De verandering van het glazuur, die ontstaat door een te hoge concentratie fluoride tijdens de tandontwikkeling, wordt fluorose genoemd. De meest bekende verschijningsvorm van fluorose is te herkennen aan de witte vlekjes in het glazuur. Bij de ernstige gevallen van fluorose kunnen er bruine verkleuringen op het glazuur voorkomen. De structuur van het glazuur kan tevens aangetast zijn, deze kan kleine putjes bevatten en ruw zijn. Bij de milde varianten van fluorose zijn de witte vlekken vaak nauwelijks te zien.
Ontstaan van fluorose
De ontwikkelingsstoornis fluorose ontstaat voornamelijk doordat er een storing optreedt bij verkalking van het glazuur. Een teveel aan fluoride verstoort de functie van de glazuur vormende cellen, de ameloblasten. Dit betekent dat alleen de tanden en kiezen, die tijdens de ontwikkeling bloot staan aan een te hoge concentratie fluoride, gevaar lopen. Reeds doorgebroken tanden en kiezen zijn afgevormd en kunnen nooit fluorose ontwikkelen.
Vorming glazuur
De vorming en verkalking van het glazuur van de blijvende tanden en kiezen (verstandskiezen uitgezonderd) vindt plaats vanaf ongeveer de geboorte tot het vijfde levensjaar. De vorming van het glazuur van de cosmetisch belangrijke snijtanden vindt plaats rond het tweede en derde levensjaar. Een teveel aan fluoride kan in deze periode ontsierende verkleuring geven aan de voortanden.
Voorkomen van fluorose
Door het fluoride basisadvies op te volgen is de kans op fluorose zeer gering. Het is echter mogelijk dat een kind toch een te hoge concentratie fluoride binnen krijgt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door een onjuist gebruik van fluoride tabletten, of het doorslikken van (te) veel tandpasta / mondspoeling. Met name een hoge piekconcentratie, door inname van fluoride in korte tijd, moet voorkomen worden. Het is daarom verstandig het aantal fluoride-momenten zoveel mogelijk te spreiden.
Hieronder een aantal tips ter voorkoming van fluorose:
- Volg het fluoride basis-advies op.
- Let er op dat uw kind na het tandenpoetsen de tandpasta uitspuugt en niet doorslikt. Overdreven de mond spoelen na het tandenpoetsen is echter ook niet noodzakelijk.
- Laat uw kind niet teveel tandpasta gebruiken, een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt is voldoende. Kinderen moeten tot hun achtste geholpen worden met poetsen.
- Mocht uw kind extra fluoride-maatregelen, zoals tabletjes gebruiken, zorg er dan voor dat deze zoveel mogelijk verspreid over de tijd worden ingenomen. Let er ook op dat er niet meer dan de toegestane hoeveelheid wordt ingenomen.