fistel direct na apex resectie (1 maand)

Author:
Roan77
Posted:
vr, 01/03/2014 - 15:09
Na de zoveelste apex resectie nu direct weer een fistel. Is er een kans dat de blijkbare ontsteking een tijd rustig zal blijven of zelfs weg kan gaan met een antibiotica kuur? Of moet er weer een apex resectie worden uitgevoerd (of iets anders overwogen worden)?
Bij voorbaat al dank voor uw reactie.
zel'dovich

Bij een wortelpuntontsteking wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Helaas slaagt een deel daarvan niet. In dat geval dient de behandeling opnieuw te worden uitgevoerd door de gewone tandarts bij eenvoudiger gevallen of door de tandarts endodontoloog bij complexere gevallen. In een beperkt aantal gevallen is een herbehandeling niet mogelijk of gewenst. Pas dan komt eventueel een apex resectie in beeld of zelfs trekken. Het verbaast me dusdat je schrijft over de "zoveelste" apexresectie. Misschien moet je je tandarts eens vragen waarom hij je niet naar een endodontoloog stuurt ipv de kaakchirurg. Die laatsten doen namelijk wel apexresectie maar geen herbehandling. Endodontoloog kan allebei en meestal volstaat dus herbehandeling

Voor zover ik weet is antibiotica geen definitieve oplossing maar kan wel tijdelijk klachten verminderen
vr, 01/03/2014 - 16:33 Permalink
Roan77

Bedankt voor uw reactie. Ik ben 25 jaar geleden op mijn tanden gevallen waarna twee zenuwen zijn afgestorven. Tandarts heeft toen wk behandeling uitgevoerd, niet succesvol en daarna apex resecties. Daarna is het jarenlang min of meer rustig geweest (geen behandeling noodzakelijk), tot een jaar of drie geleden. Ik ben toen door de tandarts doorgestuurd naar de kaakchirurg. Van een endodontoloog is nooit sprake geweest. Ik weet niet of dat met deze extra informatie nog steeds zin zou kunnen hebben?
vr, 01/03/2014 - 17:28 Permalink
zel'dovich

Of het in uw geval zin heeft kan ik helaas niet zeggen, ik ben ook geen tandarts, maar u vroeg naar een mogelijk alternatief. De eerste stap is so wie so terug naar uw eigen tandarts voor een foto en nader onderzoek. Er is ook nog een kansje dat de fistel los staat van de pas uitgevoerde apexresectie, er kan ergens anders een ontsteking zijn.. Als over verdere stappen wordt gesproken en de kaakchirurg weer in beeld komt kunt u eens over de endodontoog beginnen. Deze werken meestal alleen op verwijzing door de gewone tandarts.

Overigens was het 25 jaar geleden gebruikelijk om veel sneller naar de kaakchirurg door te verwijzen. Maar de endotechniek is sindsdien sterk verbeterd, ook bij gewone tandartsen trouwens.
vr, 01/03/2014 - 18:45 Permalink
vV

Gezien de voorgeschiedenis moet er ernstig rekening mee gehouden worden dat betreffende tand verloren is. Is er eenmaal een apex resectie gedaan kan een endodontooog ook niet heel veel meer doen, behalve alsnog weer een apex resectie, maar is dat al een aantal keren gedaan is er eigenlijk geen resultaat van te verwachten.
vr, 01/03/2014 - 19:27 Permalink
Illuminus

Endodontische revisie op een resectie kan over het algemeen prima, in ieder geval zou ik het eerder overwegen dan opnieuw een resectie.

Vraag is alleen of je na de revisie nog een reeële kans houdt op een microchirurgische her resectie mocht de revisie niet slagen.....de gemiddelde kaakchirurg in den lande houdt de schuine resectie nog volop in ere. Als er dan al eerder een klassieke resectie is uitgevoerd blijft er over het algemeen te weinig over om te kunnen corrigeren.

Als bij een herresectie na een maand weer een fistel komt, kun je de resectie wel als mislukt beschouwen. Ik denk in dit geval dat de tand in kwestie verloren is. Niet zozeer omdat de resectie niet goed zou zijn gedaan, maar meer dat er al teveel buccaal bot weg is of de resectie buccaal al te veel naar coronaal ligt.
vr, 01/03/2014 - 20:22 Permalink
zel'dovich

Endodontische revisie op een resectie kan over het algemeen prima, in ieder geval zou ik het eerder overwegen dan opnieuw een resectie..

Wat er denk ik ook bij moet worden betrokken is de vraag in hoeverre een eventuele nieuwe (traditionele) resectie het plaatsen van een implantaat lastiger maakt mocht de tand uiteindelijk toch als verloren moeten worden beschouwd. Ik neem aan dat het hier om een voortand gaat. Dan toch liever naar de endodontoloog.

Zie ook: http://www.endopraktijkree.nl/img/content/inf_0908microchirurgie.pdf
vr, 01/03/2014 - 21:46 Permalink
Roan77

Bedankt voor de link. Het gaat idd om een voortand, 22.
Ik ga maandag naar de kaakchirurg voor consult en zal de endodontoloog ter sprake brengen.
Ik heb nog een vraag. Mocht het zo zijn dat de tand werkelijk als "verloren" beschouwd kan worden (ik neem aan dat daarmee bedoeld wordt dat hij eruit moet omdat ontstekingen blijven terugkomen danwel er onvoldoende wortel over is om hem stabiel in de kaak te houden), valt in dit geval (gezien de voorgeschiedenis) een implantaat dan nog wel onder de opties? Of zou het beter zijn te kiezen voor een brug (oid, in ieder geval een oplossing zonder iets in de kaak vast te maken).

Bedankt.
za, 01/04/2014 - 11:13 Permalink
vV

wat een goede optie is voor opvulling hangt erg af van de staat van de buren. Zijn deze helemaal gaaf is een conventionele brug zonde.
Implantaat kan maar daarvoor zal wel botopbouw noodzakelijk zijn. Dat is dus echt iets om met de eigen tandarts te bespreken, die kan ook kostenopgaves doen , en eventueel verwijzen naar een implantoloog voor diens visie en kostenopgave.
za, 01/04/2014 - 11:19 Permalink
Roan77

Als het zo zou zijn dat de tand eruit zou moeten dan zit ik nu in eerste instantie te denken aan een losse prothese (frame of flexibel).

Nadeel van implantaat is mogelijke ontstekingen (eigenlijk net zoals nu met de dode tand), mogelijk te weinig botaangroei (ook zoals nu met de dode tand).
Nadeel van brug is klussen aan gezonde tanden.

--> losse prothese geeft deze "gezondheids" nadelen niet. Wel mogelijk slinken van het kaakbot maar geen chronische ontstekingen meer.

Zou dit een redelijke argumentatie kunnen zijn?
zo, 01/05/2014 - 21:12 Permalink
Roan77

Update: kaakchirurg sluit min of meer uit dat de ontsteking van de tandwortel afkomstig is omdat dit dichtgestopt zou zijn met kunstbot (ostim/bio-oss) en verwacht dat fistel nawee is van de laatste apex resectie, een ontsteking aan het oppervlak van het kunstbot oid (?). Hij adviseert om een maand aan te kijken en dan nogmaals te zien hoe het er voorstaat, en dan een foto te maken (tenzij het eerder misgaat).
ma, 01/06/2014 - 17:23 Permalink
Roan77

Als antwoord op door Roan77

Inmiddels meer dan twee jaar verder wilde ik even een update geven voor degene die dit topic bekijkt en benieuwd is naar de afloop. Ik heb een MRI scan of 3D scan laten make. Twee voortanden bleken ook dood, zijn endodontologisch behandeld. Daarna zijn de twee snijtanden die verloren waren getrokken en is er geimplanteerd. Sinds een paar dagen heb ik mijn kronen dus nu zou het hele traject afgesloten moeten zijn.
za, 10/03/2015 - 19:54 Permalink