Muziek in de tandheelkunde

Muziek doet iets met je gevoel, muziek is emotie zullen de musici en muziekliefhebbers beamen. Zo kan je blij en actief worden van vrolijke muziek. Dansen en bewegen op muziek. Sporten met up tempo nummers. Muziek kan ontroeren of je melancholisch stemmen. Stemmige muziek hoor je vaak bij officiële gelegenheden. Muziek hoort meer bij het leven dan we misschien beseffen. Zo ook muziek in de wachtkamer en behandelkamer bij de tandarts, het kan je afleiden en helpen te ontspannen. 

Musici, mondgezondheid en tandheelkundige behandelingen

In Nederland zijn er veel mensen die musiceren. Heb je er wel eens aan gedacht dat een tandheelkundige behandeling invloed zou kunnen hebben op het zingen of bespelen van een blaasinstrument? Een verandering in de mond of kaak die het articuleren kan veranderen en het functioneren van de mond- en keelgebied kan beïnvloeden? Of dat je mond- en gebitsklachten kan krijgen dóór het musiceren. Goed om te weten dat je tandarts je daarbij kan adviseren. 

Binnenkort is er een congres voor tandartsen en mondhygiënisten over alle aspecten van muziek en mondgezondheid. Een bijzonder initiatief dat veel mensen zal interesseren. Hoort muziek bij je leven en vind je dit belangrijk? Misschien kan jij je tandarts attenderen op dit congres voor dentale zorgverleners!

 

Voor de tandarts en Mondhygienist 

Congres Muziek in de tandheelkunde: van gebitsproblemen en kaakklachten bij musici tot de muzikale behandeling van slaapapneu

Kom op zaterdag 3 juli 2021 naar het congres Muziek in de tandheelkunde in de RAI Amsterdam. Een leerzaam congres omlijst met een mooi muzikaal programma. Deze dag is speciaal bedoeld voor tandartsen en mondhygiënisten met belangstelling voor muziek (ofwel vanwege het tandheelkundig behandelen van musici, ofwel omdat ze zelf muziek maken, of om gewoon een leerzame dag te willen hebben en gelijktijdig te worden verwend met mooie muziek). Met onder andere een lezing van Erik Scherder over de positieve werking van muziek in de behandelkamer. Verder interessante lezingen en workshops van o.a. dr. Ghizlane Aarab, prof dr. Corine Visscher en drs. Wendy Knibbe. De moderatoren zijn dr. Maurits van Selms en dr. Nicoline van der Kaaij.

Over de congresdag

Bij veel musici bestaat de angst dat door het maken van een tandheelkundige restauratie veranderingen optreden in het gebit, de kaken, of de musculatuur rond de mond. Ze zijn bang dat dit kan leiden tot ernstige problemen bij het bespelen van een blaasinstrument. Is die angst gegrond? Kan de zogenoemde embouchure worden aangetast door tandheelkundige behandelingen? Bijvoorbeeld door een frontvulling te maken of een kies te verwijderen? En wat is de relatie tussen kaakklachten, slaapapneu en musiceren? Dit en veel mooie muziek brengen we ten gehore op de congresdag ‘Muziek in de tandheelkunde’.

Kijk hier voor informatie en aanmelden https://acta-dental-education.foleon.com/ade/qp-congres-muziek-in-de-ta…;

 

Artikel auteur

Maurits van Selms

Maurits van Selms

Assistant professor at ACTA

Artikel co-auteur

Irene Boers

Irene Boers

Ondersteuning beheer, content- en relatiebeheer platform gezondheidszorg