Worden ook tanden geseald of alleen kiezen?

Author:
Isisss
Posted:
wo, 07/22/2009 - 21:47
Hallo,

Bij mijn dochter van 16 werden de kiezen geseald. Prima, niets mis mee maar nu krijg ik de rekening en tot mijn verbazing zijn er 16 elementen geseald, namelijk elementnrs: 14, 15, 16, 17, 24, 25, 26., 27, 34, 35, 36, 37, 44, 45, 46, en 47.
Dat zijn er veel meer dan ik had verwacht. Klopt dit, wordt dat meer gedaan?

Groet, Isis
Spiegeltje

Ik ben er ook geen expert in maar de tandarts heeft in ieder geval geen snij- of hoektanden maar alleen de kiezen geseald, die beginnen namelijk met 4 als 2e cijfer in het tandnummer. Als het is gedaan kan het ook worden gedeclareerd. De vraag is wel of alle elementen wel geseald hadden hoeven worden maar dat kan ik verder niet beoordelen natuurlijk.
wo, 07/22/2009 - 23:37 Permalink
Isisss

Bedankt voor de reacties.
Wat me verbaasde was dat er zoveel geseald is, en dat het gedeclareerd kan worden weet ik, daar zit het em ook niet in. Of het ook nodig is kan ik ook niet beoordelen, ik ben geen tandarts en ik ken de standaard procedures niet.
Van erosie is geen sprake, ze is pas 16 en haar gebit is in prima staat.
Ik vond het voor een beetje sealen een pittige rekening, vandaar mijn vraag.

Maar bedankt!

Groet, Isis
do, 07/23/2009 - 20:28 Permalink
Isisss

Pas 16...dat is nou juist net de leeftijd waarbij erosie erg veel voorkomt..maar dat terzijde.


Kijk.. daarom ben ík nou een leek en stel ik hier de vraag.. want dat wist ik dus niet.
Heb er van de tandarts niets over gehoord trouwens, ik mag aannemen dat als daar wel sprake van zou zijn, ik dat te horen krijg..

Groet, Isis
vr, 07/24/2009 - 12:17 Permalink
Holmes

Lijkt mij een vrij normale nota. Ik seal ook regelmatig alle blijvende kiezen in opdracht van de tandarts.

Wat ik me alleen afvraag is of het wel een doelmatige handeling is. Ik heb altijd begrepen dat sealings bedoeld zijn om diepe groeven in net doorgekomen elementen af te sluiten. Op Wikipedia (ik weet het, dat is nooit officieel) staat het volgende:
Sealen (afgeleid van het Engelse "to seal", wat voor "afdekken" of "verzegelen" staat) is in de tandheelkunde een behandeling waarbij op een kies in de groeven van het kauwvlak een laagje plastic wordt aangebracht met als doel de kies te beschermen tegen gaatjes. Dit wordt gedaan omdat in de groeven bacteriën zich makkelijk kunnen ophopen terwijl het lastig is om die groeven schoon te poetsen omdat de haren van een tandenborstel er niet goed bij kunnen. Deze behandeling wordt vooral toegepast bij kinderen omdat sealen het meest effectief is wanneer de kiezen net zijn doorgekomen. Niet alle kiezen van kinderen worden geseald, sealen gebeurt alleen als de groeven zo diep zijn dat de tandarts van mening is dat een sealing zin heeft.

Nu is dit kind 16 jaar. Het lijkt mij dat de elementen al een tijdje zijn doorgekomen. Is de tandarts dan niet veel te laat. Of kunnen kiezen vaker dan 1 keer geseald worden.
vr, 09/04/2009 - 13:31 Permalink
vV

kan best zijn dat in het verleden gelegde sealingen niet meer voldeden, dan kan het opnieuw.
Kan ook zijn dat er wellicht sprake was van een nieuwe tandarts, en dat de oude niet geseald had (zie ik regelmatig langskomen, ook met een duidelijke indicatie voor sealen).
kan zijn dat er inderdaad misschien kleinere dingen zichtbaar wo4rden en dat de tandarts die eerst van mening was dat sealen niet nodig was van fedachten is veranderd.

kan van alles aan ten grondslag liggen, is allemaal niet zo zwart -wit .
EN "'een beetje sealen"" bestaat niet., lijkt misschien niet veel voor te stellen, maar je moet er echt wel even goed de aandacht bij hebben.
vr, 09/04/2009 - 15:19 Permalink