Overbelasting brug

Author:
Streskipje
Posted:
do, 10/26/2023 - 10:02
Ik heb een 4 delige brug in de onderkaak. Al 35 jaar, zonder enige last.
Nu sinds vorige week, is de voorste pijler, drukgevoelig. Geen zenuwpijn, wel gevoel alsof de tand een stevige klap heeft gekregen (wat niet het geval is). Gevoelig met kauwen, niet gevoelig voor warm of koud. Druk voel ik alleen wanneer ik druk uitoefen op de tand bij kauwen, en tegen de zijkant van de tand, terwijl het tandvlees er rustig uitziet. De tandarts zag op de scan foto geen bijzonderheden, en de brug zit niet los volgens hem. De foto kan niet 100% garanderen dat er een ontsteking zit, of dat het cement wat los is geworden. Hij zag ook minuscuul wat meer ruimte bij de ligamenten van de voorste brugpijler, èn bij de kleine kies die daar voor staat. Waarsch door druk. Gaan de klachten niet over, dan wordt het mogelijk brug verwijderen, en implantaten. Mijn vraag: hoe kan ineens na al die jaren, deze gevoeligheid ontstaan? En bij overbelasting, hoe snel nemen die klachten weer af? Alvast dank voor een antwoord.
Streskipje

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Mijn tandarts heeft aangegeven voorlopig niet te handelen. Advies is de kies niet te veel te belasten met eten. Er is een foto gemaakt waarop naast wat ruimte bij de ligamenten, verder niets te zien was. Geen ontsteking of andere zaken. Dat kon hij echter niet met zekerheid uitsluiten met een foto.
Het 'beurse gevoel' wanneer ik de zijkant van de kies aanraak, is wel weg Er is nog wel een 'beurs gevoel' wanneer ik tegen het tandvlees ter hoogte van de wortel wat druk uitoefen. Het is een 4-delige brug, geplaatst op 2 eerder gezonde kiezen, zonder wortelkanaalbehandeling. De kiezen zijn dus nog 'levend'. In rust heb ik geen klachten. Rustig poetsen gaat ook prima. Stevig belasten heb ik nog niet aangedurfd. Het voelt wel alsof die ruimte bij de ligamenten een gevoel van speling geven, wanneer ik met vloeistof spoel. Een vervolgactie zou zijn de brug vervangen door implantaten bij de kaakchirurg gaf mijn arts aan. Dat is een forse ingreep versus het klachten niveau nu. Tegelijk kan ik zo de situatie ook niet laten denk ik. Ik denk dat ik in de nacht tijdens slaap een klembeet of verkeerd schuiven van onder en bovenkaak heb gehad. Zou een kaakchirurg wel een meer detail foto kunnen maken?
wo, 11/01/2023 - 17:01 Permalink
Tandarts_Richa…

Een CBCT scan kan meer duidelijkheid geven. Snap de drastische gevolg... verlies v brug niet als er niet iets duidelijk te vinden is. Zou eerst proberen de brug te behandelen als oorzaak bekend is. In als dan na alle pogingen geen resultaat bereikt wordt en de brug alsnog verloren is dan pas eventueel een brug op implantaten. Als u voor een vaste constructie kiest en anders een frame proothese als u voor een goedkopere uitneembare oplossing kiest. Als u klemt/ knarst zou ik eerst een antie knars bitjhe maken om te ontlasten.
wo, 11/01/2023 - 23:09 Permalink
Streskipje

Dank voor het antwoord! Ik ga mijn tandarts vragen om een verwijzing naar de kaakchirurg.
Mijn tandarts kan alleen scan foto's maken, die ook naar zijn zeggen, geen maximale resolutie hebben.

Ik schrok idd van zijn rigoreuze voorstel. Ik onderhoud mijn gebit zeer nauwkeurig en heb tot dusver geen klachten.

Het lijkt (voor mij als leek) een probleem met de ligamenten te zijn. Er voelt wat speling wanneer ik vloeistof spoel, en ik voel een wat beurs gevoel wanneer ik op het tandvlees druk, ter hoogte van de wortelpunt.

Wordt vervolgd.

M vr gr
ma, 11/13/2023 - 15:47 Permalink
Streskipje

Inmiddels is het juni. Mijn klachten zijn gestart in oktober 23. Lichte overbelasting van de voorste pijler van de brug in de onderkaak, na bruxisme zei de arts. Geen aanleiding voor verwijzing KC, CBCT scan, en afwachtend beleid. Recent ben ik overgestapt op een arts in mijn woonplaats. (voorheen reisde ik 50 km, was 25 jr bij deze arts, vertrouwd maar reisafstand niet gemakkelijk) De nieuwe arts haakte zijn haak onder de brug, trok hem omhoog, zei dat hij belletjes zag bij een brugpijler, en dus zit de brug los, en zullen we hem los tikken danwel slijpen, zodra hij de foto's van mijn eerdere arts ontvangt. Ik liet weten dat ik vooral wat druk pijn voel bij de wortel, en verder geen klachten heb. Ook deze arts geeft aan nog geen aanleiding voor een cbct scan te zien. Te veel straling is het argument. Mijn brug is 25 jaar oud, en ik vrees dat los tikken niet de oplossing is, dat dan de originele tand zal breken, of de wortel. Extra probleem is dat er nooit een wortelkanaal behandeling is gedaan toen de brug werd geplaatst. Ik heb nu eerst een gesprek gevraagd, voor dat er behandeling plaatsvindt. De tandarts wil zelf de evt. ingreep doen Wanneer weet je of dit om expertise van een KC vraagt, en wanneer een TA dat zelf zou kunnen doen? Alvast dank voor het antwoord!
zo, 06/02/2024 - 10:49 Permalink
Tandarts_Richa…

Belletjes onder de brug bij op en neer druk...heel duidelijk, brugdeel is los. Mag niet los blijven, mogelijk de oorzaak v uw klachten. Oplossing is idd los tikken of nieuw brug. Risico los tikken blijft dat kies onder vaste deel v d brug breekt met de nodige gevolgen. Weet dus niet of de wkb op die kies gedaan is. Als brug verwijderd is dan kan uw TA pas beoordelen hoe verder te gaan....Het heeft geen zin daar nu al over te piekeren.
zo, 06/02/2024 - 11:05 Permalink
Streskipje

Bedankt voor het antwoord. Ik vrees ook dat de brug op de voorste pijler dan los zit.
Ik voel geen mobiliteit, wel drukgevoeligheid ter hoogte van de wortel. Alsof daar een blauwe plek zit.
Maar dat is geen aanleiding voor de arts om nwe foto's te maken. Hij wil idd de brug lostikken en dan zien wat er onder zit.

Beide pijlers van de brug, waren initiëel gezonde kiezen, zijn afgeslepen, maar hebben geen WKB gehad.
Betekent dat dat de behandeling van lostikken, pijnlijker kan zijn dan bij wel WKB behandelde tanden?

Ik ben wel erg bang voor de pijn, een hoop sloopwerk op een klein terrein. Maar het zal nodig zijn vrees ik.
Mijn arts verwacht 3 afspraken nodig te hebben. Dat zal dan zijn voor het lostikken, misschien laten rusten, en dan een reparatie stap?

Alvast bedankt voor uw antwoord, fijn dat dit forum er is!
Attach
ma, 06/10/2024 - 10:21 Permalink
Tandarts_Richa…

Bij verticale druk omhoog en loslaten,,,,belletjes, dan is het duidelijk. Ik maak een putty afdruk voor een eventuele noodvoorziening.. Verdoof. En dan los tikken of eraf boren. Verdoofd is verdoofd dus u voelt alleen dat wij bezig zijn. Nergens om u druk over te maken. Eraf boren betekent nieuw brug, bij te veel twijfel is dat de veiligste manier.. Zo te zien zie ik ook geen ontsteking.
ma, 06/10/2024 - 14:55 Permalink
Streskipje

Dank voor uw antwoord. Inmiddels is de afspraak gemaakt voor 13 augustus. De tandarts wil de brug lostikken, en dan hopen dat dat zonder schade aan de achterste pijler kan, er geen bijzonderheden worden aangetroffen, en de brug opnieuw bevestigd kan worden. Hij gaf in de eerste contact aan 'het worden waarschijnlijk 3 afspraken'. Deze week begrijp ik van de assistente dat ze gedurende 20 minuten proberen de brug los te tikken, en wanneer dat niet lukt, er nog een sessie volgt op een later tijdstip Ze zei ook 'het is zeker geen prettig gevoel, de behandeling, echt niet' en ook 'we verdoven niet, want we hebben nog nooit iemand door de grond zien gaan van de pijn'. 'U kunt vooraf eventueel een paracetamol nemen'. Dat bevreemdt me wel. De pijlers hebben beiden nog geen WKB gehad, en zijn mi relatief gezond, maar zo een behandeling zonder verdoving, daar zie ik wel tegen op. Dat is toch wel regulier lijkt me, of vergis ik me?
za, 06/22/2024 - 17:41 Permalink