Roodvonk (scarlatina) is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pyogenes. Het is een ziekte die vooral voorkomt bij kinderen en zich uit door rode uitslag op de huid, koorts en keelpijn. Ook volwassenen kunnen besmet worden met roodvonk. In sommige gevallen kunnen volwassenen die geïnfecteerd zijn met roodvonk ernstiger symptomen ervaren dan kinderen, dus het is belangrijk om alert te zijn. In sommige gevallen kan roodvonk leiden tot complicaties, zoals reuma of een ontsteking van de nieren. Als je vermoedt dat jij of een gezinslid roodvonk heeft, overleg dan altijd met je huisarts voor de juiste diagnose en behandeling.
Komt roodvonk nog veel voor in Nederland?
Roodvonk komt wereldwijd voor, maar het varieert per land en regio hoe vaak. Het is een besmettelijke ziekte die vooral voor zou komen in ontwikkelingslanden en gebieden met slechte sanitaire voorzieningen en overbevolking. In meer ontwikkelde landen, zoals Nederland, zou het aantal gevallen van roodvonk lager zijn als gevolg van verbeterde hygiëne, preventieve maatregelen en de beschikbaarheid van medische behandelingen. Roodvonk komt bij ons het meest voor in de zomermaanden.
Wat heeft roodvonk met de mond te maken?
Roodvonk kan ook invloed hebben op de mond. Een van de symptomen is namelijk een ontsteking van de keel en amandelen. Dit kan leiden tot een droge mond en pijn bij het slikken. Daarnaast kan een aardbeientong voorkomen, dat is een pijnlijke, rode en gezwollen tong wat het eten bemoeilijkt.
Extra goede mondhygiëne
Het is bij een roodvonkinfectie extra belangrijk om voor een goede mondhygiëne te zorgen. De ontsteking van de keel en amandelen kan leiden tot toename van groei van bacteriën in de mond wat tandbederf kan veroorzaken. Ook bij een pijnlijke mond is het belangrijk om de mond te blijven verzorgen en gezond te blijven eten, ook al is dat vervelend.
Tips voor mondverzorging tijdens roodvonk
- Spoel je mond regelmatig met warm zout water om de pijn en irritatie te verminderen. Los een theelepel zout op in een kopje warm water en spoel 30 seconden en spuug het uit. Herhaal dit enkele keren per dag.
- Poets met een zachte tandenborstel om verdere irritatie te voorkomen. Poets zachtjes na elke maaltijd en voor het slapen gaan.
- Vermijd hard, pittig of zuur voedsel en dranken die de pijnlijke plekken in je mond kunnen irriteren.
- Spoel je mond met een antibacterieel mondspoelmiddel zonder alcohol (alcohol droogt uit). Vraag eventueel je tandarts of mondhygiënist advies welk mondspoelmiddel voor jou het best geschikt is. Spoelen met zuivere kokosolie werkt ook antibacterieel en is verzachtend. Wel uitspugen in de vuilnisbak om verstopping van de afvoer te voorkomen.
- Gebruik eventueel paracetamol om pijn en koorts te verminderen. Al heeft koorts ook als functie om afweerstoffen te maken en de bacterie te bestrijden. Volg het advies van de arts op.
Kan de tandarts roodvonk opmerken?
Tandartsen kunnen een rol spelen in het ontdekken van roodvonk bij patiënten. Een ontsteking van de keel en amandelen zal een belletje doen rinkelen bij de tandarts omdat dit een veelvoorkomend symptoom is van roodvonk. De tandarts zal je doorverwijzen naar de huisarts voor de juiste diagnose en behandeling. Daarnaast is roodvonk besmettelijk en kan worden overgedragen van persoon naar persoon, wat extra aandacht vraagt van de tandarts.
Hoe kan je besmet raken met roodvonk?
De bacterie die roodvonk veroorzaakt, de Stretococcus pyogenes, kan worden verspreid door druppeltjes in de lucht als de zieke hoest of niest. Deze bacterie kan ook worden overgedragen door huidcontact of door contact met voorwerpen die besmet zijn met de bacterie, zoals handdoeken of kleding.
Zowel thuis, als in de tandartspraktijk zullen goede hygiënemaatregelen nodig zijn om verdere verspreiding te voorkomen. Denk aan de Corona maatregelen, vaak je handen wassen, niezen in de elleboog en contact vermijden met de besmette persoon, of als je ziek bent met anderen om hen te beschermen.
Conclusie
Blijf alert, ook al komt roodvonk niet zo vaak voor en neem contact op met de huisarts bij de genoemde signalen van roodvonk. Zorg goed voor jezelf en bescherm de ander voor besmetting.
Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.
- Artikel gecontroleerd door: Jacqueline Timmermans