Ervaringen met een 11-delige brug?

Author:
pieterpoeter
Posted:
di, 02/15/2005 - 15:44
Deze week wordt de afdruk gemaakt, en volgende week krijg ik mijn 11-delige brug bovenaan (drie weken na het trekken van de drie voorste tanden).

Die 11 delen bestaan uit stifttanden, kronen en dummies (ontbrekende tanden). Op zijn twee hoektanden komen kronen. Er tussen drie dummies. Aan weerszijde van elke hoektand eveneens een dummy. Dat is zeven. Daarnaast aan elke kant een stifttand. Dat is negen. En daarachter weer aan elke kant een kroon. En dat is elf.

Ik ben uiteraard een tikkeltje nerveus en heel erg benieuwd naar de resultaten. Kan iemand mijn geest verlichten?

Kan ik mijn tandarts voldoende vertrouwen, voor zo'n delicate job?
Past zo'n brug altijd goed?
Wat als het fout gaat?
Aan wat kan ik mij zoal verwachten?
Is mijn tandvlees na twee weken voldoende hersteld van het trekken van drie tanden om een afdruk te maken en na drie weken voor de plaatsing van de brug?
Tussen mijn hoektanden komen drie in plaats van vier tanden, omdat er sinds mijn kindsjaren er maar drie hebben in gestaan.

De tandarts past de kleur aan de onderste tanden aan. Is het niet mogelijk de onderste tanden wat witter te maken?

Bedankt om mijn zorgen iets te verlichten.

Pieter
vV

volgens mij denk er je teveel over na, met name over wat er allemaal mis zou kunnen gaan....
Denk ook eens aan de positieve kanten:
geen los plaatje, mooie kleur etc.

De kleur heb je altijd inspraak over, ik neem ook aan dat de tandarts de brug niet gelijk definitief vastzet.

Wat ik wel een beetje vreemd vindt is dat op zo`n korte termijn de brug al klaar is, voor zo`n grote nemen ikzelf en mijn technieker na de afdruk toch 3 weken met een pasfase (of indien nodig 2) tussendoor.

De ondertanden kunnen eventueel gebleekt worden, overleg met je tandarts!!

Dat je tandarts eraan begonnen is betekent in ieder geval dat HIJ van mening is het te kunnen, en dat lijkt mij een belangrijke basis!


succes!
di, 02/15/2005 - 16:56 Permalink
raphael

Ik vind het plaatsen van de brug wel wat snel na het trekken van je tanden, ik moet zelf ruim 3 maanden met een plaatje overbruggen omdat het kaakbot moet slinken, anders kan er een spleet onder de brug komen is mij verteld.
di, 02/15/2005 - 21:47 Permalink
de digitale tandarts

Er is een techniek waar met eivormige brugdummy's, de brug direct na extractie geplaatst wordt. Dit wordt veel in Amerika gedaan en men zegt daar dat hierdoor beter de anatomie van het tandvlees en de kaak behouden blijft.
di, 02/15/2005 - 22:03 Permalink
de digitale tandarts

Misschien voor de duidelijkheid, dit wordt dan gedaan bij voortanden, of het bij kiezen kan, weet ik niet en daarom zou langer wachten dan verstandig kunnnen zijn.
di, 02/15/2005 - 23:34 Permalink
prondel

Het snel of minder direct na het eruit halen van je tanden plaatsen van een brug is ook nog eens afhanlijke van de ruimte die tussen twee pijlers staat op dat moment. Hoe groter de breedte van de ruimte, deste meer onvoorspelbaar wordt de hoogt onder het brugdeel.
Dat ze in de VS eivormige ponics (brugdelen) gebruiken is niet exclusief voor de VS, die worden hier ook gemaakt. Ze heten dan druppel, bullitshape of weet ik wat.
Voor minste kans op kieren onder een brug is de periode van 3 maanden na eruithalev van een tnd of kies helemaal niet vreemd. Soms kies je dan voor een plaatje, soms al voor een tijdelijke brug, zeg maar eertse fase afslijpen en kunsthars brug. Maar het is te individueel bepaalt om een algemene regel wat handig is en wat niet te kunnen presenteren.
wo, 02/16/2005 - 11:44 Permalink
pieterpoeter

Allen bedankt voor de reacties.

Het ziet er naar uit dat mijn tandarts de brug wel van de eerste keer definitief zal plaatsen, een week na de afdruk, zonder pasfase tussendoor dus.

Drie weken na extractie van de drie voorste tanden zou voldoende zijn om de brug te plaatsen (Eigenlijk waren twee weken voorzien, maar vanwege het ontstoken tandvlees, moest een week worden uitgesteld). Omdat de dummies in het tandvlees worden geplaatst, erin gedrukt zelfs, zou er geen streepje te zien zijn na het krimpen van het tandvlees.

Hoe kan ik voelen of de brug niet perfect past? Of er lucht tussen de brug en de oorspronkelijke tanden of kiezen zit? Vanaf wanneer?

Het bleken van de onderste tanden, vindt de tandarts niet nodig.
do, 02/17/2005 - 09:41 Permalink
vV

als ik jou was... zou ik niet accoord gaan met definitieve plaatsing, maar vragen dat de brug tijdelijk gecementeerd wordt, tot zeker is dat alles goed zit. Voor kleinere aanpassingen kan hij er dan namelijk nog gewoon uit.

Ik vind het nogal wat, direct plaatsen zonder passen, van zo`n uitgebreide brug.
do, 02/17/2005 - 10:00 Permalink
Ilse35

Ik heb slechts een brug met een dummy, maar mijn brug zit ook vast met tijdelijk cement. De tandarts wilde eerst mijn tandvlees en achterste kies zonder WKB rust geven. Ik ben hier eigenlijk wel blij mee, want inderdaad definitief is zoals het woord zegt definitief. En een 11-delige brug zal ongetwijfeld zeer kostbaar zijn en daar wil je toch zuinig mee omspringen.

Succes met de plaatsing......al dan niet definitief!
do, 02/17/2005 - 10:46 Permalink
pieterpoeter

De brug wordt volgende week toch definitief gezet (als ze geslaagd is uiteraard). Voorlopige cement wordt volgens mijn tandarts bijna nooit gebruikt (dat is in België).

Hij ziet het wel of ze past of niet. Tot nu toe heeft hij een prima job gedaan. En ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken. Dan kan ik eindelijk die bloedernstige blik die ik drie weken heb moeten opzetten, afwerpen en naar hartelust lachen. :P

Bleken heeft volgens mijn tandtarts niet veel zin. Te witte tanden zijn onnatuurlijk (in mijn mond tenminste) en bovendien houden zelfs de duurste bleekmethodes -met laser- niet veel langer dan een jaar).
za, 02/19/2005 - 11:08 Permalink