Wortelpuntontsteking onder 3delige brug

Author:
iptvjan
Posted:
di, 11/30/2021 - 14:44
Goedemiddag,

1 jaar geleden heb ik een brug laten zetten op 2 gezonde pijlers. Na een aantal weken kreeg ik pijnklachten bij het eten vooral bij harde stukjes.
Terug naar de tandarts en wat bijgeslepen.
Toch last blijven houden maar tandarts gaf aan dat ik moest wennen aan de brug.
Nu bij controle op beide pijlers een ontsteking te zien bij de wortelpunten.
De tandarts geeft aan dat het cariës onder de brug of irritatie door het slijpen kan zijn. Tandarts wil me nu doorverwijzen naar een endodontoloog om een 3d foto te laten maken omdat hij met een röntgenfoto niet kan zien of er cariës onder de brug zit of de ontsteking komt door het slijpen.
Ik vind het zelf vreemd dat er na een jaar al cariës zou zitten onder de brug en vraag mij af of er een andere oplossing is om de diagnose te stellen.
Tandarts_Richa…

Na het beslijpen van een element kan er een reactie, ook verlaat, ontstaan. Een reactie kan zijn dat bij het prepareren v e brug/kroon men toch dicht bij de zenuw komt met als gevolg het afsterven v d zenuw. Op een X-foto vooraf kan men vaak beoordelen of een pijler eerst voorbewerkt moet worden. Of tijdens het prepareren v e kroon. Ik heb cliënten gehad waarbij ik elke 3 maanden opnieuw kon beginnen omdat er weer cariës was ontstaan. Is uw mond zeer cariës gevoelig....heeft u vaak "gaatjes". Dus het kan. Maar als u niet zo cariës gevoelig bent kan een verandering v eetgewoontes of niet juist reinigen ook gevolgen hebben. Een kroon gaat in Nederland gemiddeld 7-15 jaar mee. Een ontsteking, door het slijpen v d brug zelf na plaatsen, dat zou ik vreemd vinden en is achteraf door mij in ieder geval niet te constateren. Nieuw cariës zou misschien op een foto te zien zijn. Als een brug goed sluit denk ik niet dat er gauw nieuw cariës ontstaat met goede reiniging. Wel, zoals in mijn voorbeeld, bij een slechte reiginging en eetgewoonte. Denk niet dat een 3D opname hier uitsluitsel van zal geven. U kunt natuurlijk ook, bij twijfel, altijd een second opinion laten doen. Neem dan de X-foto van voor het prepareren v d brug mee.
di, 11/30/2021 - 17:37 Permalink
Tandarts_Richa…

Op een manier. Kroon afhalen en eronder kijken. De Rö-stralen worden door de kroon tegen gehouden dus je kan er niet in kijken. De "zwarting", kan duiden op een ontsteking. Hangt ervan af hoe de zwarting er uit ziet. Vitaliteit v h element testen kan door warmte en koude prikkels of proef boren. Of kroon eraf tikken en eronder kijken. Dat brengt risico's met zich mee. Met name dat een pijler kan breken omdat er krachten nodig zijn om een kroon/brug af te tikken. Maar dat is het werk terrein v e endodontoloog. In normale omstandigheden, goed schoonhouden en verstandig eten, kan ik mij niet voorstellen dat er binnen een jaar cariës onder een brug ontstaat, maar hoe is uw cariës gevoeligheid. Tenzij een kroon niet goed aansluit waardoor bacteriën/vuil, onder de kroon kunnen komen.
di, 11/30/2021 - 22:04 Permalink
iptvjan

Wederom dank voor de snelle reactie.
Vandaag de tandarts gesproken.
Hij durft het niet aan om de kiezen onder de brug verder te behandelen en heeft een doorverwijzing gegeven voor een endodontoloog.
Deze gebeld om een afspraak in te plannen en schrok van de wachttijd van 2 maanden.
Gaf aan dat ik me zorgen maak over de brug en de tanden eronder.
De brug is immers geplaatst na een lange tijd van pijn en bezoeken aan de tandarts en kaakchirurg.
De kies heeft een endo gekregen en een kroon. De endo was extreem pijnlijk (tranen liepen over mijn wangen) en heb altijd klachten gehouden.
6 maanden later toch maar naar de chirurg en deze constateerde een perforatie van een kanaal en een dikke ontsteking. Deze kies laten trekken en 6 weken later is de brug geplaatst.
Daarna had ik veel pijn maar de tandarts gaf aan dat dit napijn was. Na 2 maanden toch maar weer naar de chirurg en toen bleek dat er nog botresten en ontstekingsweefsel aanwezig waren. Omdat de brug in de weg zat is alles via de zijkant behandelt.
Nu dacht ik er wel vanaf te zijn maar krijgen we dit weer.
wo, 12/01/2021 - 18:36 Permalink
Tandarts_Richa…

Vervelend als men klachten krijgt. Maar zoals er bij elke operatie het geval is kan het een tijd duren voordat men v d operatie hersteld is. Voor een kies is dit een mega operatie. En soms is een nabehandeling noodzakelijk. Helaas, er kunnen complicaties optreden, die gelukkig weer verholpen kunnen worden. 2 maanden... Tja ..dat is snel bij ons 3 maanden.en ik ken endodontologen die een wachtlijst v e jaar hebben. Zelf stuur ik nu naar België vlak over de grens . Daar binnen 3 weken aan de beurt. Laat uw kies/kiezen behandelen als de zenuw de operatie niet heeft overleefd. De endodontoloog kan gelijk beoordelen of de kronen niet lekken waardoor er cariës onder de kronen ontstaat. Waar woont u.
do, 12/02/2021 - 00:30 Permalink
iptvjan

Heb de tandarts weer bezocht. Hij heeft de foto's van een jaar geleden en de nieuwe naast elkaar gelegd. De foto's waren 100% gelijk aan elkaar dus een wortelpuntontsteking is zeer onwaarschijnlijk. In de zelfde praktijk een andere tandarts met 30 jaar ervaring er naar laten kijken. Hij vertelde me dat het wel eens gebeurt dat de brug net niet lekker geplaatst is en dat het tandvlees dan geïrriteerd raakt en blijft. Ook gaf hij aan dat het kan zijn dat de spanning op de pijlers van de brug te groot is en dat geeft ook klachten.
Het blijft dus allemaal gissen en onzeker.
De foto's zijn doorgestuurd naar een endodontoloog en deze kan op basis van de foto's niet vaststellen dat er een wortelpuntontsteking aanwezig is maar geeft aan dat een endo op 1 van de pijlers een optie kan zijn om vast te stellen of dit het probleem verhelpt.
za, 12/04/2021 - 19:31 Permalink
Tandarts_Richa…

Een optie is ook om de brug los te tikken, met risico v dien, een noodbrug zonder spanning te maken en dan, na een tijd met de noodbrug gelopen te hebben, beoordelen wat er met de klachten gebeurt. Als een brug niet lekker geplaatst is dan opnieuw wel lekker plaatsen of een heel nieuw brug maken. Misschien beter een nieuw brug onder garantie maken. Maar voor mij van hier moeilijk te beoordelen welke v d hier aangegeven opties voor het beste zal zijn. Een endo , op de gok, ....welk endo dan, welk pijler. Ik zou pas daartoe over gaan als ik het zeker weet. Proefboren daar zou je misschien kunnen beoordelen of de zenuw nog leeft. Sorry... te veel opties dus ik kan u geen goed advies geven.
za, 12/04/2021 - 22:53 Permalink
iptvjan

Bedankt weer voor de snelle en duidelijke reactie.
Inmiddels ben ik via een kennis bij een endodontoloog geweest. Ze heeft de foto's bekeken en wat testjes gedaan. Conclusie is dat een endo niet nodig is omdat ze op basis van de foto's en testjes met zekerheid kon vaststellen dat de zenuw en de wortelpunten gezond zijn.
Wel merkte ze op dat bij de pocket meting van de voorste pijler een ontsteking van het tandvlees aanwezig is. Ze gaf aan dat dit eventueel kan komen doordat bij het plaatsen van de kroon cement niet goed verwijderd is. Ook vertelde ze dat het mogelijk is dat de brug te hoog zit en dat daardoor de spanning op 1 van de pijlers te groot wordt.
Nu dus weer terug naar mijn tandarts die zelf aangeeft niet weet wat het probleem is.
Ik word er nu wel een beetje moedeloos van!
di, 12/07/2021 - 15:55 Permalink