Het behandelresultaat van kronen op implantaten is zeer voorspelbaar en het succespercentage, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, is ook op de lange termijn, hoog. Tegenwoordig is in veel indicaties ook een natuurlijk en fraai cosmetisch resultaat te behalen, dit is te zien in de onderstaande casus, waar een goed eindresultaat wordt bereikt. Mocht er een (groot) tekort aan bot en/of tandvlees zijn of staan er meerdere implantaten naast elkaar, dan kan het moeilijker zijn om een cosmetisch goed resultaat te bereiken, overleg dan voor het te verwachten eindresultaat met de behandelend tandarts.
Samenvatting stappen
Hieronder vindt u de samenvatting van de verschillende stappen die noodzakelijk kunnen zijn om een kroon op een implantaat te vervaardigen. De manier die hier wordt weergeven wordt veel gebruikt en hoewel het basisprincipe ongeveer gelijk is, zijn er uiteraard meerdere methoden die gebruikt kunnen worden. Met dank aan het Straumann/ ITI implantaat systeem voor het beschikbaar stellen van deze afbeeldingen.
Over het algemeen steken de implantaten al door het tandvlees heen voordat afgedrukt zal worden. De metalen schroefjes, welke boven het tandvlees uitsteken, worden healing collars of healing abutments genoemd. In dit geval draait de tandarts ze los van de implantaten met behulp van een boor.
Met behulp van een pincet wordt nu het healing abutment van het implantaat afgehaald.
De implantaten zijn nu zichtbaar en binnenin de implantaten bevindt zich een schacht met een schroefdraad. Hierdoor is het mogelijk om allerlei hulpdelen op het implantaat vast te draaien.
Voordat de tandtechnieker de kronen kan maken moet de positie van de implantaten nauwkeurig naar een gipsen model worden overgebracht. Deze positie wordt overgebracht door middel van afdrukstiften welke vast op de implantaten gedraaid kunnen worden.
Er is een speciaal op maat gemaakte individuele lepel vervaardigd. In dit geval bevinden er zich twee openingen in de lepel waar de afdrukstiften tijdens het afdrukken door heen steken (open lepel-methode).
De afdruk wordt genomen en als je goed kijkt is te zien dat het bovenste deel van de afdrukstiften net door de lepel en boven het afdrukmateriaal (blauw) uitsteekt. Als het afdrukmateriaal na enige minuten hard is kunnen de schroefjes waarmee de afdrukstiften vast zaten aan de implantaten losgedraaid worden. Hierdoor kan de afdruk met daarin de afdrukstiften uit de mond genomen worden.
De afdrukstiften bevinden zich in de afdruk. Om nu de positie van het implantaat in het gipsen model over te brengen kunnen er replica's met exact dezelfde bovenkant als de implantaten op de afdrukstiften in de afdruk geschroefd worden. Dit is links al gedaan en rechts is het implantaat replica te zien voordat deze bevestigd is.
Het porselein van de kronen moet doorlopen tot aan of tot net onder het tandvlees. In dit geval wordt om de positie van het tandvlees in het uiteindelijke model weer te geven, rondom de replica's roze kunststof aangebracht..
In de afdruk wordt nu gips gegoten. Na het uitharden van het gips heeft de tandtechnieker een model van het gebit met daarin de implantaat replica's op dezelfde lokatie als de implantaten in het gebit van de patiënt staan.
Het gipsmodel van de bovenkaak en de onderkaak kan in de juiste stand in een apparaat wat de kaakbewegingen kan nabootsen, gemonteerd worden. Dit apparaat wordt een articulator genoemd.
Op het implantaat replica kan een opbouw geschroefd worden. Deze opbouw wordt een abutment genoemd. Het abutment in de afbeelding is een standaard abutment, het is ook mogelijk individueel vormgegeven of keramische abutments te laten vervaardigen.
Omdat het standaard abutments zijn zullen ze nog aan deze specifieke situatie moeten worden aangepast. De abutments worden over het algmeen ingekort en de richting wordt tevens wat bijgeslepen/ gecorrigeerd. Er moet genoeg ruimte zijn voor de porseleinen kronen die op de abutments zullen moeten passen.
De meest gebruikte porseleinen kronen hebben een metalen onderstructuur waarop het porselein gebakken wordt. In de afbeelding links is de metalen kap zonder het porselein te zien terwijl het op het abutment geschoven wordt. Deze kap wordt gemaakt met behulp van de verloren was methode.
Het porselein is op de metalen kap gebakken en de kronen hebben nu de juiste vorm en kleur. Ze zijn klaar om bij de patiënt in de mond geplaatst te worden.
Het abutment wordt van het gipsmodel afgehaald en op het implantaat in de mond vastgedraaid. De abutments moeten met een bepaald draaimoment (ncm) worden vastgezet, over het algemeen ligt dit rond de 35 ncm.
Het eindresultaat; de porseleinen kronen zijn over de abutments gecementeerd en zitten nu vast in de mond.
Auteur: JW Vaartjes