pijn in kroon

Author:
quinleen
Posted:
di, 02/07/2006 - 17:29
Sinds gisteren heb ik op de meest rare tijdstippen last van mn kroon (voor) Het is een stekende pijn. Soms is het were helemaal weg en dan zet het ineens weer op. Als ik er tegenaan druk of hard mee bijt dan trekt de pijn weg. Kan dit ook met tandenknarsen te maken hebben? Mijn voortanden vallen namelijk over mn ondertanden heen als ik een bijt maak. Of is dit weer een apart geval? Ik heb voor maandag al ene afspraak bij de tandarts staan en hoop ook dat ik het tot die tijd uithou. BTW het is geen kroon die recent geplaatst is. Ik denk dat ie er al een jaar of 12 inzit.
Geke

Het zou inderdaad kunnen dat je meer last van deze tand/kies hebt doordat je knarst, ik weet niet of je de laatste tijd veel last hebt van stress. Het zou ook veroorzaakt kunnen worden door een gaatje onder je kroon. Vaak is dat heel lastig om te ontdekken. Maar het is goed dat de tandarts er even naar gaat kijken, om bepaalde oorzaken uit te sluiten. Soms kan de tandarts een eventueel gaatje ontdekken door goed de rand van de kroon te controlleren. De tandarts kan met een watje met koude spray controlleren of de zenuw ernstig ontstoken is, of dat deze eventuele ontsteking nog omkeerbaar is (als de pijn bij koude maar even aanhoudt). Verder kan het ook nog komen door blootliggende tandhalzen, die met het inademen van koude lucht gevoeligheid kunnen geven. Het beste middel hiertegen is poetsen met sensodyne tandpasta. En als dat niet goed helpt, er voor het slapengaan wat van op je tandhals te smeren zonder het af te spoelen.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
di, 02/07/2006 - 20:48 Permalink
quinleen

Bedankt voor je antwoord.
Ik zal maandag er zeker naar vragen.
Het valt me wel op dat zodra ik mn tanden poets dat de pijn dan weer (even) vertrokken is. Ik slik nu ibuprofen om de ergste pijn weg te halen.
En ja ik heb momenteel veel last van stress helaas. Ik zit te wachten op een oproep voor een opbeetplaat zodat mn tanden niet verder beschadigen. Ook ben ik een vervent nagelbijtster. (maar ja met stress is dat lastig af te leren) Maar juist omdat door het knarsen de druk niet op mijn voortanden komt leek me dat uitgesloten, maar ik kan er natuurlijk ook naast zitten. Het is eerder een scherpe pijn en geen kloppende pijn wat je volgens mij wel hebt als je wortel / zenuw ontstoken is.
di, 02/07/2006 - 20:58 Permalink
quinleen

Ai wat een pijn.
Het is alleen maar heftiger georden. Ik kan niks meer afbijten dus ik moet alles via de zijkant mn mond in brengen. Ik heb vandaag ook de tandarts gebeld dat dit niet kan wachten tot maandag. Zo ga ik het weekend niet in. Heb het gevoel als die tand 3 keer zo dik is geworden.
Zodra ik boven die tand hard druk dan trekt het weer weg. Net op de fiets was het helemaal niet uit te houden. :cry: De ibuprofen helpt ook niks lijkt wel. (of is gewoon snel uitgewerkt) Het is zelfs zon hardnekkige pijn dat ik het gevoel heb alsof ik knock out ga. Helemaal niet goed dus. Morgen mag ik heen dus ik hoop dat ze iets kunnen vinden zodat ze het kunnen behandelen.
do, 02/09/2006 - 15:58 Permalink
quinleen

yes eindelijk verlichting. maar wat een helse pijn zeg!(vooral als de pijn je pijngrens al heeft bereikt!)werd gedacht dat de tand aan het afsterven was.nadat de tand opengemaakt was bleek dat al zo te zijn.(het bloedde niet en het stonk)Nu dus tot zover schoongemaakt en volgende week de volgende sessie. :cry: Maar de pijn zoals vandaag?Ik kan me niet heugen dat ik zon helse pijn heb gehad. Ik vroeg me af of dat destijds de kronen erin gezet werden de tanden al niet gevoelloos emaakt werden?Kan me vaag zoiets herinneren of klopt dat dus niet?
za, 02/11/2006 - 00:28 Permalink
Geke

Echt gevoelloos maken van je kiezen wordt eigenlijk niet gedaan als er kronen gemaakt worden. Wel kan het zo zijn geweest dat door het omslijpen van de kies voor het maken van de kroon, de zenuw geirriteerd is geraakt, waardoor je een tijd last hebt gehad van warm en koud gevoeligheid. Op een gegeven moment verdwijnt dit. Dit is het geval als de zenuw weer hersteld is, of als de zenuw afgestorven is. Dit laatste zal bij jou waarschijnlijk het geval geweest zijn. Ook voordat een kroon gemaakt wordt op een kies wordt vaak goed getest of de kies in orde is, dus er wordt vaak een foto gemaakt om te kijken of er niks vreemds te zien is aan de wortelpunten en hij wordt getest door een koud watje of door te beginnen met boren zonder verdoving. Zo test je of de zenuw nog vitaal is.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het laten weten.

:smt006 Geke
za, 02/11/2006 - 09:08 Permalink
quinleen

Bedankt voor de uitleg.
Weet je ook hoe dit komt dat een zenuw afsterft en wat er tegen te doen is. Ik heb nu een jaar of 12 kronen. Sindsdien heeft mn tandvlees zoveel te voortduren gehad en heb ik altijd wat met mn gebit. Kan er een bacterie in mn tanvlees rondsluimeren misschien?
za, 02/11/2006 - 12:09 Permalink
Geke

Het afsterven van een zenuw kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een diep gaatje, soms onder de rand van de kroon. De tandarts kan dit tijdens een controle wel ontdekken. Een andere oorzaak is het omslijpen van de tand of kies, voordat de kroon er op gemaakt wordt. Door het boren wordt de zenuw van de tand geirriteerd, vaak herstelt de zenuw weer, maar in enkele gevallen kan het voorkomen dat je heel veel last krijgt bij warm/koud en dat dat vervolgens verdwijnt, dan is de zenuw vaak eerst ontstoken en vervolgens sterft deze af. Nog een oorzaak voor het afsterven van de zenuw kan een trauma zijn, dit komt vanzelfsprekend vaker voor bij de voortanden. Tandvleesproblemen staan hier vaak los van, deze worden ook veroorzaakt door ander soort bacterien, die geen gaatjes veroorzaken en die het liefst onder het tandvlees zitten, waar weinig zuurstof komt. Er kan een bepaalde bacterie in je tandvlees rond sluimeren, maar deze kan in principe niet het afsterven van je zenuw veroorzaken, behalve als het tandvleesprobleem zo ernstig is en er door de ontsteking zoveel bot is afgebroken, dat het helemaal tot aan de wortelpunten verdwenen is. Maar als het zo ernstig is staan je tanden ook behoorlijk los en ik neem aan dat dat niet het geval is. Je tandvlees problemen moet je wel goed laten behandelen.

Ik hoop dat het zo duidelijk is.

:smt006 Geke
zo, 02/12/2006 - 20:26 Permalink
quinleen

Dank je Geke.
Het is duidelijk wat je zegt. Mijn tanden staan idd niet los ofzo.
Gisteren kwam ik helemaal belabberd terug aangezien ik heenging voor gaatjes vullen en dat uiteindelijk ook een wortelkanaalbehandeling moest worden:( Ik heb dus de hele dag in die tandartsstoel gelegen. Wel viel me heel erg het verschil op in zorgvuldigheid van de leerlingen. Nu heb ik een half jaar geleden al aangegeven dat er aan die kant met spoed een gaatje gedaan moest worden. Vervolgens kon ik dus pas in februari weer terecht omdat het zo druk was. En nu kon ik me daar zo pissig om maken. Zo lang moeten wachten :o Vandaag zit ik dus met een behoorlijk dikke mond nog thuis. Mijn lip voelt nog steeds raar aan en mn kaak doet gewoonweg nog zeer :( Mn kroon is nu goed als het goed is en dat voelt al een heel stuk beter. Ik hoop dat het met die kaak ook goedgaat. Aangezien ze tot 5 keer toe een nieuwe cofferdam erop moest zetten en de 5e werd ze op aangesproken omdat ie zo lek bleek te zijn als een zeef :x Ik hoop dat dat uiteindelijk geen kwaad kan, maar ik lag niet zo lekker in de stoel als dat ik normaal doe. Wordt vervolgd dus weer.
di, 02/14/2006 - 10:32 Permalink