Ingediend door admin-systeembeheer op

Tandartsassistent is een leuk, afwisselend en verantwoordelijk beroep in de gezondheidszorg. Je bent voornamelijk bezig met het assisteren van de behandelend tandarts: je zorgt ervoor dat de gereedschappen klaar liggen en steriel zijn, je stelt de patiënt op zijn of haar gemak en geeft instructies over mondhygiëne. Het beroep gaat echter verder dan alleen het assisteren van de tandarts aan de stoel. Assistenten 'runnen' vaak ook de tandartspraktijk waarbij kennis van hygiëne een grote rol speelt. Andere taken van tandartsassistenten zijn bijvoorbeeld het beantwoorden van telefoontjes, het inplannen van afspraken, het bijhouden van de administratie en de voorraden. Ook houden zij zich bezig met het nemen van afdrukken en het verzorgen van fluoride behandelingen en testen.

Opleiding tandartsassistent

De opleiding tot tandartsassistent is een MBO-4-opleiding. Je kunt deze opleiding op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (afgekort BBL, werken en leren) en via de beroepsopleidende leerweg (afgekort BOL, leren en stage lopen). De opleiding tot tandartsassistent is heel praktijkgericht. Je leert hoe je de tandarts ondersteunt tijdens zijn werkzaamheden aan de stoel, hoe je patiënten ontvangt en hoe je voorlichting en adviezen geeft. Ook vervaardig je kennis over tandheelkunde en krijg je vakken als scheikunde, anatomie en gezondheidskunde. Je leert daarnaast zelf tandheelkundige handelingen uit te voeren (onder andere sealen, het maken van röntgenfoto’s) en hoe je de tandarts ondersteunt op administratief gebied.

De opleiding tot tandartsassistent kan gevolgd worden aan verschillende opleidingsinstituten. De duur van de opleiding verschilt per opleidingsinstituut en varieert tussen de twee en drie jaar, maar verkorte opleidingen en/of opleidingen in de avonduren zijn ook mogelijk. Er zijn ook opfriscursussen voor herintreders en opleidingen voor zij-instromers. 

Interesse en ervaring

Tandartsen laten tegenwoordig in hun praktijk veel over aan de assistent. Zo kun je ook betrokken raken bij het nemen van röntgenfoto's en het uitvoeren van fluoride behandelingen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je interesse en ervaring, maar ook van een eventueel gevolgde na- of bijscholingscursus. Na het behalen van je diploma kun je bijvoorbeeld de cursus preventieassistente volgen. Met deze cursus krijg je meer bevoegdheden tijdens een behandeling, zoals het geven van fluorbehandelingen, verwijderen van tandsteen en polijsten.

Leuke werkplek

Als tandartsassistent kun je uiteindelijk aan de slag bij een tandartspraktijk (solo- of groepspraktijk), orthodontie praktijk (solo- of groepspraktijk), tandheelkundig centrum of in een ziekenhuis op de afdeling mond- en kaakchirurgie of tandheelkunde. De praktijk aan huis van de tandarts bestaat nog wel, maar tegenwoordig is er veel meer variatie te vinden: van grote groepspraktijken tot specialistische praktijken voor wortelkanaalbehandelingen, tandvleesziekten en/of implantaten.

Juist doordat er zeer veel verschillende tandartspraktijken bestaan is het goed mogelijk om een leuke werkplek te vinden! Bovendien is er landelijk een groot tekort aan goed opgeleide tandartsassistenten. Op veel plekken zou je fulltime aan de slag kunnen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om in deeltijd te werken.

 

BESbswy