
Als orthomoleculair kindervoedingscoach en darmtherapeut zie ik dagelijks hoe groot de impact van een goede spijsvertering is op de algehele gezondheid van kinderen. Maar wist je dat goed kauwen daar een enorme rol in speelt? Het lijkt zo simpel, maar deze dagelijkse handeling heeft invloed op de darmen, het immuunsysteem en zelfs op huidproblemen zoals eczeem. Hoe zit dat precies?
Kauwen: de eerste stap naar een gezonde spijsvertering
Kauwen is de allereerste stap in de spijsvertering (ohnee, eigenlijk al het zien en ruiken van voeding). Wanneer kinderen hun eten goed kauwen, wordt het fijner vermalen en beter voorbereid op de rest van het verteringsproces in de maag en darmen. Maar er gebeurt nog meer: tijdens het kauwen wordt speeksel aangemaakt, en dat speeksel bevat het enzym amylase die helpen bij de vertering van koolhydraten.
Speeksel: een onmisbare schakel
Speeksel doet meer dan alleen helpen bij het kauwen. Het bevat ook antibacteriële stoffen die schadelijke bacteriën in de mond verminderen. Zo beschermt het niet alleen de tanden, maar ook het hele spijsverteringskanaal. Daarnaast helpt een goede speekselproductie om voedsel makkelijker door te slikken en maagzuurproblemen te voorkomen.
Kinderen die snel en haastig eten, maken minder speeksel aan. Dit kan ervoor zorgen dat de spijsvertering minder soepel verloopt, met klachten zoals een opgeblazen buik, obstipatie of diarree tot gevolg. En een slecht functionerende spijsvertering kan weer bijdragen aan ontstekingen in het lichaam, iets wat eczeem en andere huidproblemen in de hand kan werken.
De link tussen darmen en eczeem
Een gezonde darmflora is essentieel voor een sterk immuunsysteem en een gezonde huid. Als eten niet goed wordt gekauwd, kan dit de vertering verstoren en de darmflora uit balans brengen.
Veel kinderen met eczeem hebben ook darmproblemen, zoals een verstoorde darmflora of voedselintoleranties. Door bewust bezig te zijn met kauwen, veel vezelrijke voeding (zoals groenten) te eten en probiotische voeding toe te voegen, kunnen eczeemklachten verminderen.
Praktische tips voor ouders
Hoe zorg je ervoor dat je kind beter kauwt en daarmee zijn of haar spijsvertering ondersteunt?
- Doe het zelf goed: Niet wat je zegt doen kinderen maar wat jij doet! Als jij snel je eten naar binnen werkt, doet je kind dat waarschijnlijk ook. Neem de tijd en laat zien hoe je bewust kauwt.
- Maak eten interessant: Kies voor voeding met een stevige structuur, zoals (rauwe) groenten, vitale eiwitten en gezonde vetten. Bewerkt voedsel is vaak zacht en stimuleert minder kauwen, los van de negatieve impact die het sowieso heeft op je gezondheid.
- Minder suiker en ultrabewerkte producten: Deze kunnen de darmflora verstoren en ontstekingen verergeren.
- Eet zonder afleiding: Probeer samen aan tafel te eten zonder schermen. Als je eet terwijl je tv kijkt of een tablet gebruikt, staat je lichaam in de 'aan-stand' (sympathicus) en werkt de spijsvertering minder goed. In rust eten helpt om de 'uit-stand' (parasympathicus) te activeren, zodat je spijsvertering optimaal kan werken.
- Let op signalen van spijsverteringsproblemen: Een opgeblazen buik, overmatige winderigheid, obstipatie of diarree? Dit zijn tekenen dat er iets niet helemaal goed gaat in de darmen. Neem deze signalen serieus!
Door bewust om te gaan met voeding en de manier waarop kinderen eten, helpen we niet alleen hun spijsvertering, maar ook hun huid, immuunsysteem en algehele gezondheid. Kauwen lijkt een klein detail, maar speelt een belangrijke rol in een gezonde(re) toekomst!
Met gezonde groet!
Tamara Harberts
Meer inspiratie? Lees dan ook deze blog van Martin Bennis, Anesthesioloog & Arts/pleitbezorger Leefstijl Gezondheidszorgarts over gezonde leefstijlgewoontes bij kinderen.