Duurzame mondzorg in 5 stappen - 1 -

Stap 1/5: De duurzaamste tandenborstel

Een serie ter aanvulling op de Duurzame Dinsdag en de Verspillingsvrije week door tandarts Michiel Lieshout, adviseur Duurzame mondzorg én vader.

Duurzame mondzorg, elke stap is er een!

Geschat wordt dat er wereldwijd jaarlijks 23.400.000.000 tandenborstels weggegooid worden. Daarnaast wordt geschat dat er in Nederland alleen al, 102.000.000 tandpasta tubes, weggegooid worden. Het kan wel 400 jaar duren voordat de borstel is afgebroken.

De ontwikkeling van nylon en de Tweede Wereldoorlog hebben voor een wereldwijde verspreiding van de tandenborstel gezorgd. Daarmee is heel veel gezondheidswinst geboekt. Beelden van de schoonmaakactie van de stranden op Bali in 2019 laten echter de keerzijde van dit verhaal zien (zie foto).

plastic soep tandenborstels

Anno 2021

Om het gebit gezond te houden, zijn er allerlei producten (in plastic verpakkingen) te verkrijgen van tandenborstel tot mondwater en die we tegenwoordig vanzelfsprekend vinden.

Dagelijks gaan er vele kilo’s plastic doorheen in de (dentale) zorgverlening in de praktijk en ook thuis in de badkamer.

Als consument kan je wel degelijk het verschil maken!

De voordelen van de plastic tandenborstel

De lage kosten, het eenvoudige productieproces, de diversiteit in toepasbaarheid en de weerstand tegen water, maakte het tandenpoetsen toegankelijker voor iedereen en heeft daarmee aanzienlijk bijgedragen in het tegengaan van de ongezonde mond, met gaatjes en tandvleesproblemen.

De gevolgen van de plastic tandenborstel

Als we uitgaan van een wereldbevolking van 7,8 miljard en het vervangen van je tandenborstel om de 4 maanden dan hebben we het over 23,4 miljard tandenborstels die weggegooid worden en eindigen op afvalbergen, in de verbrandingsoven, of in het milieu.

Inmiddels zijn er verschillende alternatieven die steeds vaker gebruikt worden. De elektrische tandenborstel en de plastic borstel met verwisselbare kop geeft minder afval maar dit is nog steeds niet afbreekbaar. Daarnaast zien we steeds meer typen borstels van bamboe of suikerriet. Deze borstels zijn dan biologisch afbreekbaar maar helaas zijn de haren nog vaak van nylon.

Duurzame keuzes

Productie van nieuw plastic is zo goedkoop omdat de kosten van het verwerken van dit afval hierin niet meegenomen worden. Producenten kunnen bijdragen door bij hun productie ook de afvalfase van hun product mee te nemen in ontwerp en productie en het nu nog duurdere gerecyclede plastic te gebruiken. Als consument moeten we kijken naar de hoeveelheid die we kopen en weggooien. Minder kopen, meer hergebruiken, ons meer verdiepen in het materiaal en voorkomen van ziekte door een bewuste gezondere leefstijl kan onze persoonlijke bijdrage zijn.

De meest duurzame tandenborstel

Uit het Engelse onderzoek bleek de plastic handtandenborstel met verwisselbare kop de beste duurzame keuze te zijn.

Als consument kan je wel degelijk het verschil maken!

Duurzame mondzorg, elke stap is er een!

 

Stap 1) De duurzaamste tandenborstel (7 sept.)

Stap 2) De duurzame tandpasta (8 sept.)

Stap 3) Duurzame ragers, stokers en softpicks (9 sept.)

Stap 4) Plastic versus bamboe (10 sept.)

Stap 5) 10 tips van de duurzame tandarts. (11 sept.)

Artikel auteur

Michiel Lieshout

Michiel Lieshout

Restauratief tandarts (NVVRT) en adviseur Duurzame Mondzorg