Beste allemaal,
Ben nu bezig met mijn opleiding voor tandartsassistente en heb al mijn boeken eens afgespeurd of ik iets kon vinden over wolf in tanden maar ik vind het nergens. Kan een van jullie me misschien uit leggen wat dit is? En is het erfelijk aangelegt? Hoor er zo nu en dan wat van maar niemand weet wat het nu precies is. Hopelijk kunnen jullie me helpen.
liefs
crucio
Ben nu bezig met mijn opleiding voor tandartsassistente en heb al mijn boeken eens afgespeurd of ik iets kon vinden over wolf in tanden maar ik vind het nergens. Kan een van jullie me misschien uit leggen wat dit is? En is het erfelijk aangelegt? Hoor er zo nu en dan wat van maar niemand weet wat het nu precies is. Hopelijk kunnen jullie me helpen.
liefs
crucio
Het is eigenlijk een beetje een goedkoop excuus voor gaatjes. Het is geen oorzaak of iets dergelijks alleen een benaming.
Tegenwoordig hoor je dit niet meer. We weten nu hoe gaatjes ontstaan en wat we er voor preventieve maatregelen tegen kunnen nemen.
Hoe gaat t met je verslag?
Gr. Maurice
Thanks dan wet ik dit ook weer whahaa.
Ja met het verslag schiet goed op moet morgen af zijn nu alleen nog de reiniging dus flossen tanpsta's enz ff beschrijven wat en hoe en dan hoop ik toch dat het goed is het zijn dan ehm een stuk of 10 pagina's geworden dus de leraar mag denk ik niet klagen en doet hij dat wel (tevens een tandarts) dan mag hij het zelf maar doen whahaha of betere uitleg geven waar je ook wat mee kan. Maar ja volgens mij klopt het zo wel een beetje althans dat hoop ik.
Groetjes
crucio en weer bedankt
tand wolf heeft niks te maken met gaatjes.
tand wolf is dat je tanden zwart worden,en afbreken.
dit is een ziekte die wel weinig voorkomt.
maar hij bestaat echt wel.later meer hier over.
Het glazuur lost op door de zuurvormende bacterien in de tandplak en kleurstoffen kunnen binnendringen. Goed poetsen met een fluoridetandpasta en niet teveel suiker is de oplossing.
De term tandwolf werd dus vroeger door leken gebruikt wanneer iemand heel veel tandbederf/caries had.
Met vriendelijke groet.
Re: wolf in tanden?
Hallo
Als dat zo is wat jullie zeggen vind ik het niet kloppen.
Ben 3 jaar geleden verhuist van zuid-holland naar groningen en ook al 3 bezig om een tandarts te krijgen en geen enkele tandarts wil me aan nemen om de reden we zijn vol.
Dan is in mijn ogen de term van vroeger niet meer van vroeger maar weer van nu.
Want hoe moet een mens nu nog naar de tandarts als je dik 200km ben verhuist.
Neem aan dat dan niemand even heen en weer gaat rijden voor een bezoekje.
M.v.g.
Re: wolf in tanden?
Je zou misschien naar een vrij gevestigde mondhygienist (of een mondhygienist in loondienst die patienten van buitenaf aanneemt) kunnen gaan om in ieder geval preventieve maatregelen te laten nemen. Je hoeft hiervoor namelijk niet meer doorverwezen te worden.
De term wolf insinueert dat je niks aan cariesvorming kunt doen, maar dit kan dus wel. Ook zonder tandarts.
Succes!
Re: wolf in tanden?
Dit verbaast me. Ik liep vorige week van station-Groningen richting centrum en zonder dat ik er speciaal op lette zag ik een briefje aangeplakt bij een tandartsenpraktijk: "Wij nemen weer patienten aan".
Ikzelf heb me in december 2007 aangemeld als patient bij het UMCG, opleiding tandheelkunde. Februari 2008 heb ik een intakegesprek gehad en in maart 2008 had ik er de eerste controleafspraak.
En mocht je het buiten Groningen willen zoeken zonder er uren voor te hoeven reizen: ik kan je zo een plaats noemen op een half uurtje rijden van Groningen waar ik van zeker drie tandartsenpraktijken weet dat als je maandag a.s. belt je daar meteen als patient ingeschreven kunt worden.
Als ik je ergens mee kan helpen, laat het me weten.
Groeten, Rixt
Re: wolf in tanden?
En in principe is het , als je een beetje je best doet, heel goed mogelijk op redelijke termijn een nieuwe tandarts te vinden, het is maar net hoe je het brengt. Misschien klopt je manier van aanpak gewoon niet, en zal het op een andere manier beter gaan?
Re: wolf in tanden?
Toch even een berichtje over de ziekte wolf,
Volgens mij is het ook een ziekte, die je tanden aantast, heb een vriend die het had op heel jeugdige leeftijd, en toen zijn al zijn tanden moeten getrokken worden, kan me niet voorstellen dat iemand op 14 jarige leeftiijd al zoveel gaatjes heeft dat ze zwart worden en afbreken, zelfs bij slecht poetsen.
Groetjes
Re: wolf in tanden?
Re: wolf in tanden?
Re: wolf in tanden?
Re: wolf in tanden?
Is een term uit een tijd dat men niet wist hoe en wat, nu weten wij beter. En wij weten ook meer over het ontstaan van gaatjes en wat er allemaal bij komt kijken aan oorzaken.
Re: wolf in tanden?
goh....ik kreeg dat papiertje gewoon op de koffiepunten van DE...... :smt003
Re: wolf in tanden?
Re: wolf in tanden?
Re: wolf in tanden?
Re: wolf in tanden?
Tsss, je kan het gewoon opzoeken in Wikipedia...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cari%C3%ABs
Klopt het stuk een beetje? ;-)
Re: wolf in tanden?
Wel bij planten :smt003 echt!
Re: wolf in tanden?
wolf, tja.. ik kreeg mijn melkgebit zonder glazuurlaag. Dit zou door de zwangerschapsvergiftiging van mijn moeder komen.
Wat krijg je zonder glazuur? juist. Maar het feit dat mijn melkgebit al zo doorkwam is dus al geen kwestie van mondverzorging.
Tegen de tijd dat er gewisseld moest worden was ik wat blij met mooie witte tanden. Helaas kwamen mijn blijvende kiezen finaal poreus door, waarna ik heel veel uren onder een roesje in de tandartsstoel door moest brengen en er gelijk zwaar gevuld werd.
Ik vind caries door niet poetsen meer verwijtbaar dan een kleuter met een in aanvang slecht gebit. Al ben ik dan zelf die kleuter geweest. Ik heb het nu wel over meer dan 40 jaar geleden.
Re: wolf in tanden?
Re: wolf in tanden?
Re: wolf in tanden? HELP!
Mijn zoontje is zojuist 7 geworden.We gaan 2x per jaar naar de tandarts.
Er wordt hier altijd goed gepoets (met een electrische Oral B) met Elmex voor kinderen , bijna géén frisdrank gedronken (ze vinden water erg lekker) geen overdreven snoepen etc.
We zijn in eind April voor het laatst op controle geweest(midden deze maand weer op controle).Géén enkel gaatje te zien.
Achterste kiezen gesealed..preventief ivb diepe groeven.
Gisteren zette mijn zoontje het op een huilen na het eten van een broodje nutella (alleen in de weekenden) en ik schrok ontzetten toen ik met een lampje eens heel goed in zijn mond keek.
Zijn halve kies was 'weg'.En daarnaast ontdekte ik nog een heleboel 'gaten' (niet gaatjes want ze zijn extreem groot).
Spoedafspraak gemaakt bij de dienstdoende tandarts die erg boos was!
Hij zegt dat het onmogelijk is dat dit binnen 6 maanden zou zijn ontstaan -laat staan nog sneller.Hij zegt dat het gewoon niet kan!
Mijn andere twee kinderen (6 en 3) hebben overigens géén gaatjes.
Vreemde bijkomstigheid.Bij mijn man zijn op 6 jarige leeftijd meerdere kiezen en tanden getrokken vanwege dezelfde reden.
Mijn schoonmoeder zegt dat ze 'er niet tegenaan kon poetsen' ze 'verkleurden onder haar ogen!
Mijn man heeft toen allerlei protesen gehad om plaats te houden in de kaak en ervoor te zorgen dat deze mee zou groeien voor het volwassen gebit.
In zijn vaste gebit heeft hij nooit meer één enkel gaatje gehad!
Rara...
Ik ben helemaal hopeloos! Morgen gaan we terug naar onze eigen tandarts om de situatie te bekijken - er moeten waarschijnlijk tanden /kiezen worden getrokken.
We worden aangekeken of we ons kind verwaarlozen en dat is gewoon absurd.
Het idiote is alleen er is op het hele internet (Nederlands of Duits) helemaal niks te vinden over zeldzame vormen van Cariës.
Er wordt alleen maar gezegd dat men dan slecht poetst!
De enige verklaring die we zelf nog kunnen bedenken is langdurig antibiotica gebruik.
Mijn zoontje heeft vanaf zijn geboorte 9 maanden lang antibiotica moeten gebruiken vanwege (terugkerende) blaasontstekingen.
Ik weet niet of dit van invloed zou kunnen zijn maar ik ben echt even radeloos!
Iemand ervaring - informatie o.i.d.
Vr.Gr.
Chantal
Re: wolf in tanden?
Sorry voor de late reactie
Re: wolf in tanden?
aantal interessante casussen wellicht te verkrijgen in de Openbare Bibliotheek of anders via BOL of zo.
Even flink Googelen wil ook nog wel eens wat opleveren.
Sterkte
Als antwoord op Re: wolf in tanden? door Lieneke
Re: wolf in tanden?
Aangezien dit de eerste site is die omhoog komt als ik zoek op "wolf in tanden" wil ik toch even reageren, zodat anderen niet alleen bovenstaande arrogante kwats lezen:
Wat een stel omhooggevallen klojo's reageren hier. Weinig argumenten (geen), maar veel verwijten. Wolf=gaatjes=slecht poetsen...? En dan daarna aangeven dat er andere mogelijkheden zijn, buiten "slecht poetsen".
Ik geloof totaal niet dat genetica (aanleg) niets te maken heeft met mogelijk tandbederf. Als de betweters anders denken, kom dan eens met argumenten of onderzoek. Anders graag je arrogante mond houden. Vind iedereen fijner denk ik.
Als antwoord op Re: wolf in tanden? door barrymossel
Re: wolf in tanden?
ik draai hem om: kom maar met bewijs dat """""""""""""""""""""""""""""""""wolf in tanden"""""""""""""""""""""""""""" echt bestaat, wetenschappelijk gezien. (ik gebruik expres heeeeeel veel aanhalingstekens, is geen fout in mijn toetsenbord. Zal allemaal wel als arrogant/omhooggevallen etc beschouwd worden maar dat is dan maar zo, dat kan ik handelen.)
Wanneer je na je zoekopdracht de eerste pagina met hits even bestudeerd ipv alleen commentaar te leveren bij de eerste link die opduikt wordt je al wat wijzer. Overigens stellen dat er geen argumenten/bewijzen geleverd worden eerder in dit topic is onjuist. lees het nog even goed door, incl links. Oudere links kunnen wellicht niet meer werken, het is immers een heel oud topic (6,5 jr) , maar met google kom je zo bij de juiste. Het sarcasme of verwijt zoals jij het noemt komt pas in het topic op het moment dat mensen stug vol blijven houden mbt bestaan van "wolf"..maar dat vind ik dan niet zo gek.
Daarnaast: wanneer jouw arts of tandarts je iets uitlegt, wil je dan ook bewijs zien op schrift, of kan je wellicht gewoon accepteren dat hij/zij opgeleid is en gestudeerd heeft voor wat ie doet?? Ik vind de insteek namelijk op zijn minst apart.
Tja, dit blijkt toch wel de
Als antwoord op Tja, dit blijkt toch wel de door Lieneke
Tja, dit blijkt toch wel de
Wow, geen baan hebben koppelen aan mogelijk tandbederf. En ook nog eens claimen dat er ook maar iets in dit topic wetenschappelijk onderbouwd is. Ik had meer verwacht van iemand met universitair niveau. Al kijk je een dergelijk diploma tegenwoordig bij een pak melk te krijgen.
Ik reageer alleen op het feit dat hier arrogant gedaan wordt over tandbederf, als in: het is altijd volledig je eigen schuld. En dat terwijl jij zelf aangeeft dat die erfelijke factor welzeker bestaat. En dat er zelfs ziektes en/of aandoeningen bestaan die zoiets teweeg kunnen brengen. Maar goed, jezelf in de slachtofferrol drukken is schijnbaar fijn. Ja, Lieneke je bent enorm zielig. Ik heb medelijden met je. Aansteller.
Als antwoord op Tja, dit blijkt toch wel de door barrymossel
Tja, dit blijkt toch wel de
voor je iets schrijft kan je beter even de achtergrond onderzoeken van de teksten waar je op meent te moeten reageren. Dat werkloosheid gepaard gaat met achteruitgang van de algehele gezondheid tot forse toename oa ook van hartklachten tot gevolg blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. (allemaal erg makkelijk te vinden met onze vriend google trouwens.., net zoals alles wat hier door ons beweerd wordt ) De opmerking van Lieneke heeft dus een wetenschappelijke achtergrond...blijkbaar schop je liever klakkeloos tegen mensen en hun kennis aan dan even na te denken. zegt meer over jou dan over ons ..
Als antwoord op Tja, dit blijkt toch wel de door vV
Tja, dit blijkt toch wel de
Een verband is niet vanzelfsprekend causaal. En daarnaast hebben we het totaal niet over hartproblemen. De factor stress heeft dan ook geen bewezen invloed op tandbederf.
Stoer doen helpt niet tegen dom zijn. Dus ssst met je grote mond.
Als antwoord op Tja, dit blijkt toch wel de door barrymossel
Tja, dit blijkt toch wel de
Als antwoord op Tja, dit blijkt toch wel de door vV
Tja, dit blijkt toch wel de
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28540937
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9461986
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28407420
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26557035
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24308392
https://www.mondhygienisten.nl/nieuws/sociaal-economische-status-mede-b…
https://books.google.nl/books?id=fZfXWhSmG1UC&pg=PA550&lpg=PA55…\
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/idj.12259/abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14522753
Als antwoord op Tja, dit blijkt toch wel de door Lieneke
Tja, dit blijkt toch wel de
Cariës en parodontitis zijn multicausaal : Dus niet enkel plak is de veroorzaker van cariës of parodontitis, maar zonder plak kunnen deze ziektes niet ontstaan. Ja, er spelen genetische factoren. Maarrrrr....dat wil niet zeggen dat je dan zelf, als die individuele patiënt, niks kunt doen tegen cariës of parodontitis. Met een erfelijke belasting, een verslechterde afweer etc moet je alleen wat meer (laten) doen dan die buurvrouw/man die nooit poetst en nooit wat heeft als je je mond gezond wilt hebben/houden....Dat wil zeggen dat als jij die pech hebt met een genetische factor en verslechterde afweer, vaker en preciezer etc moet poetsen om een gezonde mond te krijgen of te houden. Dus ja, voeding, welvaartziektes, medicatie, omgevingsfactoren, opvoeding, overgewicht, achtergrond enz enz hebben invloed op je mond. En de enige sterke troeven die we tot nu toe voor je hebben als mondzorgverleners om je mond gezond te houden zijn het schoonhouden van de mond, fluoride en niet te vaak op een dag suiker en/of zuur consumeren om die andere factoren in toom te houden. En nee, we zeggen niet 'eigen schuld, dikke bult', nee, we proberen mensen te helpen door te behandelen en te coachen. We weten namelijk allang dat onze boor of scaler alleen gewoon niet helpt. Oja, ik ben niet universitair geschoold maar mijn opleiding kent wel evidence based practice. Dat betekent dat je wetenschap, je ervaring en de wens van de patiënt / zorg op maat meeneemt in beslissingen.
Als antwoord op Tja, dit blijkt toch wel de door Lieneke
Tja, dit blijkt toch wel de