cofferdam

Author:
warie
Posted:
ma, 02/07/2005 - 14:46
Eind van de week moet ik een wortelkanaalbehandeling, waar ik vreselijk tegenop zie, ik ben erg bang voor die hele toestand in je mond (heb het al eens eerder gehad, waarbij ik halverwege in paniek raakte en de tandarts daarop begon te schreeuwen (van schrik, werd achteraf gezegd, dat geloof ik ook wel). Van die cofferdam krijg ik het altijd erg benauwd, ik denk vooral door het feit dat ik het gevoel heb geen controle te hebben (ik kan het er niet zelf afhalen, ben dus volledig afhankelijk van de tandarts hierbij). Zijn er misschien mensen die hier ervaring mee hebben en nog wat tips of adviezen voor mij hebben? (de buikademhaling ken ik wel , maar is bij paniek niet voldoende) Alle tips zijn welkom! Overigens is een paar weken de zenuw uit die kies gehaald, maar ik heb er toch nog regelmatig pijn aan dezelfde pijn als voor de behandeling, hoe kan dat? De tandarts zei dat de pijn na verwijderen van de zenuw meteen weg zou zijn! (Monique nog bedankt voor je informatie over implantaat)
minique

Het lijkt erop dat er een start is gemaakt met een wkb, enkele weken geleden, die deze week wordt afgemaakt. Het kan dus zijn dat de kanalen nog niet helemaal schoon zijn geweest en dat wordt deze week dan dus nog gedaan.

Tja, tips over cofferdam... Behalve concentreren op je buikademhaling heb ik niet echt een idee. Behalve dan de 'gewone' dingetjes zoals bijvoorbeeld probeer aan andere, leuke dingen te denken (bijv.: beloof jezelf iets leuks voor na afloop en denk daaraan). En spreek met je tandarts een signaal af (meestal hand opsteken) als er iets is.

Sterkte hoor!

:smt006 Monique
ma, 02/07/2005 - 15:08 Permalink
de digitale tandarts

Soms kan de tandarts er ook een gaatje in knippen, waardoor je ook kan ademhalen, overleg daar eens over!
ma, 02/07/2005 - 15:11 Permalink
dj

Een rubberlapje om een kies of tand om hem goed droog en schoon te houden. Kijk maar eens op de hoofdsite en dan dat sixpack filmpje..
ma, 02/07/2005 - 15:35 Permalink
warie

Een gaatje in de rubberen lap knippen zal ik zeker vragen! Ik had mijn tandarts gevraagd of de wkb in twee keer kan, maar volgens de ta is dat niet mogelijk, waardoor ik dus nu twee uur ongeveer in de stoel zit! Waarom kan dat niet in twee keer, of verschilt dat per tandarts?
Ik heb trouwens op het ogenblik erge keelpijn, ik hoop dat dat eind van de week over is. Is het verstandig om zo'n wkb toch uit te laten voeren als je je niet goed voelt (verkouden of griep), dit voornamelijk in verband met de verminderde weerstand, of maakt dat niet uit?! Bedankt voor de antwoorden!
ma, 02/07/2005 - 16:16 Permalink
minique

Jawel hoor, jouw wkb gaat al in 2 delen. In ieder geval wel als jij schrijft
Overigens is een paar weken de zenuw uit die kies gehaald

Dat is dan de zogenaamde endo-start geweest (deel 1 van een wkb, zeg maar).

Eind van de week gaat jouw 'deel 2' plaatsvinden. Tenminste, wel als jij schrijft dat je voor een wortelkanaalbehandeling gaat, op een kies waar enkele weken geleden de zenuw al uit is gehaald (zie quote). Overigens een wortelkanaalbehandeling en zenuwbehandeling is hetzelfde!

Overigens zijn er tandartsen die een fervent voorstander zijn om een wkb in 1x af te maken (dus deel 1 en deel 2 tegelijkertijd), anderen zijn daar minder fel op (ik weet trouwens niet of er ook fervent voorstanders zijn om een wkb in 2x te doen!)

Volgens mij maakt het niet uit als je verkouden bent of keelpijn hebt, hoor!

:smt006 Monique
ma, 02/07/2005 - 16:35 Permalink
warie

Vorig jaar heb ik ook al een wkb gehad en volgens de foto van een half jaar na de behandeling was er slechts een minuscuul begin van een genezing van de ontsteking te zien onder een van de twee wortels (er zat een flinke ontsteking) Volgens mijn ta was er nu nog niet te zeggen of de behandeling geslaagd is of niet. Hoe lang kan dat gaan duren voordat er meer van te zeggen is en betekent het dat het nog altijd kan mislukken? Is er iemand die daar ervaring mee heeft? Betekent dat ook dat er voorlopig nog geen kroon op kan? Kan de kies dan niet snel afbreken? Een begin van een genezing, hoe klein ook is dat positief of kan dat toch nog weer omslaan naar negatief. Grrrr dat gedoe met die kiezen iedere keer, ik krijg er wat van! Vooral omdat ik toch nog steeds bang ben, dat zal wel nooit helemaal overgaan, al ga ik wel als dat nodig is en op controle, al kost het wel steeds veel moeite. Maar ja, je moet toch wat, een slecht gebit is ook niet alles en levert weer andere vormen van stress op. Is met de cofferdam de kans op slagen van de wkb echt veel groter als zonder, want ik heb begrepen dat hij nog steeds niet door iedere ta wordt gebruikt. :smt006
ma, 02/07/2005 - 18:47 Permalink
Basset

Waarom een wortelkanaalbehandeling best in één maal wordt afgewerkt. Je kan een gaatje in je tand aanzien als een smal paadje waarlangs mondkiemen in het pulpaweefsel komen en verder de kaakholte kunnen bereiken. Bij het vijlen in een wortelkanaal maakt de tandarts van deze paadjes een autosnelweg. Wanneer de tijdelijke vulling tussen twee behandelingen gaat lekken (en dat doen ze steeds) komen via deze snelweg nog meer mondkiemen in het kaakbot en gaat het afweersysteem hierop reageren. Dat verklaart voor een gedeelte waarom een wortelkanaalbehandeling tussen de twee bezoeken gaat pijn doen.
Wat cofferdam betreft worden er gemiddeld per jaar en per tandarts 1.5 stuks cofferdam aangekocht volgens de leveranciers gegevens. Uiteindelijk zou cofferdam altijd moeten ook bij vullingen. Wist je dat de kleefkracht van een witte vulling tot 40 procent lager ligt wanneer geplaatst zonder cofferdam ? Wist je dat dit hechtkracht verlies enkel en alleen te weiten is aan de vochtigheid van je adem? Daarom is het ook niet verstandig een gaatje in de cofferdam te snijden om beter te ademen. Wel kan bovenaan gezorgd worden dat het vlies de neus niet hindert.
Met een wkb behandel en reinig je de wortel van je tand, je neemt de oorzaak weg, het gevolg een eventueele kaakbotontsteking dient door je weerstandssysteem opgeruimd te worden en dat is verschillend van mens tot mens. Uiteraard is het enorm belangrijk dat de 'kurk'die in de wortel werd geperst hermetisch dicht blijft en de vulling er boen niet lekt.
wo, 05/18/2005 - 21:45 Permalink