Onzeker over brug

Author:
Ro2007
Posted:
di, 01/16/2007 - 20:48
Beste luitjes,

Afgelopen donderdag ben ik in Alphen onder narcose gegaan (na 17 jaar niet geweest te zijn :oops: ) en ze hebben een hoop kunnen doen. Een van de dingen is het plaatsen van een noodbrug over elementen 21, 11, 12, 13, 14, 15. De pijlers zijn 21, 11, 13 en 15. Omdat mijn beide voortanden op eigen verzoek als pijlers zijn gebruikt (nr. 21 gaat namelijk steeds meer naar voren staan, waardoor de brug ook als een beugel fungeert), heb ik nu met de noodbrug het gevoel dat wanneer ik zachtjes op nr 15 bijt, ik het andere uiteinde (nr 21) voel trekken alsof je er met je vingers op drukt.

Is dit ook het geval met de definitieve brug of gaat dat langzaam wennen?

Als dat namelijk zo blijft, dan houd ik er voortdurend een beetje beurs gevoel aan over alsof iemand mijn voortanden heen en weer heeft zitten bewegen. In dat geval vroeg ik mij af of het dan niet verstandiger is, als dat nu nog kan, om alsnog nr. 21 niet in de brug op te nemen, maar als losse kroon te laten maken, zodat er minder spanning is in de brug?

Groeten,
Ro
de digitale tandarts

Een noodbrug zit een stuk minder goed dan de definitieve brug. De noodbrug is gemaakt van kunststof wat krimpt en spanningen kan veroorzaken, ook de aansluiting is wat minder wat tot tijdelijk verhoogde gevoeligheid kan leiden.
Ook in een definitieve brug kan wat spanning zitten, gelukkig zullen de wortels zich onder invloed van deze krachten zich meestal verplaatsen naar een lokatie waar alles weer in evenwicht is, op deze manier werkt orthodontie ook.
Maak je nog niet teveel ongerust en met vriendelijke groet.
di, 01/16/2007 - 22:13 Permalink
Ro2007

Bedankt voor de geruststellende woorden ;-) Ik zal het afwachten en hopen dat ik er snel aan zal wennen.

Ondanks dat ik erg blij ben dat er narcosetandartsen bestaan, is het een nadeel dat je nauwelijks tijd hebt om dingen te vragen. Veel tandartsen staan er niet bij stil om je de details te vertellen of dingen die je kunt verwachten. Dan kan er - in mijn geval - nog wel eens wat onzekerheid optreden, vandaar dat ik alles opschrijf wat ik wil vragen aan mijn tandarts en dat neem ik dan voor de behandeling met hem door. Ook aan de kleur en de vorm van de definitieve brug heb ik wat veranderd bij de technieker, omdat je er toch heel wat jaartjes plezier van moet hebben.
Iedereen moet altijd lachen als ik weer een vragenlijstje uit mijn zak tover, maar dat kan me eerlijk gezegd niet schelen. Het gaat erom dat ik niet met vragen blijf zitten, zodat ik vol vertrouwen een behandeling in ga ;-) Uiteindelijk betaal ik er genoeg voor en ben ik degene die ermee moet lopen.

Enfin, dat even tussendoor ;-)

Groeten,
Ro
wo, 01/17/2007 - 14:18 Permalink
Ro2007

Vandaag ben ik voor mijn 2e en laatste behandeling geweest en de definitieve brug zit er nu in. Ziet er een stuk beter uit en hij is ook kleiner, waardoor je niet meer zo'n mond vol tanden hebt.

Ik heb nog wel een vraagje:

Het is een brug van 6 elementen en eronder is een tand en een kies getrokken. Het tandvlees daar was al geslonken waardoor ik met mijn noodbrug telkens 'sliste' met praten, doordat er, vooral bij het uitspreken van de 't' lucht door de gaatjes tussen de noodbrug en mijn tandvlees ging (klinkt dan als 'tfee' ipv 'tee'.

Nu zit de definitieve brug erop, maar nog altijd zitten er (weliswaar nu kleinere) openingen, waardoor nog altijd lucht gaat tijdens het praten (en waar waarschijnlijk ook etensresten zullen gaan blijven zitten). Mijn vraag is nu of het tandvlees deze openingen vanzelf zal gaan opvullen, of heeft de tandarts nog wat te doen?

Alvast bedankt.
Groetjes,
Ro
do, 02/15/2007 - 16:06 Permalink
de digitale tandarts

Over het algemeen zal de kaak eerder verder slinken dan dat deze ruimten zich zullen opvullen. Wanneer de brug met definitief cement geplaatst is, zal er waarschijnlijk weinig aan gedaan kunnen worden, indien u het heel storend vindt zou het tandvlees nog kunnen opgevuld kunnen worden met een botsubstituut en/of bindweefseltransplantaat.
Over het algemeen zal door adaptie het slissen gelukkig binnen enkele weken tot soms enige maanden verdwijnen.
Met vriendelijke groet.
do, 02/15/2007 - 22:05 Permalink
Ro2007

Het zou erg jammer zijn als er weer vanalles moet gebeuren om die kleine ruimtes op te vullen. Is het niet mogelijk om de ruimte iets op te vullen met extra cement waarmee de brug nu ook vastzit (het is dan nauwelijks zichtbaar)?

En komt dit vaker voor of is dit een voorbeeld van het verkeerd inzetten van een (definitieve) brug?
do, 02/15/2007 - 23:07 Permalink
robinson

Dit is dus de reden waarom bruggen tijdelijk vastgezet worden, zeker in het geval van extracties waar je niet goed kunt inschatten wat het resorptieproces gaat doen.
Opvullen met extra cement is een erg slecht idee.
Dan maar de brug lostikken en porselein bij laten bakken,na de onvermijdelijke resorptie-periode.
vr, 02/16/2007 - 13:01 Permalink
Ro2007

Dit is dus de reden waarom bruggen tijdelijk vastgezet worden, zeker in het geval van extracties waar je niet goed kunt inschatten wat het resorptieproces gaat doen.

Ja, de tijdelijke brug vertoonde ook gaten boven de getrokken elementen. Wat ik dan eigenlijk niet begrijp is waarom de tandarts dan de definitieve brug erin heeft gezet. Dat zou hij bij het passen ervan dan toch al gezien moeten hebben? Nu de definitieve brug erin zit, ben ik bang dat bij het lostikken ervan een van de pijlers breekt.

Opvullen met extra cement is een erg slecht idee.

Ja, maar dat is het vastzetten van een brug die niet past ook :wink: (excuseer mijn frustratie, u kunt er ook niets aan doen)

Dan maar de brug lostikken en porselein bij laten bakken,na de onvermijdelijke resorptie-periode.

Dat is jammer genoeg gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat ik vanwege angst onder narcose ben geholpen. Dan zou ik dus weer 2x onder narcose geholpen moeten worden :o Het heeft 17 jaar moed verzamelen gekost om me te laten behandelen. Nu ben ik eindelijk weer helemaal klaar en ziet alles er goed uit... krijg ik dit weer. Eerlijk gezegd zal het erop uitdraaien dat ik de brug met het gaatje erboven moet laten zitten.

Ik heb helaas nu zo'n gevoel van: "Die tandarts-ellende houdt maar niet op."

PS - wat is 'resorptie'?
vr, 02/16/2007 - 13:19 Permalink
robinson

Zeg maar de ruimte tussen brug en tandvlees.
Denk dat deze situatie is ontstaan om u zo snel mogelijk afbehandeld te krijgen.
vr, 02/16/2007 - 13:49 Permalink
peteru

Een vaste brug is een vreemd voorwerp in uw mond en dus ook een vreemd gevoel waar je moet leren mee leven. Zo moet je ook opnieuw leren eten en sommige gevallen ook praten. Eten is voor mij (na bijna 19 jaar) nog altijd een onwennig gevoel. Hoe en waar moet ik bijten en waarop mag ik wel en niet bijten. Ook over het soort voedsel denk ik veel na zoals bv een krokant broodje met zaadjes. Hard en krokant om mijn brug niet te beschadigen en de zaadjes voor de gaatjes... Nu uw probleem dus, het gaatje. Ik heb dat ook en regelmatig blijven daar etensresten 'hangen'. Nu heb ik met dat vreemde gevoel leren leven en eten en om die etensresten te verwijderen mezelf een trucje met veel speeksel aangeleerd om de restjes als het ware van tussen het tandvlees en de brug te 'spoelen'. Probeer maar eens en op die manier zal je misschien wat minder vrees moeten hebben.

beste groeten,
Peter (Aalst, België)
wo, 02/28/2007 - 23:21 Permalink