Ingediend door admin-systeembeheer op

Kinderen kosteloos naar de tandarts!

Veel ouders vrezen dat ze moeten betalen voor de tandartskosten van hun kinderen. Maar dat is niet nodig! Tot 18 jaar worden kosten voor de basis mondzorg vergoed uit de basisverzekering. Geef je kind(eren) een gezonde start en maak nu meteen een afspraak met de tandarts!

Angst voor kosten

Mondzorg zou voor iedereen makkelijk en voordelig toegankelijk moeten zijn, net als de huisarts. Helaas is dit nog niet het geval. Wel zijn er meerdere mogelijkheden om mondzorg te krijgen wanneer angst en kosten een te hoge drempel zijn. Een pijnlijke en ongezonde mond is niet fijn en beperkt de kwaliteit van leven en schaadt de weerstand tegen ziekten.

Zijn de onzekerheid over kosten een drempel, schroom en schaam je niet en geef dit aan bij het eerste of eerstvolgende bezoek aan de tandarts. De tandarts is verplicht kosten voor bijzondere behandelingen die buiten de vergoedingen van het basispakket vallen vooraf te overleggen waarna jij kan besluiten of je die kosten kan dragen of niet. Blijf hierom vragen, het is je goed recht. En meestal is er een betalingsregeling mogelijk wanneer je buiten de bijzondere regelingen valt en een behandeling echt noodzakelijk is. 

Schulden en (tijdelijke) geldproblemen

Ook met weinig geld is er nog veel mogelijk. Misschien is de moed in je schoenen gezakt en kan je de motivatie moeilijk opbrengen om nog goed voor jezelf te zorgen. Lees toch even verder. Mondgezondheid vraagt dagelijks onderhoud en ook met weinig middelen kan je goed voor je gebit zorgen. Met een tandenborstel, een goedkope tandpasta en goed spoelen met water uit de kraan kom je al een heel eind. Lees de tips in het artikel over budget mondverzorging.  Neem 2 keer per dag de tijd om je gebit én tong goed te poetsen. Het helpt je gebit te behouden en ook je weerstand verhoog je hiermee en daardoor blijf je gezond of wordt je gezonder.

Goedkoper uit met (gratis) zelfzorg

Ook met (geld) zorgen is het van belang om goed voor jezelf te blijven zorgen. Drink dagelijks veel water (gratis uit de kraan), elke dag een wandeling is (gratis) beweging waardoor ook nog je stemming (bewezen!) verbetert én eet veel groenten en fruit van het seizoen en uit de aanbiedingen. Ga naar de bibliotheek of supermarkt voor een (vaak gratis) kop koffie of thee aan de leestafel, lees de krant of een tijdschrift (ook weer gratis ;-)) en maak wellicht een praatje. Het kan misschien zelfs een sport worden om zonder kosten een fijne dag te hebben en de zorg en tijd die je investeert in jezelf betaalt zich terug in een betere lichamelijke- en geestelijke conditie en gezondheid. En wie weet ga je het als een uitdaging zien, het waarderen en zelfs leuk vinden, zeker als je je beter gaat voelen hierdoor. Lees ook hoe je met zelfzorg kan besparen op je zorgkosten

Financiële hulp voor mensen met een laag inkomen

Regelingen voor (mond)zorgkosten via de gemeente

Voor mensen met een laag inkomen hebben gemeenten in het kader van het sociaal domein en armoedebeleid diverse regelingen. Die worden ook wel Bijzondere bijstand, Minimaregelingen of ‘Regelingen Meedoen’ genoemd. Ze kunnen bij de gemeente worden aangevraagd of bij een sociaal wijkteam.

Het verschilt per gemeente hoe de regelingen kunnen zijn voor zorgkosten. Een eerste stap is dan ook altijd dat je contact opneemt met de gemeente waarin je woont. Daarnaast bieden diverse gemeenten een collectieve zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen. Gekoppeld daaraan kan een aanvullende verzekering worden afgesloten die ook de kosten van de tandarts dekken.

De VoorzieningenWijzer

Via de website van De VoorzieningenWijzer kan je gratis een adviesgesprek aanvragen. Klik hier om te zien of jouw gemeente hierbij aangesloten is en lees meer informatie op: Niet naar de tandarts uit angst voor de kosten? De VoorzieningenWijzer kan je helpen. 

Samenwerkingen gemeenten met stichtingen

Met behulp van de website gezondverzekerd.nl is het mogelijk het aanbod van alle gemeenten op te zoeken. Veel gemeenten werken ook samen met diverse stichtingen, zoals Stichting Urgente Noden Nederland (SUNN) voor noodfondsen of hebben hun eigen noodfonds of maatwerkbudget. 

Overzicht van noodfondsen

In onderstaand overzicht worden diverse fondsen vermeld waar via erkende hulpverleningsinstanties een bijdrage kan worden aangevraagd in de tandarts- en eventuele andere mondzorgkosten. De fondsen zijn per regio ingedeeld, het overkoepelende orgaan is SUNN.

Fonds Plaats Contactgegevens
Stichting Urgente Noden Aalsmeer info@urgentenodenaalsmeer.nl
Stichting Hulp in Bijzondere Omstandigheden (HiBO) Breda hibo.breda@gmail.com
Stichting Urgente Noden (SUN) Delft info@urgentenodendelft.nl
Stichting Samenwerking Sociale Fondsen Den Haag (SSSF) Den Haag info@sssf.nl
Stichting Gastduisfonds Doetinchem Doetinchem info@gastduisfonds.nl
Stichting Urgente Noden Drechtsteden Dordrecht info@sundrechtsteden.nl
Fonds Bijzondere Noden (FBNE) Enschede st.noodfonds@zonnet.nl
Stichting Urgente Noden Friesland Leeuwarden info@sunfriesland.nl
Stichting Urgente Noden Groningen Groningen sun@groningen.nl
Stichting Fonds voor Urgente Noden (SFUNH) Haarlem info@urgentenodenhaarlem.nl
Stichting Fonds Bijzondere Noden Huizen Huizen info@fondsbijzonderenodenhuizen.nl
SUN Leiden (SSFL) Leiden info@sunleiden.nl
Stichting Urgente Noden Nieuwegein Nieuwegein info@urgentenodennieuwegein.nl
Fonds Bijzondere Noden Rotterdam (FBNR) Rotterdam info@fbnr.nl
Stichting Urgente Noden Uithoorn (SUNU) Uithoorn info@urgentenodenuitdoorn.nl
Stichting Noodhulp Utrecht Utrecht info.stichtingnu@utrecht.nl
Stichting de Strohalm Waalwijk Waalwijk bureau@destrohalm.nl
Stichting Urgente Noden Zoetermeer Zoetermeer info@sunzoetermeer.nl
Stichting Noodfonds Zwolle Zwolle noodfonds@zwolle.nl

Kijk hier voor het meest actuele overzicht van de SUN-noodhulpbureaus.

Geen noodfonds in jouw regio?

Zijn er bij jou in de buurt geen noodbureaus voor urgente noden? In onderstaand overzicht vind je de contactgegevens van andere fondsen die kunnen worden aangeschreven die niet onder de Stichting Urgente Noden Nederland vallen.

Fonds Plaats Contactgegevens
Dekkers-Fonds Tilburg info@actioma.nl
Stichting Pape-Fonds Den Haag info@papefonds.nl
Stichting Comité Bijzondere Hulp Zuid Kennemerland Haarlem Contactformulier
Fonds DBL Rotterdam info@fondsdbl.nl

 

 

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Irene Boers

Irene Boers

Ondersteuning beheer, content- en relatiebeheer platform gezondheidszorg

Rebecca Brucker

Rebecca Brucker

Co-founder van de Biologische Tandarts Friesland