Mondzorg en oncologie
Een goede mondgezondheid is essentieel voor oncologiepatiënten. Je bent sneller vatbaar voor het optreden van ontstekingen. Zowel voorafgaand, tijdens als lang na de oncologische behandeling is een goede dagelijkse mondhygiëne heel belangrijk.
Een oncologische behandeling kan plaatselijke ontstekingen verergeren of systemische ontstekingen (afweersysteem ontregeld is en het eigen lichaam aanvalt (auto-immuunziekten)) veroorzaken. Indien zich te veel ontstekingscellen in de bloedwaarden bevinden, kan een oncologische behandeling vertraging oplopen. Het is verstandig om meteen na de diagnose je tandarts te vragen je te begeleiden in het traject van onderzoek en behandeling. Met een gezonde mond ondersteun je de algehele gezondheid en het maakt je weerstand sterker. Eventuele ontstekingshaarden kunnen door de tandarts tijdig worden gesignaleerd en behandeld.
Oncologische behandelingen en mondgezondheid
Door bestraling, chemotherapie en sommige medicatie kun je last krijgen van een droge of pijnlijke mond- of keelholte. Een droge mond vergroot de kans op gaatjes, doordat speeksel een rol speelt bij het neutraliseren van zuren. Goede mondverzorging en het gebruik van extra fluoride zijn daarom erg belangrijk om ernstige aantasting van tanden en kiezen te voorkomen.
Wij adviseren om na de diagnose zelf contact op te nemen met je tandarts voor het beoordelen van de mondgezondheid. Daarnaast eventueel met passend advies en begeleiding op maat tijdens het proces van behandelen en herstel.
Eten en drinken
Goede mondverzorging houdt de mond schoon en vermindert de kans op problemen met het gebit, mondslijmvlies en het tandvlees. Goed kauwen en slikken zal hierdoor beter en gemakkelijker gaan. Dit kan helpen om gewichtsverlies tegen te gaan en de conditie op peil te houden of te verbeteren.
Zo lang je kan eten zonder een pijnlijke mond, krijg je de belangrijke voedingsstoffen binnen wat zorgt voor de nodige energie en bevordering van het herstel. Het kan verstandig zijn om je voeding aan te passen en wellicht te optimaliseren om je lichaam te ondersteunen. Het eten van gezonde voedingsmiddelen met veel verschillende vitamines en mineralen draagt bij aan een goede (mond) gezondheid. Eet voeding die energie geeft en mijdt voedsel wat energie kost om te verteren. Onderaan vindt je een link naar een site waar u meer informatie over voeding kunt vinden.
Van Bettie Hendriksen, ex kankerpatiënt weten we dat ze in tijden van chemotherapie haar lichaam zo ondersteunde dat haar bloedwaarden altijd goed waren en uitstel van behandeling gelukkig niet nodig was. Bijkomend voordeel was dat Bettie minder last had van bijwerkingen.
Haar verhaal willen wij graag met je delen:
Ik deel mijn ervaring graag met je omdat het je misschien kan helpen tijdens deze heftige fase in je leven. Je kan iets doen! Het is voor iedereen anders en elk ziekteproces verloopt anders. Ik vertel je hoe het bij mij is verlopen.
Toen ik ziek werd ben ik mij gaan verdiepen in wat ik zelf kan doen om mijn genezingsproces te ondersteunen. Ik wilde niet dat ik in het ziekenhuis vlak voor de chemo kreeg te horen dat mijn ontstekingswaarden niet goed waren en daarom de behandeling vertraging zou oplopen. Daarnaast wilde ik mijn immuunsysteem zo sterk mogelijk maken om de ziekte de baas te worden.
Na de diagnose (een tumor van 8 cm en lymfeklieren die waren opgezet waren) eind maart 2019 heb ik 3 weken gevast met verse groentesappen om mijn lichaam te zuiveren en te voeden met pure voedingsstoffen. Na die 3 weken heb ik weer wat vast voedsel toegevoegd. Begin mei startte de chemo’s en bestralingen Voor elke chemo werd eerst het bloed onderzocht of je de chemo mocht krijgen. In een ruimte met andere lotgenoten moesten we dan even wachten op die spannende uitslagen. Ik mocht altijd door!
Wat betreft mijn mondgezondheid heb ik niets extra’s gedaan. Ik zorgde altijd al goed voor mijn gebit. Ga 2 x per jaar naar de tandarts en vooraf naar de mondhygiënist. Mijn mondgezondheid was dus in orde.
Tussen de chemo nam ik veel extra vitamine C, at ik veel vette vis als makreel en veel groene groenten. Ik dronk ook veel water. Verder nam ik smoothies van b.v. spinazie met bevroren banaan. Elke dag minstens 1 glas verse bietensap voor het zuiveren van het bloed en een glas wortelsap wat anti kanker werkt. Kurkuma staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en gebruikte ik zowel vers als in supplement.
Ik overlegde wel met mijn behandelaar. Zo mocht ik 2 dagen voor de kuur en 1 dag erna geen vis en vitamine C omdat dit de kuur negatief zou beïnvloeden.
Voor de sappen heb ik een slowjuicer en een gewone sapcentrifuge. Een slowjuicer is beter en gezonder maar heeft als nadeel dat er stukjes vruchtvlees en groenten bij het sap zitten. Dat zeefde ik dan apart eruit. Een sapcentrifuge heeft dat niet maar zou als nadeel hebben dat het vitamines ‘stuk slaat’. Ik gebruik ze beiden. Voor kennis en inspiratie over het sapvasten heb ik het boek ‘Sap Gezond’ van Cherie Calbom en Maureen Keane gebruikt.
Na de behandelingen ben ik in juli gaan sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het herstel na kanker. De 2 geplande operaties zijn niet doorgegaan. De tumor was weg en de aangedane lymfeklieren waren schoon. In september ben ik weer gaan werken als verpleegkundige. Tijdens het behandelingstraject kon ik voor mijn kinderen blijven zorgen en als ik bestraling had gehad sliep in de tussentijd bij. Zo zorgde ik voor een goede balans. En nog altijd zorg ik voor een goede balans van rust, gezonde voeding en werk.
Naast al de praktische dingen die ik deed kreeg ik spirituele ondersteuning en kracht vanuit mijn geloof. Mijn prognose is positief en ik geniet van het leven. Ik wens jou kracht, moed en alle goeds.
Bronnen o.a.: KWF Kankerbestrijding en Kanker.nl
Informatie over voeding: natuurdietisten.nl
- Artikel gecontroleerd door: Alexia de kleijn