Voeding en gezonde mond in de tandartspraktijk

Ingediend door admin-content op

Door Julia Corbu, samenvatting lezing Dental Expo 2024

Preventie door aandacht voor leefstijl

“  Ik weet dat als ik veel suiker eet, ik gaatjes krijg in mijn kiezen. Maar hier stopt mijn kennis over een gezonde mond. Mijn tandarts en de mondhygiëniste, praat nooit over voeding”. En dat is best jammer. Er is nog weinig aandacht voor preventie in de mondzorgpraktijk.

Maar wat als we gaan vertellen dat mondgezondheid indirect verband staat met tal van chronische ziekten als reuma, dementie, hart- en vaatziektes, longontstekingen en andere aandoeningen? Want, het gaat er niet alleen om of we goed poetsen, maar ook hoe vaak en wat we op een dag iets gaan eten en drinken heeft een groot invloed op de mondgezondheid. Dat weet iedere mondzorgverlener, maar het gaat verder. Een gezonde mond is essentieel voor een goede algehele gezondheid. Een slechte mondgezondheid staat in verband met allerlei ziekten. 

Onze mond is het startpunt van de spijsvertering. De mond speelt ook een rol binnen onze afweer. In het speeksel zitten namelijk ook lactoferrine en antistoffen, die ons tegen ziekteverwekkers beschermen. Verder functioneert het mondslijmvlies als barrière tegen ziekteverwekkers. Met behulp van smaak zijn we bovendien in staat om te proeven of voedsel goed of bedorven is, waarna we beslissen om het op te eten of uit te spugen.

Wat we tegen de patiënten kunnen vertellen over de eet- en drink momenten?

Risico's zijn: Meer dan 5 eet- en drinkmomenten op een dag ( m.u.v. water en ongezoete thee), frequente suikerconsumptie, geen of weinig fluoridegebruik (in tandpasta) en de aanwezigheid van een groot aantal Streptococcus mutans en bepaalde Lactobacillen (bacteriën) zijn belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van gaatjes. Daarnaast is onvoldoende speekselafscheiding een risicofactor.

„Ik poets en stookt dagelijks en heb last van gevoelige tandvlees.”

Voeding en de invloed op de mondgezondheid

Uit onderzoek blijkt dat tekort aan vitamine C invloed heeft op het tandvlees. Bij aften is er zeker een tekort aan zink. Tandsteen kan (mede) veroorzaakt worden door een tekort van vitamine K. En hier is nog veel meer over te vertellen! Denk bijvoorbeeld aan:

  • Erosie: Light producten of suiker?
  • Wat doen zoetstoffen? Nou, ze maken je dikker en ongezonder!
  • Het verzadigingscentrum in het brein,
  • De glucose- insuline- huishouding
  • Het microbioom (dus de darmflora)
  • Het belang van omega-3 vetzuren, vitamine D3 en K2 voor onze tanden en nog veel meer vertel ik mijn online cursus voeding en gezonde mond.

Julia met wortels

https://puurjulia.nl/cursus-voeding-en-gezonde-mond/