Kies te laag gemaakt, ander tand afgebroken

Author:
Sevenelle
Posted:
zo, 06/02/2024 - 21:58
OP de bijgevoegde foto zie je hoe het was vóór de behandeling.
De tandarts heeft een rechter onderkies net zo hoog gemaakt als het kleine mini kiesje waar het rode kruidje staat voor de leegte. Door de naastliggende kies veel te laag hebben gemaakt is de rechter boven hoektand is afgebroken.
Dit was het gedeelte waar nog kiezen op elkaar konden omdat aan de linker bovenkant de kiezen waren getrokken en daar implantaten zitten.

Ze geven wel toe dat de kies inderdaad de helft korter is gemaakt dan zou moeten. Maar dat het afbreken van mijn hoektand daar niet de oorzaak van was.
Ik weet beter en weet dat het wel zo is, want ook mijn voortand was geknakt waardoor hij lossig zit. Ik durf niets te eten waar je op moet kauwen, want dat doet pijn en ik ben bang dat er nog meer tanden afbreken.

Maar ja, ik moet dus ook eerst rechts onder dat gerepareerd hebben voordat er aan de linkerkant een brug van drie kronen erop worden gezet.

Wat er te repareren is kan dus niet worden gemeten door bijten. Dus ik heb echt een deskundig persoon nodig of bepaalde techniek.

 Hoe heet een specialist voor mijn probleem?
 Waar moet ik zijn voor een second opinion?
 Heb ik het recht dat ik de reparatie bij een andere specialist laat doen en de rekening door mijn tandarts te laten betalen? Want mijn tandarts vertrouw ik niet meer en ze heeft ook gezegd dat ze bang was de rest te verknallen.

Ik wil ook dat zij die afgebroken hoektand vergoeden maar dat is van later zorg. Eerst moet dit zo snel mogelijk opgelost zijn om ergere schade en pijn te voorkomen.
Attach
Tandarts_Richa…

Als 4 personen 100 kg moeten dragen dan is dat , eerlijk verdeeld, 25 kg de man. Vallen twee personen weg dan 50 kg de ma. In uw geval: Links is de steun weg gevallen dus de rest, rechts en voor, moeten de krachten opvangen. Als zij niet sterk zijn ( bijv met vullingen) dan kan het een en ander breken.
Daarbij komt nog dat de curve iets is uitgezakt , rechts. Daardoor kunnen de 46 en 45 niet in de lijn dat u aangeeft opgebouwd worden. De 45 heeft een kroon nodig maar kan niet in de door u getekende lijn opgebouwd worden omdat de 14 iets uitgezakt is. Maar omdat rechts de 45 is weg gevallen moeten de andere tanden en kiezen nog harder werken..... Ik weet niet ( denk niet) dat dit allemaal de schuld is v deze tandarts. Iedealiter zou ik de 14, 15, 46,en 45 bekronen in de ideale curvee. Zo ook links in ideale curve opbouwen. Dus indien nodig de curve links onder ook herstellen.
De specialist voor uw probleem heet Tandarts. Een die wat meer ervaring heeft in gebits rehabilitaties.
Voor een second opinion kunt u bij elk tandarts met ervaring in gebits rehabilitaties terecht. Let op Het is niet de bedoeling dat de tandarts die de second opinion uitvoert u ook als client aanneemt. Dit om e;k financieel belang uit te sluiten en een eerlijk advies te garanderenU moet altijd een tandarts de kans geven iets te herstellen indien er iets fout gaat. De kosten v e ander tandarts kunt u niet verhalen op uw tandarts als u daar een kans niet voor geeft te herstellen. In uw geval....Is deze tandarts verantwoordelijk voor de huidige staat v uw gebit en ik bedoel niet alleen de 46 wat volgens u te laag is..Hebben niet andere tandarts in de loop der jaren aan uw gebit gewerkt zonder u op de hoogte te stellen van wat nodig is. Dan zou het misschien terecht zijn, dezer tandarts verantwoordelijk te stellen. Of misschien is deze tandarts juist goed bezig en verdient een pluim.Misschien kon hij er niets aan doen dat sommige tanden en kiezen breken omdat ze te zwak zijn.
Dit is misschien niet het antwoord wat u graag had willen lezen. Maar om een goed oordeel te geven zou ik uw gebit moeten zien.
zo, 06/02/2024 - 23:45 Permalink
Sevenelle

Alvast dank voor de info. Ik ga zeker op zoek naar een tandarts met gebit rehabilitaties ervaring.
Maar ik denk dat mijn verhaal niet duidelijk genoeg was dus vandaar de bijgevoegde afbeelding.
Op de vorige foto kunt u zien dat de 45 een klein kiesje is waar geen kroon op geplaatst kan worden omdat deze te klein is. De keuze was (15 jr geleden) trekken of laten zitten. Mijn keuze was laten zitten.
Drie jaar geleden heb ik de implantaten laten plaatsen, door de corona en persoonlijke omstandigheden kon ik dit jaar (mei) pas voor de kronen terecht. Deze heeft een mail gestuurd naar mijn tandarts dat hij geen kronen kan plaatsen omdat de beet niet meer klopt.
Mijn tandarts had in oktober vorig jaar de kies te laag gemaakt. Na 5 x te zijn terug geweest met mijn klacht dat iets niet goed voelde aan mijn gebit, discussies gehad etc. heb ik de foto opgevraagd bij de implantoloog en kwam tot de conclusie dat de kies (46) ruim de helft kleiner was gemaakt dan dat deze eerst was.
Alle druk stond al drie jaar op de 16, 17, 46 en 47. Omdat ik dat wist heb ik al die tijd voorzichtig gegeten. Door dat de 46 te kort is viel mijn bovenkaak verder over mijn onderkaak en raakt nu de 28 zelfs de 37.

Buiten dat de tandarts al heeft toegegeven dat ze een fout hebben gemaakt willen ze mij nu nog wijs maken dat de 15 al zwak was en daarom was afgebroken. Ik geloof dat iedereen toch wel kan zien aan deze tekening dat door het gedeeltelijk ontbreken van de 46 de druk nu op mijn boven voortanden staat. Ik heb pijn, ik durf bijna niet te eten. Dus niets geen pluim voor deze tandarts!!!
Attach
ma, 06/03/2024 - 10:54 Permalink
Tandarts_Richa…

De 14 en 15 hebben een wkb gehad. Worden daardoor broos zijn, dus al zwakker. Vandaar het advies een kroon. Mogelijk/ waarschijnlijk door verschuiving v krachten, mede door verandering 46 kan meer druk komen op de 14, minder op de 15 op basis v deze foto, en bij hoektandgeleiding ook de 13. Er is geen 17 , de 47 maakt contact met de 16 en de 46 met de 15, de 44 met de 13. Nogmaals op basis v deze foto, mogelijk dat de situatie in de mond anders is daar , op de foto, de kiezen niet op elkaar zijn. Dus bij wegvallen v kauwvlak 46 valt ook de druk weg v d 15????. Op basis v deze foto had ik nog een kroon kunnen maken op de 45, dat zou ik u hebben geadviseerdof een ander mogelijkheid v vervanging, zodat er zo veel jaren mogelijk minder verschuiving was opgetreden. Als de 28 zo gekanteld is komt dat waarschijnlijk door de druk v d 37, dus wel al die jaren contact???.Door ontbreken v d 25-27 en 45 is mogelijk/waarschijnlijk mede ook de verandering v beet opgetreden. Sorry allemaal speculaties daar ik geen oude foto's heb om de geschiedenis te beoordelen.Mogelijk dat door weg vallen kauwvlak 46 de rest ook meer te verwerken krijgt, dat lijkt mij logisch. Maar het lijkt mij niet logisch dat alle druk v d 46 uitging en dat bij wegvallen dat de oorzaak v de andere klachten is. U heeft toch nog contact 46 /16 en 44/13 , dat zorgt dat de kaak niet inzakt??. Ik zou in de mond bij u moeten verifieren. De tekening klopt niet met wat ik op de foto zie. Ook al heeft uw tandarts , volgens u , een fout heeft toegegeven, vraag ik mij af of de verandering v d 46 de hoofd oorzaak v uw ellende is geweest. M i de eerdere verval v uw gebit.
ma, 06/03/2024 - 14:35 Permalink
Sevenelle

Uw vraag in vorig bericht: Als de 28 zo gekanteld is komt dat waarschijnlijk door de druk v d 37, dus wel al die jaren contact???
Nee, omdat de 28 zo scheef groeide had de 28 de 27 zo erg beschadig waardoor de toenmalige tandarts de 27 eruit heeft getrokken.
De 28 heeft nooit een andere kies aan de onderkant geraakt omdat hij niet recht naar beneden groeide . Er heeft altijd ongeveer ruimte gezeten tussen de 28 en 37/38. Met andere woorden de 28 was was ongeveer 2 mm korter dan de naastliggende 26.

Ik ben blij met uw advies betreffende een kies/tand met een wkb te laten bekronen of een knobbel overkappend vulling.
Ik zal dit bespreken met een (nieuwe/andere) tandarts.
Groet, Sevenelle
di, 06/04/2024 - 13:31 Permalink