DE RELATIE TUSSEN DIABETES EN MONDGEZONDHEID IS GROTER DAN JE DENKT
Diabetes en de mondgezondheid werkt twee kanten op.
Mensen met diabetes zijn vatbaarder voor ontstekingen in het algmeen door slecht ingestelde bloedglucosewaarden. Daarbij is bekend dat bij mensen met diabetes wondjes en ontstekingen moeilijker genezen. In de mond zie je vooral problemen met het tandvlees en het kaakbot waardoor tanden en kiezen los kunnen gaan staan en zelfs uitvallen. De problemen in de mond uiten zich vooral in ernstige gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (kaakbotontsteking). In het algmeen heeft ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking ernstige parodontitis, bij mensen met diabetes wordt dit geschat rond de 25 procent. Gingivitis en parodontitis kunnen worden gezien als complicaties van diabetes.
Problemen met kauwen door onstekingen in de mond
Door ernstige problemen in de mond kan het goed kauwen beperkt worden wat weer gevolgen heeft voor de vertering van voedsel, opname van voedingstoffen en de darmgezondheid. Ook kunnen de keuzes in voeding ongezonder worden wanneer kauwen een probleem is geworden door bijvoorbeeld vaker te kiezen voor (kant en klaar) zacht voedsel omdat het plezier in eten minder is met een zere mond.
Het effect van parodontitis op bloedglucose
Uit onderzoek is gebleken dat de mondgezondheid ook van invloed is op het ontstaan en onder controle houden van diabetes. Parodontitis kan leiden tot aanhoudende verhoogde bloedglucosewaarden. Hierdoor wordt ook het risico op complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen groter. Alle processen in het lichaam hebben dus met elkaar te maken en de mondgezondheid speelt hier een fundamentele rol in.
Ommekeer ten gunste van diabetes én mondgezondheid.
Uit onderzoek is gebleken dat door parodontitis te behandelen en een optimale mondhygiëne thuis te onderhouden de ontsteking vermindert en de insuline behoefte afneemt wat bij mensen met diabetes leidt tot betere bloedglucosewaarden. Mensen met diabets waarbij de bloedwaarden goed onder controle zijn laten ook een beter resultaat zien bij paro behandelingen.
Slechte mondgezondheid mede oorzaak diabetes?
Uit onderzoek blijkt dat parodontitis als een van de risicofactoren wordt gezien voor het ontwikkelen van diabetes.