Waarom krijgen ‘beugelaars’ een voedingsadvies?
De belangrijkste doelen zijn de beugel niet beschadigen en de tanden vrij houden van cariës (gaatjes) en tanderosie (oplossen van tandglazuur).
Waarom extra aandacht voor de tanden bij een beugel?
Tanderosie is wel vast te stellen maar moeilijker in de gaten te houden bij een beugel. Doordat er makkelijk etensresten achter een beugel blijven vastzitten, is er een groter risico op caviteiten (holte of gat in tand of kies).
Witte vlekken die om de beugel kunnen ontstaan zijn beginnende gaatjes. De vlekjes gaan niet meer weg en worden zichtbaar als vierkantjes nadat de beugel uit de mond is gehaald. De blijvende vlekken, zijn opvallend en maken de tanden minder aantrekkelijk en dat terwijl veel mensen een beugel dragen vanwege het effect op het uiterlijk.
Om gaatjes en tandbederf te voorkomen is het belangrijk dat de plak niet te veel opbouwt en niet te lang op de tanden blijft. Als dat gebeurt zie je ontkalking, dit is een startende caviteit. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je als beugeldrager dagelijks de tanden reinigt en let op wat je eet.
Het advies om cariës te voorkomen komt overeen met de standaard preventie regels
- Het verminderen van koolhydraten met een hoge cariogeniteit (mate van bevordering van afbraak bot- tandweefsel);
- Het verkorten van de consumptietijd (eetmoment) en verblijfsduur in de mond;
- Het stimuleren van van speekselproductie door goed te kauwen;
- Het verlagen van de suikerinname.
Voor de beugeldrager:
- Let op de cariogeniteit van de koolhydraten. Dat betekent in de praktijk: eet zo min mogelijk producten met toegevoegde suiker.
- Eet en drink zo min mogelijk producten met suikers. Dit doe je door niet vaker dan 7 x per dag iets te eten of te drinken. Door goede gezonde maaltijden te eten vermindert de trek in tussendoortjes. Een glas water vermindert ook het trekgevoel.
- Drink water of groene thee (zonder suiker en melk). Onder thee verstaan we geen ice tea. Het belangrijkste advies is water drinken en geen dranken zoals frisdrank, energydrink, sportdrank en vruchtensap. Die bevatten zuren die het glazuur van de tanden aantasten (fruitzuren en fosforzuur) en suikers. De light varianten zijn daarom ook niet geschikt om te drinken. Ze kunnen ook tanderosie veroorzaken.
- Kies voor producten met een kort eetmoment en verblijfsduur in de mond. Hoe langer eten in de mond blijft hoe makkelijker het voor caviteiten kan zorgen. Vooral plakkerig voedsel blijft lang in de mond.
- Zorg voor voldoende speekselstimulatie door producten te eten waar je goed op moet kauwen.
Adviezen om beschadiging aan een beugel te voorkomen
- Plakkerig voedsel veroorzaakt niet alleen cariës, het kan ook de beugel beschadigen. Pindakaas, caramel, toffees, en kauwgom worden daarom afgeraden.
- Harde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de brackets loslaten door het afbijten. Denk aan stokbrood, appel, hard snoep en noten. Omdat fruit belangrijk is kan je appels in kleine stukjes te snijden. Ook kan je voor zachte fruitsoorten kiezen, vooral in de zomer is het aanbod zacht fruit groot. Dit geldt ook voor groente. Harde groenten kan je raspen, stomen of koken.
Voedingsadviezen voor orthodontie
Breng vooraf, met je behandelaar je voeding in kaart met een dagboekje. Door een voedingsanamnese (onderzoek naar je eetpatroon), een voedselfrequentielijst (hoe vaak je op een dag eet) kan je met eventueel enige aanpassingen toch lekker eten en je beugel beschermen.
Pubers en een beugel
Voor jong volwassenen is uiterlijk extra belangrijk, het erbij horen en de eerste zoen… Logisch dat dit vragen bij je oproept. Bespreek met je behandelaar wat je gewend bent in het weekend en wat je het beste kan eten en drinken en hoe vaak om schade aan je gebit en beugel te voorkomen. Bijvoorbeeld wat te doen als je uitgaat of uit eten gaat.
Heb je een clear retainer, zoals Invisalign?
Bij een clear retainer (bitje) heb je geen last van minder zicht op het tandweefsel, maar toch is het handig vooraf de impact op de voedingsinname te bespreken.
- Laten je leefomstandigheden het toe om de invisalign dagelijks minimaal 20-22 uur in te houden? (zakendiners, feestjes, borrels beperken deze tijd bijvoorbeeld).
- Is het mogelijk om na iedere maaltijd de tanden goed te reinigen? (Ben je veel onderweg, is er beschikking over water, werkomstandigheden, etc).
- Kan je het aantal eetmomenten beperken? (i.v.m. gezondheid, ondergewicht/ specifiek dieet) of werkomstandigheden (chefkok))
- Is er risico op ondergewicht? (vul samen met je behandelaar de risico-analyse in)
- Hoe belangrijk is het visuele aspect (je uiterlijk)?
- Voedingsadviezen zijn er bij clear retainers ook op gericht om caries (gaatjes) en tanderosie te voorkomen. Met de retainer in kan de client alleen water drinken. Geen zoete, hete of zure dranken.