Is de rubberdam uit de mode ?

Author:
Panfluit
Posted:
do, 11/03/2005 - 16:39
Ik heb al 10 wortelkanaalbehandelingen gehad door veel verschillende tandartsen (ben al 11 keer verhuisd) en van al die 10 x was er maar 1 tandarts die gebruik heeft gemaakt van een rubberdam. Ik was dan ook helemaal verbaasd over wat de goede man ging doen. Nu lees ik hier op het forum dat een rubberdam eigenlijk gewoon een eerste vereiste is bij een wkb. Als ik links en rechts eens informeer wordt een rubberdam bijna nooit gebruikt bij een wkb.
Als ik weer een wkb moet ondergaan en mijn tandarts zegt dat het niet nodig is, wat is dan jullie advies. Ik ben zeer tevreden over mijn tandarts en wil ook liever geen andere. Als je die al snel kunt vinden overigens. De vraag blijft dan natuurlijk of er wel zoveel tandartsen zijn die er een gebruiken. Mijn vriendin heeft er op gestaan dat er een gebruikt werd, maar de relatie tussen haar en haar tandarts is er wel door verslechterd helaas. Ik ben benieuwd wat jullie advies/mening is.

Gabrielle
vV

een naatr laatste stand van techniek uitgevoerde kanaalbehandeling wordt MET rubberdam uitgevoerd. Daar is geen discussie meer over mogelijk...
do, 11/03/2005 - 19:18 Permalink
Panfluit

Een heel duidelijk en stellig antwoord, ik begrijp alleen niet waarom het dan zo weinig toegepast wordt. Van de 7 tandartsen, 1 die het heeft toegepast.
Als het nou andersom was, zou ik er nog iets bij kunnen bedenken. Vaak wordt een wkb in 2x gedaan, soms nog een keer extra vijlen etc. tussendoor. Moet die rubberdam telkens gebruikt worden of alleen bij het sluiten van de kanaaltjes?
do, 11/03/2005 - 20:01 Permalink
de digitale tandarts

Op de universiteit wordt geleerd om bijna alles onder rubberdam te doen, toch heb ik mij ooit eens laten vertellen dat het aantal verkochte rubberdammen per tandarts in een jaar slechts een paar doosjes per tandarts zou zijn. Of dat waar is, zal niet met zekerheid te zeggen zijn, maar in de jaren dat ik nog waarnam, heb ik kunnen zien dat het inderdaad niet in elke praktijk gebruikt werd.

Overigens valt te twisten of een rubberdam noodzakelijk is bij vullen of plaatsen van een in/onlay, alhoewel ik het dan een handig hulpmiddel vindt, zou het met de juiste maatregelen en adequate assistentie ook zonder kunnen.

Bij het doen van een wortelkanaalbehandeling is het een ander verhaal. De gehele behandeling is erop gericht om de kanalen te ontsmetten en hermetisch af te sluiten. De behandeling duurt ook veel langer dan het maken van een vulling en de kans dat door tongbewegingen, hoesten of eenvoudig vollopen van de mond met speeksel, bacterien je werkterrein binnenkomen is dan ook groter. Je zou je een situatie kunnen voorstellen dat het effect van voorgaande spoelbeurten direct te niet gedaan worden, als toch een met speeksel geraakt vijltje of vulpoint het kanaal in gaat, dit kan tevens goed gebeuren tijdens het nemen van een lengtefoto als je namelijk niet instaat bent om het werkterrein in de gaten te houden en op tijd speeksel af te zuigen. Behalve dit maakt een rubberdam het werkterrein veel overzichterlijker en voorkomt ook dat bijv. een per ongeluk losgelaten vijltje in de maag of longen terecht komt.
Het is ook niet verwonderlijk dat er onderzoeken bestaan waaruit blijkt dat een kanaalbehandeling met rubberdam succesvoller is.

http://www.tandarts.nl/images/wortelkanaal/rubberdam.jpg

Tijdens het schrijven van het stuk over de kanaalbehandeling heb ik ook expres een foto van een rubberdam geplaatst, zodat bezoekers van Tandarts.nl meer 'informed' raken en als ze dan een kanaalbehandeling zonder rubberdam ondergaan, terecht vragen gaan stellen, net als u doet.

Op naar een nieuwe trent: Doe het veilig, met rubberdam!
do, 11/03/2005 - 20:10 Permalink
Panfluit

Dank u voor het antwoord, het maakt veel duidelijk en ik begrijp helaas nog minder waarom het zo weinig toegepast wordt als het zo belangrijk is.

Ik ga er in ieder geval wel om vragen in het vervolg, misschien dat het dan eens een keer goed gaat.

Gabrielle
do, 11/03/2005 - 20:37 Permalink
vV

nee hoor, zicht is geen probleem, de lap dekt de mond af, met het hulpframe om hem op spanning te houden. Ik zorg er zelf ook altijd voor dat de neus vrij is voor de ademhaling, daar ligt dus ook de grens van de rubberdam.
vr, 11/04/2005 - 06:59 Permalink
fransaki

Een heel duidelijk en stellig antwoord, ik begrijp alleen niet waarom het dan zo weinig toegepast wordt. Van de 7 tandartsen, 1 die het heeft toegepast.


Er zijn tandartsen die zo weinig mogelijk concessies willen doen aan kwaliteit......... Die ene was eigenlijk de enige goede tandarts. Er zijn ook tandartsen (waaronder ondergetekende) die rubberdam ook met vullingen gebruiken, als je er een beetje handig mee bent kost het weinig extra tijd en je hebt er verder alleen maar voordelen van.
vr, 11/04/2005 - 15:21 Permalink
dj

Aaaaaah wikipedia .... het was wachten op de eerste verwijzing naar wikipedia. Terug naar de rubberdam, het zijn ook niet de investeringskosten die beperkend zijn :roll:..
vr, 11/04/2005 - 17:56 Permalink
prondel

Alle geneuzel over rubberdam terzijde, je hebt 20 minuten desinfectie met NatriumHypochloriet nodig voor de meest schonen kanalen. Dat dat dan beter gaat met rubberdam is me helder, echter het openen en allenverwijderen van de zenuw/bloedvaatjes en weefselrestjes kan best en net zo goed zonder die cofferdam. Als je handig genoeg bent lukt het bij een kies misschien nog wel ook, bij eenvoortand zie ik geen enkele reden om eenrubberdam te verplichten. Afsluiten na desifectie, 20 minuten het risico van een gore chloorsmaak gaat makkelijker onder rubberdam. Dus het is een beetje kort door de bocht om elke wkb zonder rubberdam af te doen als een voorkomen van tijdgebrek of eventuele desintresse.

Waar ik me meer over verbaas is iemand die 10 wkb heeft gehad in de afgelopen tijd en die vaak bij de weekenddienst aanbelt voor klachten. Zijn dit wel wkb-gerelateerde klachten geweest? Want 10 is erg veel op uw leeftijd. (natuurlijk, alles kan, maar het is niet gewoon doorsnee nederlandse gebitsproblematiek).

Groet

Peter
za, 11/05/2005 - 08:50 Permalink
Panfluit

10 wortelkanaalbehandelingen hebben vooral te maken met een ongeval in het verleden waarbij helaas mijn bovengebit bijna volledig afgebroken is. Ofdat ze terecht waren laat ik aan de deskundige mening van mijn tandarts over, ik heb er nog nooit om gevraagd? Weekend/ waarnemende tandartsen heb ik vooral gezien om voor een 2e keer te vijlen en spoelen ivm pusvorming.
Mijn vraag over de rubberdam komt vooral doordat ik de noodzaak hiervan op dit forum telkens lees en me dus verbaasd heb over waarom ik dit uit het verleden niet herken.
Blijkbaar is dus ook niet iedereen dezelfde mening toegedaan blijkt wel uit de antwoorden die op mijn vraag te lezen zijn.
Bij jou Peter heb ik de indruk dat je een rubberdam vooral vanwege een vieze smaak zou gebruiken terwijl ik bij de anderen vooral het steriel werken als belangrijkste naar voren zie komen.

Gabrielle
za, 11/05/2005 - 12:22 Permalink
prondel

Primair is het schoon, steriel, kiemarm of noem het wat je wil, maken van een wortelkanaal. Dat is hoofdzaak, en begrijp me goed, ik floep die rubberlap in 5 seconden over de tand of kies en ik zie ook het toegevoegde nut van die lap wel in. Het is alleen niet zo dat je kan stellen dat er "zonder" die rubberdam onder de maat wordt gewerkt. En bijkomend voordeel, chloor is nu eenmaal goor, en dat wordt zo voorkomen in contact te komen met de tong. NB, schoon werken kan dus op meerdere manieren, alleen de kans op contaminatie/herinfecteren is zonder cofferdam iets groter maar niet per se een gegeven.
Dus je conclusie van steriel versus smaak is niet correct.

En vele duizenden wkb's zonder cofferdam zijn prima in staat geweest te genezen rond de wortelpunt, vandaar mijn aanvulling.

Het verhaal 11x verhuisd, diverse tandartsen en veel wortelkanaalbehandelingen stond enkel in de intro van de vraag over rubberdam, vandaar mijn verbazing. Kijk, een ongeval en veel nasleep da's andere koek. Maar ik ben van nature nieuwsgierig en zie daar wat een beetje hengelen naar boven brengt.

groet,
Peter
za, 11/05/2005 - 13:45 Permalink
prondel

Het gebruik van het woord "geneuzel" is tegen de forumregels.

want? (en dan bedoel ik niet de gebreidde winterhandschoen)

Peter
za, 11/05/2005 - 19:07 Permalink
dj

Onbeleefd: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=4104. "Op het forum geplaatste berichten maar ook priveberichten en email horen beleefd en niet-onvriendelijk te zijn." It's just a thing we have.

En nu (weer): http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=4100
3 Gebruikers dienen zich aan instrukties van moderatoren te houden.
4 Bezwaar maken of vragen stellen over beslissingen van moderatoren hoort met een privebericht. Als er hierna een blijvend verschil van inzicht is kan de site-beheerder hierover worden benaderd. Een van beiden op de publieke delen van het forum doen is ongewenst.

Het is altijd een goed idee regels enzo te lezen op fora. Discussie graag verder over rubberdam de rest pm.
za, 11/05/2005 - 19:18 Permalink
prondel

Rubberdam. liever straight up of met een smaakje? Latex of non-latex? Van de rol of voorgeknipte velletjes, dun of heavy duty? grijs, groen, geel, paars blauw of doorzichtig (nieuwe kleren v/d keizerdam).

jahaaa, waar heen leiheidt de weg

DJ, I hear you

groet

Peter
za, 11/05/2005 - 20:15 Permalink
angsthaasje1970

Mijn huidige tandarts gebruikt dit wel, mijn vorige deed dit niet. De WKB van de vorige tandarts was ook niet goed en moest opnieuw gedaan worden. Kan toeval zijn, maarreh... geef mij dat rubbere geval maar met dit soort dingen (hij gebruikt hem ook voor boren), ik heb zelf het gevoel dat alles dan ook veel sterieler gaat en minder kans heeft om te infecteren.
do, 11/24/2005 - 19:27 Permalink