Vandaag vrijdag 9 juli 2021 is het ‘Suikermaxdag’ voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud. Dit is de dag dat je de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor dit hele jaar al op hebt!
Geen bestraffende vinger, wél interessant.
Foodwatch
De Suikermaxdag is door voedselwaakhond Foodwatch in het leven is geroepen om inzichtelijk te maken hoeveel suiker we met elkaar eten. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud eten relatief de meeste suikers, zij zitten dan ook het vroegst in het jaar aan het maximum. Per jaar eten zij gemiddeld ruim 31 kilo suiker, blijkt uit cijfers van het RIVM.
Kinderen tussen 9 en 13 jaar oud gaan gemiddeld op 26 juli over het maximum heen. Alleen ouderen eten minder suiker dan het geadviseerde maximum.
De Tandarts.nl estafette
Nawal Mulay (mondhygiënist), Janneke de Boer (Orthomoleculair darmtherapeut) en Tamara Harberts (kindervoedingscoach) geven het stokje aan elkaar door in dit artikel vol inzicht en kennis voor iedereen die een gezondere leefstijl wil voor jezelf of je (klein)kinderen.
Goede en slechte suikers
Er zijn goede suikers (de langzame koolhydraten) uit groenten, fruit, noten en zaden die je lichaam voeden en sterk helpen maken. De ‘gewone’ witte suiker uit de suikerpot is een slechte geraffineerde suiker die het lichaam belast en daardoor verzwakt. We kijken in dit artikel over de Suikermaxdag naar de slechte suikers en hoe de voedselindustrie je voor het lapje houdt met verborgen suikers.
De mond hoort bij het lichaam; Je eet met je mond, de voedselvertering begint in je mond, je praat met je mond, je zoent met je mond, de mond is onderdeel van vele processen in het lichaam. Je lichaam kan niet zonder je mond, een gezonde mond! Lees daarom wat Janneke je hierover kan vertellen.
Janneke de Boer, Orthomoleculair darmtherapeut
Suiker is niet alleen slecht voor je tanden, maar het kan tot allerlei ernstige aandoeningen en ziektes leiden zoals chronische vermoeidheid, moeilijk opstaan, depressie, zwaarlijvigheid, haaruitval en eczeem (vooral bij kinderen). Suiker verstoord de darmgezondheid met alle gevolgen van dien. Dr. Nancy Appleton heeft alle publicaties over suiker in de medische geneeskunde verzameld en voor je op een rijtje gezet. Je zal verbaasd staan!
“Tegenwoordig eten wij per persoon bijna 40 kilo geraffineerde suiker per jaar”
Suiker is zo slecht voor de gezondheid van de mens, dat als het nu uitgevonden zou worden, het om gezondheidsredenen waarschijnlijk niet eens goedgekeurd zou worden.
Hoera! In 7 dagen een suikervrij gezonder lijf
Allen Carr, bestsellerauteur ‘Stoppen met roken’ zegt; 24 uur nadat je bent gestopt met roken is alle koolmonoxide uit je lichaam verdwenen en al na 48 uur is alle nicotine uit je lichaam en kan je al scherper ruiken en proeven. Dus al na 48 uur ben je niet meer lichamelijk verslaafd aan een sigaret.
Bij suiker verslaving duurt het minimaal 7 dagen voordat de suiker helemaal uit je systeem verdwenen is. Dat duurt dus langer dan stoppen met roken! Zo hardnekkig is suiker én het goede nieuws is dat je in 7 dagen bevrijd kan zijn van suiker! ;-) Iedereen die dagelijks suiker eet is verslaafd en dat heb je niet eens door, op geraffineerde wijze (!) beheerst de suiker je hongergevoel en zin in eten en zoetigheid.
Eenmaal vrij van geraffineerde suiker vraagt je lichaam niet meer de hele dag door naar zoetigheid en voedsel, heb je geen vermoeidheidsdips meer en zijn ook je darmen een stuk blijer.
Ons lichaam kan prima zonder suiker. Het functioneert er juist beter door. Lees daarom ook het stuk van Tamara, want ze schrijft niet alleen voor kinderen!
Tamara Harberts, kindervoedingscoach
Het kinderlichaam dat volop in de groei is schreeuwt om vitamines, mineralen en gezonde vetten. Voor overbodige (geraffineerde)suikers, transvetten en onnodige toevoegingen in bewerkte voeding is in het voedingspatroon van kinderen (en volwassenen) weinig ruimte. In bijna alle bewerkte voeding is suiker te vinden en nemen de fabrikanten je in de maling door de suiker in andere benamingen op het etiket te zetten.
En aangezien we tegenwoordig veelal bewerkte voeding eten, krijgen we daarmee ook veel (verborgen) suikers binnen. Bewerkte voeding, is alles dat je niet zelf kookt of bakt, bevat eigenlijk weinig goeds voor je lichaam en je blijft er vaak van dooreten. Hierdoor eet je kind automatisch minder groenten die juist zo belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling.
Van lusteloos tot loopneus
Je lichaam raakt uit balans door de hoeveelheid suiker die we binnenkrijgen. Misschien herken je het ook wel dat je weinig energie hebt en aan het einde van een dag uitgeblust op de bank ligt. Of dat je nooit zonder zakdoeken de deur uit gaat omdat je regelmatig een loopneus hebt. Suiker vermindert namelijk ook je immuunsysteem, en laat die nou net belangrijk zijn voor je afweer. Wanneer je iets met suiker eet heeft je immuunsysteem het 4 uur lang erg zwaar, kun jij je voorstellen wat er gebeurt als je de hele dag door suiker eet? Kinderen in de groei bouwen door de grote hoeveelheid suiker die ze binnenkrijgen een minder sterk lichaam op. Hierdoor kunnen er op latere leeftijd klachten ontstaan.
Wat dan wel?
Mijn advies is om geraffineerde suiker zoveel mogelijk te vermijden. Heb je echt behoefte aan iets zoets? Kies dan voor een natuurlijke variant als banaan, ahornsiroop, (koudgeslingerde) honing of gedroogd fruit verwerkt in baksels. Maar let op, dit zijn ook suikers. Weliswaar in natuurlijke vorm, maar je lichaam maakt hier geen onderscheid in. Dagelijks kan je 2 stuks fruit eten. Omdat je fruit in zijn geheel eet met alle vezels, vitaminen en mineralen weet je lichaam hier wel raad mee.
Als derde in de estafette is de mondhygiënst aan het woord, lees de uitleg van Nawal!
Nawal Mulay, mondhygiënist
De mond is een belangrijk onderdeel van het lichaam, we eten met de mond, we spreken met de mond en ook begint de voedselvertering in de mond. Ons voedsel wordt verkleind in de mond en wordt vermengd met speeksel, uiteindelijk doen de maag en de darmen de rest van het werk. Het gebit is niet enkel belangrijk voor het verteren van voedsel, zo ook spelen de tanden en kiezen een rol bij het uiterlijk van een persoon en het goed kunnen spreken. Ook voor kinderen is het behouden van het (melk) gebit van belang voor een goede voeding en spijsvertering. Het vroegtijdig verliezen van de melktanden/kiezen, belemmert de optimale spijsvertering. Bovendien kan vroegtijdig verlies van de melktanden een afwijking veroorzaken in de stand van de blijvende tanden en kiezen. Kortom het behoud van een goed gebit is van groot belang!
Mond is lichaam en lichaam is mond!
De tanden en kiezen behoren tot de mond en daarmee hangt dit ook samen met de algehele gezondheid. Om de tanden en kiezen zo goed mogelijk te behouden, kan verstandig snoepen een grote rol spelen. De meeste snoepgoed bevat suiker, deze suikers kunnen zorgen voor tandbederf. Ook hoeveel en hoe vaak er suikers wordt genuttigd speelt een rol in de mate waarin de tanden en kiezen worden aangetast. Des te vaker suiker wordt genuttigd des te groter de kans op een gaatje. De aanwezigheid van suikers in de mond zorgen voor een lagere zuurgraad, deze zuurgraad tast de tanden en kiezen aan en kan een gaatje veroorzaken. Goede voeding is daarom niet enkel van belang voor de algehele gezondheid, maar zo ook de mondgezondheid.
Verstandig snoepen
Verstandig snoepen begint bij het eten van goede hoofdmaaltijden. Eet voor het behoud van je gebit maximaal vier maaltijden per dag en eet niet vaker dan vier keer iets tussendoor, maar minder is wel beter voor je algehele gezondheid. Door onder andere het beperken van het aantal eetmomenten en het beperken van suikers in ons voedsel, is de kans op tandbederf een stuk kleiner!
Wil je meer lezen?
https://www.gezondbegin.nu/suiker-wordt-verboden/
https://www.gezondbegin.nu/eet-jij-wel-genoeg-suikers-essentiele-suiker…
https://tamaraharberts.nl/2020/12/21/suiker-de-waarheid/