wkb en kronen

Author:
warie
Posted:
di, 03/01/2005 - 14:37
Nog een paar vragen over wkb en kronen. Hoe groot is eigenlijk de slagingskans van wkb uitgevoerd op kies met ontsteking (met en/of zonder cofferdam) En wanneer kan er een kroon op, moet de ontsteking dan helemaal weg zijn of is het begin van genezing voldoende? Overigens als de ontsteking weg is en er gaat een kroon op kan dan om een of andere reden zo'n ontsteking aan dezelfde kies weer terugkomen?
Ik lees daar op het forum verschillende dingen over en maak me er daarom zorgen over. Tenslotte zijn kronen erg duur en dan is het wel prettig als ze ook een lange tijd mee kunnen! Ik hoop dat de tandarts wat antwoorden voor me heeft!

Groetjes
vV

hier is geen sluitend antwoord op te geven. Helaas zijn er vele factoren die een rol spelen. Een kansberekening hierop loslaten is dan ook een zuiver theoretisch verhaal, ook omdat een groot deel van de prognose afhangt van de operateur, oftewel de tandarts die de behandelingen uitvoert..Daarnaast hebben we te maken met een menselijk lichaam wat niet altijd reageert zoals verwacht/gewenst wordt..
wo, 03/02/2005 - 08:06 Permalink
warie

Dat je bij het menselijk lichaam geen garanties krijgt begrijp ik, maar ik had in een tijdschrift gelezen dat de wkb met cofferdam meer kans van slagen heeft en dan werd er gezegd 60% zonder cof en minstens 80% met cof, dit werd door mijn tandarts bevestigd, alleen vraag ik me af of dat slagingspercentage ook opgaat wanneer er een ontsteking bij de wortelpunt zit??! Dat stond er niet bij! Als de ta alle bacterieen uit het kanaal heeft kunnen verwijderen, dan dacht ik dat er "nooit" meer aan die kies een wortelpuntontsteking kan ontstaan, zoals bij het verwijderen van een splinter uit een vinger, bij zo'n vinger komt de ontsteking ontstaan door die splinter toch niet meer terug? Dacht ik, maar ik ben geen tandarts!! Bij mij is vorig jaar een moeilijke wkb uitgevoerd bij de endodontoloog, maar als ik op dit forum lees hoe vaak zoiets toch niet goed uitpakt dan kun je misschien beter de fase van wkb en kroon overslaan en meteen een implantaat nemen, dit i.v.m. de kosten die voor veel mensen toch behoorlijk hoog zijn? Of zie ik dat verkeerd?Ben erg benieuwd naar het antwoord!

Groetjes
wo, 03/02/2005 - 14:08 Permalink
vV

als dat werkelijk zo zijn zijn, en de conclusies uit wetenschappelijk onderzoek hier aanleiding toe zouden geven, zou de wortelkanaalbehandeling als goede behandeltechniek al zijn afgeschaft!
Nog altijd staan de kosten van wortelkanaalbehandeling en kroon (hoeft niet altijd samen te gaan..) zeer gunstig tegenover de kosten van een implantaat. En die zijn niet heilig, gaan ook wel eens mis, en kunnen niet overal en bij iedereen toegepast worden.
Zo heeft elke techniek zijn voor- en nadelen.

Het is zeker zo dat een kanaalbehandeling met cofferdam een hogere kans van slagen heeft. Ik weet alleen niet of ook onderzocht is of dit ook wel eens zou kunnen liggen aan het feit dat een tandarts die dit doet met cofferdam (wat tegenwoordig toch wel als vereiste wordt gezien) gewoon serieuzer en dus kritischer met zijn vak bezig is dan iemand die dit zonder doet. Een tandarts die kritischer staat tegenover zijn eigen handelen zal ongetwijfeld ook hogere succespercentages scoren.
wo, 03/02/2005 - 14:56 Permalink
dj

Ik weet alleen niet of ook onderzocht is of dit ook wel eens zou kunnen liggen aan het feit dat een tandarts die dit doet met cofferdam (wat tegenwoordig toch wel als vereiste wordt gezien) gewoon serieuzer en dus kritischer met zijn vak bezig is dan iemand die dit zonder doet.


Juist, een uitstekend punt m.i.. Dit is ook nauweljiks statistisch te toetsen.

Dit type probleem (correlatie in verklarende variabelen) is een van de meest voorkomende kwesties in de wetenschap.
wo, 03/02/2005 - 17:29 Permalink