf aan dat een van haar tanden ‘uit het lood’ is omdat ze steeds, door die tand, op haar lip bijt. En inderdaad is destijds gezegd dat er twee spalken moesten worden geplaatst maar niets over elk half jaar controle. Overigens dat ze haar status hebben venietigd!!!!
di, 09/12/2023 - 11:10 Permalink
Tandarts_Richa…

Zou niet weten waarom het vernietigd is maar ook als status nog aanwezig zou zijn zou u waarschijnlijk toch met de kosten van aanvullende behandeling geconfronteerd worden. Als de spalk vaak los komt betekent waarschijnlijk dat er toch veel spanning op de tanden staat om naar oorspronkelijke stand terug te draaien. Algemeen is bekend om regelmatig een controle v h gebit te laten uitvoeren door de tandarts. Ik zeg elke 6 mnd... de zorgverzekeraar geeft vaak maar een x p jaar een vergoeding maar dat hangt af v h pakket wat u gekozen heeft.
wo, 09/13/2023 - 00:00 Permalink