Kies trekken ná wortelk.beh.: hoe verloopt dat?

Author:
Rosa Linde
Posted:
vr, 04/22/2022 - 16:15
Wanneer je een wortelkanaalbehandeling hebt gehad, maar je wilt op die plek toch de kies laten trekken, hoe gaat dat in zijn werk?
Want de ruimte in het tandvlees/kaak waar de zenuwen/wortels zaten, is opgevuld met een soort staafjes. Dus als de kies wordt getrokken, wordt die 'opvulling' dan ook verwijderd?

(Toelichting: vanwege aanhoudende pijn en ontsteking op een plek waar eerder een wortelkanaalbehandeling is gedaan, wil ik deze alsnog laten trekken. Maar dan ook zeker weten dat er niets in de kaak achterblijft.)

Ik zoek enkel de praktische informatie, niet argumenten om de kies te laten zitten. Ik ben erg ziek en heb hier lang over nagedacht. Bedankt!
Tandarts_Richa…

U kunt natuurlijk de kies laten verwijderen. Verdoven / kies trekken/ wond geneest /basta. Indien de tandarts niet alles eruit krijgt dan de rest door de kaakchirurg laten verwijderen. Als je een huis bouwt met speelkaarten en je trekt een kaart eruit....dan dondert de kaartenhuis in elkaar. Zo ook het gebit maar omdat een gebit steviger in elkaar zit dan een kaartenhuis duurt het langer voordat het instorten zich openbaart. Vandaar mijn advies om de getrokken kies te vervangen. Of goedkoop met een uitneembare voorziening zoals een frame prothese of als u meer geld heeft met een vaste voorziening zoals een implantaat of brug. Anders kunt u een herbehandeling door een endodontoloog overwegen om de kies te behouden. Zou ik altijd doen indien mogelijk maar u heeft al besloten om de kies te laten trekken. Er zijn soms persoonlijke omstandigheden waardoor u voor het ene of andere kiest.
vr, 04/22/2022 - 19:41 Permalink
Rosa Linde

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor uw reactie en kanttekeningen.
Waar het mij om gaat, is of alle opvulling die na de eerdere wortelkanaalbehandeling is geduwd in de holte waar de wortels zaten, ook verwijderd zullen worden bij het trekken.
Zoals ik ooit bij de wortelkanaalbehandeling zelf begreep: de kies wordt open geboord en de wortels worden eruit gehaald. Daarna stopt de tandarts in die holtes een soort staafjes ter opvulling. En tot slot wordt de kies gevuld.

Als ik dat toen goed heb begrepen, zitten die staafjes nog steeds in de holte van de dode kies.
Zo ja, worden die staafjes dan ook verwijderd nadat de kies is getrokken? Zodat alles kan genezen zonder dat er kunstmatig materiaal achterblijft?

Wederom dank, hartelijke groet.
vr, 04/22/2022 - 20:58 Permalink
Tandarts_Richa…

Een kies wordt geopend, de "dode" zenuw wordt eruit gehaald. De zenuwkanalen in de wortels worden gereinigd, gedesinfecteerd en afgesloten, meerdere methodes waarvan een met gutta perga staafjes. De staafjes komen meestal niet verder dan de wortelpunt maar blijven in de zenuwkanalen v d wortel. Dus niet zoals u denkt dat de wortels eruit gehaald worden. Die blijven gewoon zitten. Soms lukt het niet, door de structuur v d wortels, alles in een keer schoon te krijgen. Dat uit zich door een herhaling v d ontsteking. Geen probleem. De endodontoloog, specialist in wortelkanaalbehandeling, behandelt de kies opnieuw en blijft daardoor behouden om zijn functie te kunnen doen. Soms lukt dat ook niet dan kan de kaakchirurg of endodontoloog een apex resectie, operatief schoonmaken en verkorten v d wortelpunt, doen waardoor het element langer behouden kan blijven. Het is vaak ongeduld v d client dat een verzoek gedaan wordt om de kies voortijdig te trekken. Vaak niet nodig. Dan komen de kosten voor herstel v kauwfunctie wat vaak vanwege die kosten niet gedaan wordt. Een neerwaarts spiraal dat leidt tot ondergang v h gebit. Met uiteindelijk een kunstgebit wat ik zelfs mijn ergste vijand niet zou toewensen.
za, 04/23/2022 - 03:38 Permalink
Rosa Linde

Dank u voor de toelichting. Ik wil graag aanvullen dat ik deze kies al jaren heb. De wortelkanaalbehandeling dateert van ca. 7 jaar terug. Onlangs is de vulling ervan vervangen, omdat die gebroken was. Na de nieuwe vulling is de kies enorm gevoelig gebleven. Eromheen blijft het kloppen en zeuren. Dit trekt door in de rest van mijn gebit. Vanwege mijn chronische ziekten en vele inwendige ontstekingen wil ik de kies er het beste uithalen. En ja, ik weet van het mogelijke lot van een kunstgebit. Dat calculeer ik in.
za, 04/23/2022 - 19:25 Permalink
Tandarts_Richa…

Zolang u alle opties afwegend en beseffend een voor u duidelijke beslissing genomen heeft moeten wij dat respecteren. Als ik het desondanks niet eens ben met de beslissing adviseer ik mijn client naar een ander tandarts te zoeken. Er zijn altijd tandartsen die u kunnen helpen. Vaak als een kies opnieuw gevuld wordt, wordt de ontsteking geactiveerd, met de door u beschreven klachten. Ik heb al aangegeven dat daar iets, endodontoloog, aan te doen is. Of de endodontoloog ziet dat er echt niets meer aan te doen is, tja dan moet het. Juist vanwege chronische ziekten en ontstekingen is het aan te raden te behandelen. Een v d mogelijkheden, laatste, v behandeling is trekken. Wat zegt de endodontoloog/ uw tandarts. Volg hun advies.
zo, 04/24/2022 - 21:10 Permalink