Ingediend door admin-systeembeheer op

De maag, maagzuur en het gebit (Chinese geneeskunde)

WAT IS DE ROL VAN EEN (MINDER) GOED WERKENDE MAAG OP JOUW GEBIT?

Iedereen kent het wel, je proeft maagzuur in je mond, tekenen dat je maag door iets wat je gegeten hebt of te veel stress even minder goed zijn werk kan doen.
Maar wat als dit vaak voorkomt?  Bijvoorbeeld je boert vaak op na het eten of door de dag heen, je hebt vaak oprispingen, je voelt je vaak misselijk, hebt weinig tot geen eetlust, een volheidsgevoel of je kunt juist oneindig eten en voelt geen rem, of veel scheurtjes op je tong. Tekenen om eens te kijken naar je maag.

maag

Foto van pixabay mcmurryjulie

Hoe werkt het dan met de maag;

Er zijn 3 pijlers die belangrijk zijn en zorgen voor vitaliteit en balans in je lichaam en brein. Dit zijn;

  • Goede nachtrust
  • Goed werkende spijsvertering
  • Energie


Toch is hiervan de spijsvertering degene die effect heeft op de andere 2 pijlers.  Een spijsvertering die klachten geeft zorgt ervoor dat dit je nachtrust beïnvloedt en je minder energie hebt overdag.
Met maagklachten, een opgezette buik, misselijkheid slaap je minder lekker en is je herstel, wat de nacht eigenlijk biedt, minder goed. Dit heeft weer effect op je energie voor de dag. 
De spijsvertering zorgt er ook voor dat de energie uit voeding verspreid wordt door heel je lichaam en organen, zintuigen, weefsel waaronder je gebit, goed gevoed worden.

Het goed werken van de spijsvertering is in de Traditionele Chinese voedingsleer een belangrijke basis voor jouw gezondheid naast je constitutie, je DNA. De spijsvertering is de aanstuurder van energie naar andere gebieden in je lichaam.
In de Traditionele Chinese geneeswijze (TCG) worden de maag en milt gezien als de spijsvertering. Het zijn juist de maag en milt die zorgen dat je de voedingsstoffen uit je voeding kunt halen. Deze 2 organen en vooral de milt zorgen voor de transformatie en transport van voeding. Dat betekent het omzetten van voedingsstoffen en zorgen dat je lichaam hiermee gevoed wordt. De milt werkt ook middels de alvleesklier en darmen. Zowel de maag als de milt zijn afhankelijk van elkaar voor een goede werking.  Dat betekent dat voor de omzetting van voedingsstoffen en het zorgen dat dit overal verspreid wordt door je lichaam het voorwerk van de maag nodig is.  De maag zorgt voor het fermentatieproces waar de milt mee verder kan.

De vertering van voedsel start namelijk in de mond. Wanneer je voedsel waarneemt met je zintuigen komt er speeksel vrij in je mond. Het activeert je maag om te gaan verteren. De mond heeft een directe verbinding met je maag. Je zintuigen staan namelijk in verbinding met organen en hebben een direct effect op het bijbehorende orgaan. Deze verbinding loopt via de zogeheten meridianen. Dit zijn banen die overal in het lichaam lopen. In de Chinese geneeswijze wordt via deze banen de energie die uit voeding gehaald wordt verstuurd door je lichaam, en voedt hiermee organen, zintuigen en weefsel waaronder je gebit. Via deze meridianen zijn de zintuigen verbonden met een orgaan, is het orgaan verbonden met je gebit en met een specifieke tand. Het speeksel activeert de spijsvertering naast dat er in de mond het eerste fijnmalen en verteren van stoffen plaatsvindt.
Dit voedsel gaat via de slokdarm naar de maag, waar de vertering verder gaat. 
Een belangrijke taak van de maag is het beneden houden van het voedsel en drinken.
Als dit niet gebeurt krijg je klachten als maagzuur, boeren, overgeven, nausea of vol gevoel. Vermoeidheid en spierzwakte treden op als er minder kracht in de maag is om zijn taken uit te voeren.

In de TCG wordt de diagnose onder andere via de tong gedaan. Juist de tong geeft het beeld van de maagenergie en hoe het met de vertering gesteld is.  De meridiaan van de maag start in het gezicht en loopt op het voorhoofd, kaak, vlakbij de mond en hals naar beneden.
 

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat suikers, koolzuur, junkfood en aanhoudende stress een negatief effect op de maagvertering hebben. De klachten die dit geeft zoals het opboeren, braken maagzuur hebben kunnen op den duur schade aanbrengen op je gebit. 
Ook medicatie kunnen impact hebben. Te lang gebruik van maagzuurremmers of maagtabletten kunnen de maagenergie beïnvloeden. Het gebit valt onder het weefsel wat gevoed wordt door de voedselomzetting van de spijsvertering. 

De spijsvertering kan evenwicht brengen en onevenwicht in lichaam, brein en gebit.
Alle organen hebben ook betrekking op een emotie of fase waarin je verkeert. Wanneer een emotie te lang aanhoudt zoals zorgen maken, tobben of stress heeft dit zijn uitwerking op je maagenergie.

Het zorgen voor een goede maagenergie en vertering is belangrijk voor het behoud van je gebit.

logo Neitan

Artikel auteur

Aimee van der Sterren

Aimee van der Sterren

TCM therapeut, Chinese voedingsconsulent, Chinese herbalist, Dörn