Hallo,
Twee weken geleden te horen gekregen dat ik parodontitis heb. Ik kan de behandeling bij mijn tandarts doen wat zo'n 1200 euro gaat kosten. Is dit een normaal bedrag of kan ik beter naar een mondhygienist gaan?
Groet Wouter
Twee weken geleden te horen gekregen dat ik parodontitis heb. Ik kan de behandeling bij mijn tandarts doen wat zo'n 1200 euro gaat kosten. Is dit een normaal bedrag of kan ik beter naar een mondhygienist gaan?
Groet Wouter
Gr. Wouter
http://www.tandarts.nl/index.phpoption=com_content&task=view&id…
De werkelijke kosten hangen af hoe erg de parodontitis is voortgeschreden en het aantal elementen dat erbij is betrokken. Niemand kan nu hier aangeven of een bedrag van 1200 euro in jouw geval redelijk is. Heb je een schriftelijk behandelplan gekregen? Met daarop de codes?
Als je het laat doen door een mondhygieniste zal het wellicht zo'n 25% goedkoper kunnen zijn, uitgaande van hetzelfde behandelplan (ruwe inschatting). Zowel de tandarts als mondhygieniste kunnen dit werk goed uitvoeren. Persoonlijk zou ik een voorkeur hebben voor de mondhygieniste (geen (preventie)-assistente!). Niet vanwege de wat lagere kosten, maar omdat deze er dagelijks uitgebreid mee bezig is en het haar kerntaak is. Maar dat hangt ook helemaal af van de tandarts in kwestie en zijn houding/ervaring op dit punt.
Dit betekent dat het bij haar laten we zeggen 500 euro gaat kosten. Dit vind ik nog een gigantisch verschil met de begroting van die de tandarts van 1200 euro. Is er zoveel verschil in kwaliteit of heeft dit een andere oorzaak?
Vele factoren, kwaliteit is daar geen van. (de mh die u gevraagd heeft zit met tarief wel bovenin de markt, wat daaraan ten grondslag ligt weet ik niet, maar kan al liggen aan bv hoge huisvestingskosten. vrijgevestigd MH zijn vrij in bepaling uurloon).
Gr, Mignon
Volgens mij wordt chirurgie ook niet gedaan door een MH, dus dat betekent weer terugverwijzen naar de tandarts of parodontoloog.
Dus de begroting zal nader toegelicht moeten worden, of liever gespecificeerd om er echt wijs uit te worden, het bedrag van 1200 sec zegt helemaal niets over de ernst.
Bedoel je hiermee alleen het aandeel chirurgie of de behandeling als geheel? In de praktijk is er toch niks op tegen om het traject door de mondhygieniste uit te laten voeren (in overleg met de tandarts) en als er chirurgie nodig is dit weer door de tandarts/tandarts-parodontoloog te laten uitvoeren.
Een vraag waar patienten misschien ook mee zitten: in welke gevallen is het beter een gespecialiseerde 'praktijk voor parodontologie' het hele traject te laten verzorgen?
Meestal behandel ik ook zware patienten eerst zelf initieel. Mocht er daarna lokaal een pocket overblijven, dan overleg ik met de tandarts of er een flap geindiceerd is en of deze kans heeft van slagen. Ik flap dan samen met de tandarts: hij snijdt en hecht en ik doe de rest samen met de assistente. Bij de ene praktijk blijft de tandarts erbij, bij de andere praktijk komt hij af en toe binnenlopen.