Ingediend door admin-systeembeheer op

Het gebit vanuit de Chinese Voedingsleer

Een mooi en sterk gebit. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.  Hoe komt het dat de één met een sterker gebit gezegend is dan de ander?

De Chinese Geneeskunde (TCM, Traditional Chinese Medicine) is duizenden jaren oud en erkent door de WHO, Wereld gezondheidsorganisatie. Het is een traditionele geneeskunde waarvan acupunctuur een bekende methode is.  

 

Aimee; Ik laat je graag zien hoe belangrijk een goede spijsvertering - en vooral de voeding die bij je past - is voor je gebit wanneer je vanuit de Chinese voedingsleer naar je lichaam kijkt. De Chinese voedingsleer ziet namelijk verbindingen in je lichaam tussen organen, weefsel, zintuigen, emoties en voeding. Je gebit is weefsel.
Je gebit is onlosmakelijk verbonden met je organen. In je lichaam lopen je zenuwbanen, stroomt bloed, lymfe en ook de meridianen tellen mee.  Deze meridianen die door je hele lichaam lopen en starten en eindigen in je tenen en vingers, zijn de energiebanen in je lichaam die als een verbindingsbrug tussen organen lopen. De twee belangrijkste meridianen die op de rug en voorkant van je romp lopen komen samen in je mond. Daar maken ze verbinding met elkaar. Dit zijn de meridianen die zorgen voor je activatie (yang) en je herstel (Yin). Deze zijn belangrijk voor je gezondheid, vitaliteit, stressregulatie en je gebit. De Chinese voedingsleer en geneeswijze werkt via deze meridianen om je gezondheid te verbeteren. Elk orgaan heeft een interactie met een bepaalde emotie, een zintuig, een gebied van je lichaam, en tanden.
Bijvoorbeeld de nieren zijn verbonden met de emotie angst, de botten, je gebit, onderrug en met het zintuig horen. Wanneer je langere tijd veel angst ervaart krijg je klachten in je oren, botten of rug. Vermoeidheid zal er ook bij komen als je nieren-energie uitgeput raakt. En het heeft effect op je gebit, vooral je voortanden die verbonden met de nieren-energie zijn kunnen op een gegeven moment klachten gaan geven.  Andersom werkt het ook: wanneer je vermoeid bent, je nieren-energie wat uitgeput is, heb je meer last van de bijbehorende emotie en tand.

Elke tand is namelijk verbonden met een orgaan in je lichaam. In de Chinese voedingsleer is de spijsvertering samen met de energie die van je nieren komt – de Chinezen noemen dat chi - heel belangrijk voor je gezondheid, vitaliteit en het welzijn van je gebit. In het algemeen zorgt je nieren-energie voor de kracht en stevigheid van je gebit. Onder stevigheid verstaan we ook dat je tanden van je volwassen gebit stevig vast blijven zitten.
De chi - of nieren-energie – krijg je deels via genetisch materiaal van je familie mee. Het andere deel kan je versterken door een goede spijsvertering. De nieren-energie en spijsvertering zijn belangrijk voor elkaar omdat ze samenwerken. De nieren-energie zorgt namelijk dat het vuurtje waar je pan op komt om je eten in te garen blijft branden. Voeding die bij je past is hier wel erg belangrijk in om dit zo te houden.
Bij voeding die niet goed voor jouw lichaam is, zorg je eigenlijk dat je nieren-energie harder moet werken om het vuurtje aan te houden. Wanneer dit lang aanhoudt zorg je dat dit een waakvlam gaat worden. Dit zal spijsverteringsklachten en vermoeidheid geven.  Hetzelfde geldt voor aanhoudende stress. Beide hebben gevolgen voor je gebit.

Suiker en allerlei zoetstoffen, junkfood en transvetten hebben bijvoorbeeld al een nadelige uitwerking op je spijsvertering en daarmee op je nieren-energie. Niet alleen zorgen ze voor gaatjes maar als je dit vaak eet, zorgt het ook dat je spijsvertering en je vuurtje van je nieren-energie uitblust.  Dit gaat ten koste van een stevig gebit, je vitaliteit en je algehele gezondheid.

Je kan zelf invloed uitoefenen op je gebit. Goed voor je Spijsvertering en je nieren-energie zorgen is goed voor je gebit zorgen en je gezondheid.
Wees je bewust van je genetisch materiaal en wat bij je past.

logo Neitan

Artikel auteur

Aimee van der Sterren

Aimee van der Sterren

TCM therapeut, Chinese voedingsconsulent, Chinese herbalist, Dörn