De MRA (Mandibulair Repositie apparaat)
De MRA, ook beter bekend als de anti-snurkbeugel is een apparaat dat ’s-nachts in de mond wordt gedragen en milde en matige slaap apneu kan verhelpen. Ook kan het in ongeveer 95% van de gevallen het snurken verhelpen. De MRA houdt de onderkaak in een voorwaartse positie, waardoor ook de tong (zit vast aan de onderkaak) naar voren wordt gehouden en minder in de luchtweg valt.
Tong vernauwd of blokkeert de luchtweg
Tong wordt naar voren gehouden en opent de luchtweg
De MRA wordt sinds 2010 vergoedt uit het basispakket voor mensen die milde tot matige obstructieve slaap apneu hebben. Voor mensen met een zwaardere vorm van obstructieve slaap apneu is de CPAP (Constant Positive Air Pressure) vaak een betere oplossing.
De diagnose voor obstructieve slaap apneu wordt vastgesteld door een slaaponderzoek, deze kan worden uitgevoerd na een verwijzing van uw (huis)arts. Er zijn verschillende methodes voor het uitvoeren van een slaaponderzoek, maar meestal wordt er in eerste instantie gekozen voor een zogenaamde Polygrafie (PG). Dit zijn apparaatjes die een aantal beperkte kenmerken tijdens uw slaap kunnen meten (bijv. % zuurstof in uw bloed, hartslag en beweging). De uitslag van een slaaponderzoek wordt bekeken door een KNO-arts, longarts of neuroloog, welke o.a. kijkt naar het aantal ademstops van meer dan 10 seconden per uur tijdens uw slaap. Dit is de zogenaamde AHI-score (apnea-hypopnea index) en bepaald of u een milde, matige of ernstige vorm van slaap apneu heeft.
- Een AHI van 5-15 geldt als een milde vorm.
- Een AHI van 16-30 geldt als een matige vorm.
- Een AHI >30 geldt als een zware vorm.
Indien u dus 5-30 ademstops per uur heeft dan is de MRA een goede oplossing en wordt u verwezen door de KNO-arts, longarts of neuroloog naar een Tandheelkundig Slaapdeskundige (slaaptandarts) die een MRA kan vervaardigen welke vergoed wordt uit het basispakket. Alleen een door de NVTS geaccrediteerde tandarts mag een MRA maken die vergoed wordt door uw zorgverzekeraar.
Soms is er een uitgebreider slaaponderzoek nodig, dit heet een PolySomnoGrafie (PSG), bijvoorbeeld in het geval dat er ook een verdenking op een andere slaapziekte (bijv. insomnia) aanwezig is.
Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)
Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij er sprake is van het stoppen met ademen tijdens het slapen. Een apneu is het tijdelijk stoppen van de ademhaling, medisch spreken we van een apneu als het langer dan 10 seconden duurt. Het is vrij normaal om af en toe een apneu te hebben. Wanneer een apneu meer dan 5 keer per nacht voorkomt, kunt u hier echter hinder van ondervinden en is het verstandig om de slaapapneu te behandelen.
Ademstilstand kan veroorzaakt worden doordat tijdens de slaap de spieren ontspannen. De tong en weke delen in de keel blokkeren dan de ademhaling. We spreken in dit geval van het Obstructief SlaapApneuSyndroom (OSAS). Een ademstilstand kan ook ontstaan wanneer uw hersenen te weinig prikkels geven om te ademen. We spreken in dat geval van het Centraal SlaapApneuSyndroom (CSAS). OSAS komt het meeste voor.
Slaapapneu, ook wel OSAS genoemd, OSAS staat voor Obstructief Slaap Apneu Syndroom en komt bij gemiddeld 4% van de mannen voor en bij 2% van de vrouwen in Nederland.
Snurken:
Snurken kan worden veroorzaakt door het trillen van de huig en het zachte gehemelte zelf tijdens het in ademen. Mensen die tijdens het slapen door hun mond ademen hebben meer kans om te snurken dan mensen die door hun neus ademen.
Daarnaast is rugligging ook een belangrijke factor, mensen die op hun rug slapen snurken over het algemeen meer. Dit komt, omdat de tong verder in de luchtweg valt dan wanneer men op de zij slaapt.
In andere gevallen kan het snurken veroorzaakt worden door een nauwe neusdoorgang of vibraties van de tong en/of het strottenklepje.
Omstandigheden die åhet snurken kunnen verergeren zijn onder andere:
- Het slapen op de rugzijde.
- Verslapping van de spieren van de tong en keel door oververmoeidheid.
- Middelen die de spieren doen verslappen, zoals alcohol en of slaapmiddelen.
- Overgewicht en dan met name vetophoping welke aanwezig is rondom de nek. Het vetweefsel zorgt ervoor dat de luchtweg verder vernauwd raakt, waardoor men eerder gaat snurken.
- Roken, hierdoor ontstaat er irritatie aan het slijmvlies van de neus/keelholte.
- Brandend maagzuur (reflux) kan de slijmvliezen beschadigen, waardoor het snurken verergerd.
- Een grote tong, smalle onderkaak of lang gehemelte.
- Verminderde doorgankelijkheid van de neus, als gevolg van neuspoliepen of een scheefstand van het neustussenschot
Soorten MRA’s:
Er zijn in de laatste 10 jaar verschillende MRA’s op de markt gekomen, de werking van deze verscheidene MRA’s is over het algemeen hetzelfde (onderkaak naar voren houden). Het grootste verschil zit vaak in het gebruikte materiaal en hoe de onderkaak naar voren wordt gehouden.
Een overzicht:
- SOMNODENT Avant
De SomnoDent Avant is een MRA welke op maakt gemaakt is en wordt gefreesd uit een stuk kunststof, de binnenkant bevat een gepatenteerde zachte coating. De verbinding (blauwe draad) tussen het bovenkaak bitje en het onderkaakbitje kan worden vervangen waardoor deze MRA individueel instelbaar is.
- NARVAL-MRA
De Narval MRA van RESMED is een op maat gemaakt MRA welke wordt (3D)geprint middels een zogenaamde SLS technologie. Het biocompatibel materiaal betreft nylon 12, de eigenschappen van nylon 12 zijn erg geschikt voor het vervaardigen van dunne MRA’s. De 2 connectoren (verbindingen) tussen boven en onder bitje zijn vervangbaar, waardoor deze MRA ook instelbaar is.
- ProSOMNUS
De ProSomnus van de ProSomnus Sleep Technologies is een transparante op maat gemaakte MRA welke gefreesd wordt uit een blok kunststof. Deze MRA biedt het meeste ruimte voor de tong vanwege het unieke design. Tevens is deze MRA verstelbaar doordat de zogenaamde “stoppers” (zie gele pijltje) verder uitgedraaid kunnen worden met een schroef.
Slaaptandarts M.J. Allessie is werkzaam voor SNOOOR.nl , een kliniek voor snurk en slaap apneu klachten.
Een lijst van alle geaccrediteerde Tandheelkundig Slaapdeskundigen (slaap tandartsen) vindt u op de website van de NVTS (Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde) of zoek op de homepage op locatie en selecteer de specialisatie 'snurken'.
V1-4/21