Klachten na Apexresectie

Author:
RobMartin
Posted:
do, 08/12/2010 - 20:40
Ongeveer 20 jaar geleden heb ik een apexresectie laten uitvoeren ivm met een wortelpuntontsteking, gezien de staat van mijn gebit op dat moment vond de kaakchirurg het noodzakelijk om binnen zes weken daarna er nog 4 uit te voeren (5 apexen in 6 weken), sindsdien hou ik klachten. Ben het hele medische circuit door geweest, o.a. Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam (ACTA) die mij wist te vertellen dat na een apex er 2 maanden rust moet zijn in de kaak en mij daarnaast een knarsplaat aanraadde. Vervolgens bij de pijnpolie in het ziekenhuis en men houdt het op een Atypische Trigeminus Neuralgie. ik ben zo de afgelopen jaren doorgesukkeld en geprobeerd mijn gebit zo goed mogelijk in conditie te houden en heb gelukkig een tandarts die daaraan alle medewerking verleend. Nu heb ik de afgelopen 2 jaren betrekkelijk weinig last gehad tot voor 2 maanden terug, toen begonnen de klachten weer behoorlijk toe te nemen (had wel een sterk verminderde weerstand), via de tandarts naar de huisarts en heb Tegretol gekregen (anti-epileptica). Ik vraag mij af of ik hier ooit nog van af kom. Behoud van het gebit is prima maar niet tot elke prijs!
megan1

Hoi ! Mag ik vragen hoe ze bij jou uiteindelijk de diagnose atypische trigeminus neuralgie hebben vastgesteld. Herken een heleboel in jouw verhaal, ben zelf "pas" een jaar of 10 aan het tobben. Diverse apex, extracties en wkb gehad ( vaak zonder aanwijsbare oorzaak op foto ). Vaak verdwenen de klachten dan op die plek om vervolgens weer op een andere plek op te spelen. Nu weer klachten aan brug, al wkb en apex gehad op die kies. Endodontoloog wil nu herbehandeling maar ben erg huiverig hiervoor omdat wederom op foto's niks te zien is. Denk dat mn klachten ergens anders vandaan komen ( kaakchirurg stelde al CMD vast ). vandaar mijn vraag over de diagnose trigeminus neuralgie ! Groetjes megan
do, 08/12/2010 - 20:53 Permalink
RobMartin

Nadat ik zo'n beetje het hele medische circuit ben door geweest (ook second opinion laten doen bij neuroloog in AMC), door eigen neuroloog ook MRI scan laten maken. Kwam allemaal niets uit. Ben uiteindelijk naar Pijnpoli verwezen in het ziekenhuis waar ik blokkades heb geïnjecteerd gekregen, dat gaf verlichting, aldaar hebben ze vastgesteld dat gezien de aard van de klachten een en ander het meest leek op een Atypische Trigeminus Neuralgie. Ga maar een Googelen en kijk of je de klachten herkent.
Bekijk ook de volgende brochure maar eens:
http://www.stopdepijn.nl/sites/stopdepijn/SiteCollectionDocuments/STOPD…
do, 08/12/2010 - 21:11 Permalink
megan1

heb net gegoogled op trigeminus....herken wel de steeds aanwezige "zeurderige" pijn die bij "drukte" verergerd maar niet die hele heftige pijnscheuten...vind het wel heftig allemaal en ga eens rustig de sites bekijken die je net noemt. Niets zo erg als pijn die je dagelijkse doen en laten zo beïnvloed.
do, 08/12/2010 - 21:37 Permalink
RobMartin

De heftige pijnscheuten horen bij de Typische Trigeminus Neuralgie en de zeurderige branderige pijn bij de Atypische Trigeminus Neuralgie, het zijn twee verschillende dingen die beiden met de Trigeminus te maken hebben, in onderstaande site wordt een en ander duidelijk verklaard.
Ik weet wat je doormaakt, je wordt er doodmoe en hypernerveus van en je omgeving begrijpt het niet!
Sterkte!

http://home.planet.nl/~mip/gezicht.htm
do, 08/12/2010 - 22:01 Permalink
Basset

Een neuralgie is in wezen een proleem op één van de hoodbanen naar de hertsenen toe: Hier dus de trigeminus waarop de pijnreceptie van de tanden de wangen en dergelijke op aangesloten zijn. Aangezien de fout in de hoofdzenuw zit kan dit zijn dat men pijngevoel krijgt op alle tanden.
Naast de trigeminus zenuw heb je ook de trigeminus ader en slachadder die bij elkaar in een hulsje zitten en naast elkaar lopen. ëén van de redenen van neuralgie kan bijvoorbeeld zijn dat het pulseren van de slagader "'gevoeld wordt door de trigeminus zenuw en hem dus irriteerd. Daardoor gaat een signaal via deze zenuw naar dehersenen die dit interpreteert en een pijngevoel veroorzaakt ergens op de betreffende zenuw en vertakkingen. Er zijn ook nog andere redenen maar dit is niet aan een tandarts. Wanneer die diagnose gesteld wordt zou ik opletten met tandheelkundige behandelingen. Als je niet op past heb je binnen de maand mischienwortelkanaalbehandelingen op al de tanden verbonden met die zenuw. Tegreto; is inderdaad hiervoor zeer vaak gebruikt. Neuralfie is aa de basis een medisch probleem en moet medisch eerst ondervangen worden. Anders ga je aan elk pijnprobleem een behandeling koppelen die heel vaak geen hulp biedt en mischien niet nodig was. Heb zo in het verleden veel patienten gezien waarvan de huisarts en de kaakchirurg in eerste instantie geen zaak maakten. Later kwamen ze daar op terug toen één van mijn patienten gekke dingen ging doen en hij vanuit de praktijk via de ggd naar de psychiatrie werd afgevoerd. Daar hebben ze dan wel her probleem erkend en was de patient na een injectie er na een halve dag terug boven op. Sterkte met dit probleem en sla als het moet op tijd op tafel.
za, 08/14/2010 - 15:29 Permalink
RobMartin

Geachte Tandarts,
Heel hartelijk dank voor uw reactie!
Dat uw patiënt gekke dingen ging doen verbaasd mij niets want van zo'n kwaal wordt je inderdaad knettergek. Ik heb in het verleden waarschijnlijk wel een enkele kanaalbehandeling te veel gehad hierdoor (helaas). Ik ben via ACTA (waar ook een psychiatrisch onderzoek is verricht, het zat inderdaad tussen mijn oren maar dan wel wat lager) en de neuroloog bij de pijnpoli in het ziekenhuis gekomen, ik was toen wel 2 jaar verder en dozen pijnstillers. Uw advies is de enige juiste, jammer dat er toendertijd nog geen internet was (mijn gebit heb ik nog wel).
Groet
za, 08/14/2010 - 19:24 Permalink
Basset

Had U een man geweest dan zou dit probleem veel sneller herkend-erkend worden. Immers bij trigeminus neuralgie verdraagt een man meestal aan die zijde het gebruik van een scheerapparaat niet meer. en sinds er meer gescherd wordt dan er gaatjes in tanden komen ... is dat de allereerste klacht bij hen.

Als men ooit zu vaststellen dat het om een kloppende slagader gaat dan kan men operatief op die plek een isolatie rond de zenuw aanbrengen
ma, 08/16/2010 - 11:44 Permalink
RobMartin

Ik ben een man en ik verdraag een scheerapparaat redelijk goed, dit komt omdat de Typische Trigeminus Neuralgie veel wordt verward met de Atypische Trigeminus Neralgie. Het niet kunnen verdragen van aanraking van het gezicht hoort bij de Typische Trigeminus Neuralgie.

Aangezichtspijn valt onder te verdelen in twee hoofdvormen: typische- en atypische aangezichtspijn. Bij de typische aangezichtspijn is er sprake van prikkeling van de hersenzenuw, de nervus trigeminus. Deze vertakt zich naar drie gebieden in het gezicht: boven de ogen, rond de neus en onder de mond. Deze vorm van aangezichtspijn wordt ook wel trigeminus neuralgie (TN) genoemd. Kenmerk van deze vorm van aangezichtspijn is dat de pijn op te wekken is door prikkels, bijvoorbeeld lichte aanraking, die normaal gesproken niet pijnlijk zijn. Soms verdwijnt deze pijn vanzelf om dan plotseling weer terug te komen.

Atypische aangezichtspijn
De andere variant, de atypische aangezichtspijn, komt vaker voor dan trigeminus neuralgie en voelt anders aan. Atypische aangezichtspijn is het best te omschrijven als flinke kiespijn. Soms is de pijn scherp of juist zeurend van aard. Het trekken van een tand of kies helpt meestal niet; de pijn blijft of verergert juist. De oorzaken van atypische aangezichtspijn kunnen uiteenlopend zijn, maar meestal is er sprake van beschadigd zenuwweefsel. Deze beschadiging kan verschillende oorzaken hebben zoals na een zware behandeling door de tandarts of kaakchirurg, soms ook door een prothese of voortdurend knarsetanden. Ook op het gebied van keel, neus en oor kan er iets zijn dat klachten geeft.
di, 08/17/2010 - 19:18 Permalink
megan1

Hoi ! Als ik nu lees dat de atypische aangezichtspijn het best te omschrijven kan zijn als heftige kiespijn heb ik eigenlijk direct zoiets als "yes " niet dat ik blij zou zijn met de diagnose van zoiets maar wel dat dat mijn klachten van de afgelopen 10 jaar zou kunnen verklaren. Wat is voor mij nu de beste stap om te nemen om te kijken of dit op mij van toepassing is, naar een pijnpoli of toch eerst iets anders ? Groetjes megan
wo, 08/25/2010 - 11:23 Permalink
RobMartin

Megan,
Als je hebt vastgesteld aan de hand van een OPG (overzichtsfoto) dat er niets met je gebit is (via de Tandarts of Kaakchirurg), en alle andere zaken verder zijn uitgeloten zoals overlast door knarsen en persen (in de nacht), of kaakgewrichtsklachten,
vraag dan aan je huisarts of hij/zij je bloed wil controleren op bezinking (of er eventueel ergens een infectie zit in je kaak of bijholte). Je kunt ook aan je huisarts vragen om een antibioticakuur om uit te proberen of je daar positief op reageert (dit kan bij afname van je klachten ook duiden op een ontsteking). Vervolgens vraag je aan je huisarts of deze je wil verwijzen naar een Neuroloog, deze kan aanvullend onderzoek doen (bijv. een MRI scan) waarbij vastgesteld kan worden of er niet iets anders aan de hand is. Vervolgens kan de Neuroloog je doorverwijzen naar de Pijnpoli. De Pijnpoli zal aan de hand van een door jou ingevuld vragenformulier bespreken of zij iets voor jou kunnen betekenen. Ik raad je aan alvast te starten met op te schrijven wanneer het begonnen is en welke behandelingen in je mond hebben plaatsgevonden, maak ook een zg pijndagboek. Gewoon elke dag noteren in bijv een excel spreadsheat hoe de pijn zich van dag tot dag verschillend openbaart, wanneer deze erger wordt of juist afneemt gedurende de dag en welke medicatie je tegen de pijn gebruikt, en welke behandelingen er wanneer in je mond worden uitgevoerd, dit is handige informatie ook voor bijvoorbeeld de Neuroloog. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk ook een psychologisch onderzoek kan krijgen, maar als je gewoon met de psycholoog praat dan zal daar waarschijnlijk ook niets uitkomen ( en laat je niet aanpraten dat je doordat je een pijndagboek bijhoudt je er te veel mee bezig bent, want dat kun je weerleggen door de praktische kant ervan uit te leggen (het verkrijgen van een behandelend specialist van goed beeld van de klachten). Je moet er achteraan blijven gaan, het is jouw pijn en jouw leven (dat erdoor vergald wordt|). Ik wens je veel succes!!
do, 08/26/2010 - 22:40 Permalink
Basset

Heb even met mijn collega prof Turner in Zweden gebeld. Hij zou in dit geval starten met een langdurige low level laser therapie. Daarbij wordt het verloop van de zenuwbaan om de twee a drie dagen met een specifieke kleur licht en een vastgestelde dosis per belichte vierkante centimeter belicht. Hierdoor wordt de regionale energievorming (ATP) gestimuleerd wat het herstelvermogen van weefsels en zenuwweefsel kan bevorderen. Wat hij ook aanhaalt is dat een mogelijk cmd probleem de oorzaak kan zijn. Daarbij kan de onderkaak een klein beetje naar voren geduwd worden waarbij de m sternocleidomastoideus in een soort van tetanus situatie komt en dus altijd net iets te veel aangetrokken blijft. Dit kan tot overprikkeling leiden van de trigeminus zenuw. Aangezien de hersenen deze prikkels interpreteren en indien ze in het verleden te maken hebben gehad met veel tandpijnprikkels dan kunnen zij deze interpreteren als tandpijn en voelt U dus tandpijn.

Vergelijk dit met de eerste symptomen van een naderend hartinfarkt. De zenuwcellen die deze prikkels evalueren staan ook in voor een deel van het pijngevoel aan de linker hand. Een prikkel die de eerste maal van het hart komt zal geinterpreteerd worden als pijn in de hand. Deze cellen zullen immers honderduizenden keren meer geprikkeld zijn door problemen in de hand. Slechts wanneer de pijnprikkeling van het hartinfarkt er aan komt en de prikkel veel intenser is dan bijvoorbeeld het stoten van de vinger, zullen deze cellen zich dan plots realiseren dat zij ook de "hartpijnprikkeling"bewaken en dan komt de pijn op de borststreek.

Een ander fenomeen dat gelijk loopt met trigemins neuralgie is Tinitus. Tinitus is een suisend geluid in eén van beide oren. Vaak wordt dit gerelateerd aan intens disotheekbezoek of overmatige geluidsbelasting. Je moet er mee leren even. Dezelfde spanning op de eerder genoemde spier kan daar echter ook de oorzaak van zijn. Hier echter springt de prikkel van de trigeminus over naar de gehoorzenuw en wordt in de hersenen dus als een geluid aanzien.

De eerste keer dat deze laatste problematiek beschreven werd is dat deze tinitus bleek te verdwijnen na behandeling van incidentele kaakklem na verwijdering van verstandskies door middel van low level laser therapie.

Low level laser therapie kent zijn ontwikkelingsbasis in de paardensport. Een renpaard dat met tendinitis enkele weken niet kan draven kost kapitalen. Daardoor zijn de eigenaren bereid om dure apparatuur aan te kopen.

Low level lasers worden in de noordelijke landen vaak door patienten aangekocht omdat ze heel wat baat geven. Ze worden dan ook gebruikt om o.a. NSAID's te vervangen. Dit is ibuprofen. Waarbij ze in deze landen jaarlijks zorgen voor 2000 minder overlijdens door het chronisch gebruik van deze pijnstillers. De betreffende lichtenergie blokkeert dezelfde receptoren als deze pijnstiller.

Zelf passen we deze toestellen vaak toe bij de klassieke ouderdomskwaaltjes als stijve spieren, oververmoeidheid, zeurende hoofdpijn. Daarbij stralen we om de twee dagen gedurende 10 minuten de pols aers en slagader aan met 500mW diode licht. Daardoor wordt het energieniveau van ca 10 percent der bloedcellen gemaximaliseerd wat een genezend effekt heeft overal in het lichaam. Het verbaast ons dat deze testellen nog niet toegepast worden in de welersport. Een rondje van Frankrijk rijden gaat gepaard met dagelijks hoge dosissen nsaid's die rechtstreks in de knie gespotenworden. Dit is geen doping maar anders zou geen enkele renner het meer dan een week uithouden.
vr, 08/27/2010 - 00:08 Permalink
RobMartin

Laser behandelingen kunnen effectief zijn, ik heb na de eerdergenoemde apexen regelmatig foto's laten nemen en op 1 plaats in mijn kaak waar 2 apexen naast elkaar veel klachten bleven geven was op de foto's een zwarting te zien in het kaakbot wat daar niet thuishoorde, bot was nog niet dichtgegroeid, ook na langere tijd niet. Heb de fysiotherapeut een laserbehandeling laten geven op mijn kaak en na drie weken was de zwarting verdwenen op de foto. Laserbehandelingen kunnen dus ook de botstructuren sneller laten genezen, wonderlijk was wel dat ook de klachten daardoor afnamen (ze waren niet weg, maar er was weer een stap in de goede richting gezet). Ik ben blij dat er meer en meer serieus wordt omgegaan met pijn-patiënten. 20 jaar geleden stond dit onderwerp toch nog heel erg in de kinderschoenen. Het is allemaal een centenkwestie. Het is financieel veel interessanter om een ingewikkelde operatie te doen slagen dan een patiënt van zijn pijn af te helpen (helaas).
vr, 08/27/2010 - 19:21 Permalink
RobMartin

Inmiddels alweer een tijd verder, bezoek aan huisarts, tandarts en pijnpoli achter de rug.
Ben weer aan de carbamazepine 200 mg (zenuwoverdracht demper), dat is een hele verbetering, voorlopig hierop blijven
en hopen dat het een beetje mak blijft. Zo gaan we maar door.
De tandvleesontsteking die de kop op had gestoken weer onder controle gekregen met Salvia van dr Vogel en Belladona D6
van VSM. Dat werkt bij mij het beste. De Salvia verdunnen in een half theekopje water en ermee spoelen, daarna doorslikken.
Nieuwe ontwikkelingen inzake de Atypische Trigeminus zal ik blijven melden.
za, 10/09/2010 - 20:46 Permalink
RobMartin

2 maanden verder nog steeds aan de carbamazepine 200 mg met af en toe een paracetamol, draag sinds een week geen knarsplaat, dit bevalt momenteel beter. De klachten blijven zeurderig en trekken door in mijn oren, ben momenteel onder behandeling bij de fysiotherapeut (2 weken), mijn nekspieren zijn keihard en zitten muurvast (stress). Zo langzamerhand wordt de spanning op mijn nek minder en dit heft een gunstige invloed op mijn kaak. Zat het voorheen hoofdzakelijk links, het zit nu aan weerskanten in mijn kaak. Ik hoop dat de fysiotherapie verdere verlichting brengt, dan kan ik weer even de feestdagen op een redelijk normale manier door.
zo, 12/12/2010 - 22:33 Permalink
RobMartin

Ik zal blijven knokken, ik kan er slecht tegen dat zaken niet kunnen worden opgelost. Mijn fysiotherapeut vertelde mij dat ik de vierde ben in zijn loopbaan die met dit soort klachten zijn heil zoekt bij de fysiotherapie.
Hij heeft ook weer patiënten doorverwezen naar de neuroloog die dan een MRI laat maken en niets kan vaststellen, maar dat circuit ben ik al in geweest. De connectie tussen de trigeminus en de nekklachten kunnen niet geplaatst worden en verklaard binnen de regulier geneeskunde, maar gelukkig is mijn fysiotherapeut wat ruim denkender en sluit allerlei zaken niet uit. Hij heeft ook gecontroleerd of mijn kaakscharnieren normaal functioneren want dat kan ook klachten veroorzaken in de trigeminus. Af en toe een paar dagen oxazepam gebruiken helpt gelukkig ook goed en overdag wat passiflora van dr. Vogel.
Dus eerst dit maar weer, en aangezien mijn nek elke keer zo vast zit als een huis blijkt er toch een massa stres aan te pas te komen. De behandelingen geven in ieder geval wel ontspanning in mijn nek en wonderlijk genoeg geeft het ook verlichting in mijn kaak (trigeminus)
Ik ga ook eens informeren naar Yoga.
vr, 12/17/2010 - 20:38 Permalink
RobMartin

Voortgang
Momenteel loop ik nog bij de fysiotherapeut, de voortgang is bijzonder te noemen. Zoals mijn fysiotherapeut al eerder aangaf is niet duidelijk waar de verbinding ligt maar duidelijk is wel dat de behandelingen helpen (losmaken van de nek en schouders). De druk op het gebit neemt duidelijk af. Zo af en toe heb ik nog wel last van doortrekkende klachten naar mijn oren. Ben nog niet gestart met Yoga. Laatst las ik iets over SCIO diagnose (bio energetische diagnose). Is er iemand die daar ervaring mee heeft. De zorgverzekeraar vergoed het dus kan men er blijkbaar iets mee.
za, 01/15/2011 - 22:02 Permalink
RobMartin

Voortgang
De klachten zijn zodanig verbeterd dat ik ben gestopt met de carbamazepine (tegretol). Dat viel niet mee de eerste week, maar het gaat nu beter. Gebit blijft erg gevoelig, pijnpunten blijven gevoelig aanwezig, fysiotherapie van 2x pw terug op 1x pw, ontspanning blijft voorlopig de enige remedie, ben na de terugval vorig jaar zomer weer langzaam aan het vooruitgaan nu hopen dat de trigeminus zich een beetje kalm houdt.
zo, 01/30/2011 - 20:52 Permalink
RobMartin

We zijn 4 maanden verder en voorlopig kan ik een en ander aardig de baas, op zijn tijd wat paracetamol en blijf wel bij de fysiotherapeut onder behandeling om zoveel mogelijk de stress uit mijn nekspieren en daarmee ook uit mijn kaken te houden. Zoveel mogelijk proberen de kaak te ontspannen, onderkaak laten hangen en niet verkrampen.
Ondertussen wel weer een bijholteontsteking gehad, in combinatie met de hooikoorts gaf dat wel weer een klachten toename, maar gelukkig regent het nu.
do, 05/19/2011 - 11:12 Permalink
Adele Heijden

Hallo,

Ik heb sinds een aantal jaren zenuwpijnen dan in mijn kaak dan in mijn keel, en dan weer onder mijn oren bij mijn slapen. Om gek van te worden.
Ik heb 2 jaar geleden een MRI scan gehad waar niets uit kwam. De neuroloog zei toen heel laconiek we kunnen niets zien dus je hebt een vorm
van aangezichtspijn en schreef Carbamazepine voor. En daar kon ik het mee doen.
Ik ben ook naar een kaak fysiotherapeut gegaan, maar ook dat hielp niets.

Ik wordt er heel erg gefrustreerd van. Zeker omdat ik er overtuigd van ben dat ik dit heb gekregen nadat ik mijn verstandskies heb laten trekken,
Dit lukte niet door de tandarts en werd toen doorgestuurd naar de kaakchirurg die de wortel er uit heeft gesneden.
Wie wat nu heeft gedaan weet ik niet maar daarna begon de ellende. Ik lees ook op internet dat je deze pijnscheuten zeker kunt krijgen naar het trekken
van een kies. Ik ben in het begin van mijn pijnen nar de kaakchirurg terug geweest en hij en de tandarts wimpelen het gewoon weg af met dat het daardoor niet kan komen.

Ik heb heel internet al afgespeurd en wordt daar niet vrolijker van. Nu lees ik dat het ook door amalgaam in je gebit kan komen, nou heb ik net 3 kronen laten vervangen
waar volgens mij dat weer onder zit. Ik snap dan echt niet dat de tandarts met mijn geschiedenis dit dan niet meldt onbegrijpelijk voor mij.

Ik wil zo graag iets anders proberen dan medicijnen die ik niet durf in te nemen, waar je futloos en een zombie van wordt.
Ik heb een eigen zaak en kan me dit helemaal niet permitteren helaas.

Groetjes, Adele
zo, 05/29/2011 - 23:04 Permalink
RobMartin

Adele,
Dat tandartsen en kaakchirurgen de zaak ontkennen en afwimpelen is in mijn ogen domme onkunde en niet de aansprakelijkheid willen erkennen voor hun daden. De kaak is megacomplex en zit vol met zenuwbanen, ze weten gewoon niet alles inzake oorzaak en gevolg!
Als je niet verder komt zou ik eens contact opnemen met een academisch centrum voor tandheelkunde in een ziekenhuis bij je in de buurt bijv het ACTA in Amsterdam en/of de afdeling chronische pijnbestrijding bij het ziekenhuis bij je in de buurt.
Je moet gewoon door blijven vragen en door blijven zoeken en je niet zomaar laten afschepen.
Van carbamazepine wordt je niet gelijk een zombie. Ik gebruik met bepaalde regelmaat 200 tot 600 mg per dag en het kan het leven veraangenamen. Als na een bepaalde periode het beter gaat bouw ik weer af, ik heb me erbij neergelegd dat het dan even niet anders is.
Sterkte
Groet
Rob
di, 05/31/2011 - 20:28 Permalink
Adele Heijden

Hoi Rob,

Bedankt voor je antwoord.

Ja door blijven vragen daar ben ik niet echt het type voor.
Toen mij werd verteld je hebt aangezicht's pijn en hier heb je carbamazepine neem dat maar in. Was voor mij de kous af.
In de loop van de jaren leerde ik er mee leven. Maar soms heb ik maanden achter elkaar hevige aanvallen, zo
erg dat ik weer dat ik denk ik moet een oplossing zien te vinden want zo kan ik niet verder leven.

Door eigen speurwerk ben ik er achter gekomen dat ik glossopharyngeus-neuralgie heb.
Het zit bij mij vooral in bij de oren, slaap, kaak en keel.

Ik ga toch maar weer terug naar de tandarts en kaakchirurg om verhaal te halen en een artikel te laten lezen, en hopelijk krijg ik wat begrip en willen ze er nog eens naar kijken.

Kan je carbamazepine ook innemen op momenten wanner ik een aanval heb, of moet je zoals de neuroloog tegen mij zie het altijd innemen en opbouwen en afbouwen. Want dat is de rede dat ik het niet wil innemen.
Kun jij mij dit vertellen misschien.

Ik houd jullie op de hoogte.

Gr, Adele
za, 06/04/2011 - 03:11 Permalink
RobMartin

Adele,
Carbamazepine kun je starten met 2 x 100 mg per dag en dan langzaam opvoeren tot bijvoorbeeld 600 mg. Maar je mag NOOT ineens stoppen dan wordt je daar heel vervelend van (rebound verschijnselen (= soort afkick)). Je moet dan met 100 mg per dag afbouwen tot ongeveer 200 liefst 100 mg per dag en dan stoppen. Je kunt carbamazepine niet als paracetamol gebruiken. Het is nameleijk een zenuw overdracht demper en geen pijnstiller daarom helpt het ook goed bij zenuwpijnen.

Groet
Rob
za, 06/04/2011 - 19:21 Permalink
RobMartin

Adele,
Je zou diclofenac kunnen gebruiken, lees dit even.
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Diclofe…

Om te beginnen zou ik starten met paracetamol, anders contact opnemen met je huisarts en een behandeling inzetten met carbamazepine.
Als je een aanval voelt aankomen of als die zich inzet dan de carbamazepine gaan gebruiken. De diclofenac heb ik zelf niet gebruikt maar ik weet dat het gebruikt wordt bij kaakproblemen, ik weet ook niet of het vrij verkrijgbaar is. Wel zou ik als ik jou was via je huisarts zien dat ik bij een pijnpoli terecht kom bij het ziekenhuis bij je in de buurt.
Veel sterkte, als je nog vragen hebt stel ze en ik hoop dat een van de medici op deze site je nog van advies kunnen dienen.
Groet
Rob
za, 06/04/2011 - 22:25 Permalink
Adele Heijden

Hoi Rob,

Ik zie nu pas je berichtje sorry voor mijn late reactie. :oops:

Bedankt voor de tip en ik zeker naar de dokter voor diclofenac.
carbamazepine zie ik gewoonweg niet zitten omdat je het moet opbouwen en afbouwen. Zo heb ik weken en maanden achter elkaar pijnen en zo om de week enz.
En wat ik al eerder aangaf ik heb een eigen zaak, en kan me niet permitteren om ongeconcentreerd te werken.
Ja stom he dan maar met pijn hoe triest het ook klinkt.

Hoe gaat het met jou pijnen op dit moment?

Gr, Adele
do, 06/16/2011 - 21:49 Permalink
RobMartin

Adele,
Ik geef je groot gelijk, je moet er aan blijven werken en je niet met een kluitje in het riet laten sturen.
Met mijn klachten gaat het momenteel aardig (gelukkig).
Zoveel mogelijk bezig zijn en afleiding zoeken, daarnaast gebit goed laten onderhouden en controleren, zorg dat je ontspanning krijgt zodat je min mogelijk knarst en perst op je gebit en overbrug de moeilijke periodes met medicijnen en eventueel de pijnpoli van het plaatselijk of academisch ziekenhuis, zo moet het lukken.
Laat uiteraard wel alles uitzoeken wat aan de grondslag kan liggen van je klachten.
Heel veel sterkte
Groet
Rob
vr, 06/17/2011 - 10:05 Permalink
RobMartin

Als antwoord op door RobMartin

Na vele jaren weer een bericht.
Vanaf 2011 met wisselende klachten doorleefd. Inmiddels vanaf medie 2018 weer meer aan het rommelen met het gebit.
Ben nu wel radicaler tav mijn gebit inmiddels 6 grote en 2 kleine kauwkiezen laten trekken. Had nog keuze voor apexresecties
maar die wil ik niet meer dus dan blijft verwijderen de enige optie. Heb nog wel klachten maar die zijn met de carbamazepine
redelijk onder de duim te houden. Vorig jaar november nog een grote kauwkies na aanhoudende klachten laten trekken.
Gebit blijft overall gewoon rommelig en ik denk dat ik uiteindelijk eindig met een kunstgebit.
Eind mei weer naar de tandarts om een en ander te bespreken.
vr, 04/19/2019 - 13:45 Permalink