Het aantal kindergebitten wordt steeds gaver. Hadden kinderen van vijf jaar in 2001 gemiddeld nog 4,1 gaatjes, in 2017 was dat 1,1 gaatje. Bij de oudere kinderen vanaf elf jaar valt juist nog terrein te winnen.
Bij elfjarigen nam het percentage kinderen met een gaaf gebit tussen 2011 en 2017 namelijk af. Op latere leeftijd vertoont zelfs een vijfde van de 17-jarigen en ruim de helft van de 23-jarigen slijtage tot in het tandbeen.
Grote kans dat u het uzelf regelmatig tegen patiënten hoort zeggen: bouw een gewoonte op in het poetsen van uw tanden en die van de kinderen. Het is misschien niet altijd even leuk en soms mag een poetsbeurt best iets korter duren dan de andere keer. Maar zorg wel dat het gebeurt.
Piepje
Vaders en moeders die aangeven moeite te hebben met het poetsen van het gebit van hun kinderen, kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische borstel. Sommige van deze borstels zijn namelijk voorzien van een piepje, die precies aangeeft hoe lang de poetsbeurt nog duurt. Een leuk moment om met een peuter of kleuter naartoe te werken.
Video
In een video op Tandarts.nl vertelt een mondhygiënist dat zij zingt voor haar kind tijdens het tandenpoetsen. Ouders die blijven doorzetten, laten hun kind steeds beter aan het moment van tanden poetsen wennen. Uiteindelijk stopt een kind met protesteren. Zo wordt een goede gewoonte onderdeel van het ochtend- en avondritueel die het hele leven van kracht blijft. Dat maakt het ook zo belangrijk.
Ouders mogen het gebit van hun kind gaan poetsen vanaf het moment dat het eerste tandje doorbreekt. De mondhygiënist uit de video op Tandarts.nl die u met patiënten kunt delen, vertelt ook dat ouders door mogen gaan met poetsen tot het tiende jaar. Daarna zijn kinderen in staat de tanden zelf te verzorgen.
Doorgeven
De aanpak heeft alles te maken met preventie. Wie preventief te werk gaat in de verzorging van het gebit, krijgt op latere leeftijd minder gedoe. De jonge ouders van nu lijken er net zo over te denken, want uit het onderzoek dat in 2017 door TNO is uitgevoerd, blijkt dat het aantal gave melkgebitten blijft stijgen. Een slecht gebit is niet erfelijk. De manier waarop we met onze tanden en kiezen omgaan, kan wel aan onze kinderen worden doorgegeven.
Op Tandarts.nl kunnen uw patiënten het filmpje bekijken.
Auteur: K. Burgers