Waarom is leefstijlgeneeskunde zo belangrijk?

Ingediend door admin-content op ma, 05/13/2024 - 11:50

Door Yvonne Kort en Louise Witteman, samenvatting lezing Dental Expo 2024

louiseyvonne

Er komt steeds meer aandacht voor leefstijl en dat is niet zo vreemd. Een groot deel van de ziektelast is namelijk toe te schrijven aan leefstijlfactoren. Volgens de World Health Organisation (WHO) ligt de leefstijl-gerelateerde ziektelast tussen de 40% en 75%.

Voor kanker blijkt dat in 60-70% van de gevallen de ziekte voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl (Anand et al., 2008). Voor diabetes mellitus type 2 geldt dat in ongeveer 90% van de gevallen (www.hsph.harvard.edu) en bij hart -en vaatziekten blijkt dat 80% van de gevallen leefstijl gerelateerd is. (WHO) 

Professor Andrea Maier deed verouderingsonderzoek. Zij definieerde het ontstaan van ziekte als volgt: 

  •  20% is erfelijk
  •  5% ontstaat door pech
  •  75% is leefstijlgerelateerd

Wat is de definitie van leefstijlgeneeskunde?

‘Geïndiceerde en zorggerelateerde preventie gericht op het ondersteunen van het individu met bestaande gezondheidsproblemen, met als doel genezing (waar mogelijk), het terugdringen van ziektelast of ziekteverschijnselen, het tegengaan van complicaties en een afname in gebruik van medicatie.’ 

info/logo Louise/yvonne

Hoe gaat de medische wereld om met ziekte?

Het biomedisch model gaat uit van één oorzaak met een gevolg. Met andere woorden, bij een hoge bloeddruk (hypertensie) wordt een pil voorgeschreven. Heb je diabetes type 2 ontwikkelt, dan krijg je een pil en ook voor andere aandoeningen, zoals nierschade en reuma, wordt een pil gegeven. 

Aan deze manier van zorg verlenen zitten nadelen. Zo krijgen mensen steeds meer pillen en zorgt polymedicatie voor meer bijwerkingen en een verhoogde kans op ziekenhuisopnamen. De bijwerkingen beïnvloeden ook de mondgezondheid met alle gevolgen van dien voor de weerstand van de mond en ook andere systemen in het lichaam. Denk aan monddroogte, verlaagde status van vitamines, meer dorst, wat een probleem is als mensen zoete of zure dranken drinken om deze te lessen.

Vaak worden er ook weer pillen gegeven om de bijwerkingen te verminderen. Hierdoor is vergiftiging door medicijnen een reëel gevaar. Er zijn ouderen die meer dan 20 pillen per dag innemen. 

Pillen lossen eigenlijk de oorzaak niet op, het zijn vaak symptoombestrijders. En ook heel belangrijk. Met pillen voelt de patiënt zich minder verantwoordelijk en niet altijd fitter!

Hoe wordt er met ziekte omgegaan in de leefstijlgeneeskunde?

In het leefstijlmodel wordt er op een andere manier naar ziekte gekeken. Daarbij gaan we ervan uit dat de meeste ziektes ontstaan door ons gedrag en dat dit tot meerdere gevolgen kan leiden. 

Ongezond eten heeft bijvoorbeeld invloed op al onze cellen. Hierdoor heeft het effect op onze mondgezondheid, bij diabetes, gewrichten en de gezondheid van onze nieren. Er kunnen dan ook meerdere  klachten ontstaan door ongezond gedrag en een ongezonde leefstijl. 

De oplossing voor deze klachten is ook weer leefstijl. Denk aan stoppen met roken, meer groente eten, goed slapen en je tanden poetsen!

leefstijl module Yvon/louise

Wat kan je doen als mondzorgverlener?

We ontwikkelden naar aanleiding van een enquête uitgezet onder zorgverleners 2 producten om de mondzorgverlener te helpen met het inzetten van leefstijl.

  • Cursus Leefstijl & Parodontitis, waarin we kennis over immuunsysteem en relatie met leefstijl overbrengen. Praktische handvatten voor het leefstijlgesprek en handige tools ter ondersteuning meegeven.
  • Webinars om je patiënten op weg te helpen in samenwerking met tandarts.nl met als doel patiënten motiveren om met hun leefstijl aan de slag te gaan.

Wil je morgen meteen beginnen? Vraag dan eens aan de patiënt: “Hoe gaat het echt met u?" En je hoort in twee minuten wat de patiënt bezig houdt.