Stap 5/5: De 10 tips van de duurzame tandarts!
Een serie ter aanvulling op de Duurzame Dinsdag en de Verspillingsvrije week door tandarts Michiel Lieshout, adviseur Duurzame mondzorg én vader.
Duurzame mondzorg, elke stap is er een!
10 manieren voor een duurzame mondhygiëne;
- 1. Volg de adviezen van de tandarts, mondhygiënist en of preventie assistent, met betrekking tot de beste manier van reinigen rondom en tussen de tanden en kiezen goed op. Zo voorkom je onnodige problemen met het gebit.
- 2. Let op suikers en koolhydraten, de frequentie en de momenten van eten en drinken. Te veel suiker en koolhydraat momenten op een dag, geeft eerder kans op gaatjes, meer noodzakelijke behandelingen en uiteindelijk verlies van tanden en kiezen.
- 3. Gebruik een plastic tandenborstel met een verwisselbare kop of een borstel gemaakt van suikerriet of bamboe.
- 4. Gebruik tandpasta tabletten in plaats van tandpasta uit een tube. Inmiddels is de meeste kartonnenverpakking om de tube verdwenen maar het plastic van de tube geeft nog een enorme afvalberg. Daarnaast is het water in de pasta op deze manier niet nodig.
- 5. Gebruik verdere mondverzorgingsproducten van gerecycled plastic. Enkele, vooral Scandinavische merken, maken zich hier hard voor.
- 6. Zet de kraan uit, tijdens het poesten (en handenwassen). 2 minuten de kraan open laten staan zorgt gemiddeld voor 12 liter water verlies (2 volle bouw emmers).
- 7. Naspoelen na het poetsen zorgt voor verder waterverlies en het fluoride in de tandpasta heeft een minder lange inwerktijd.
- 8. Gebruik eventueel mondspoelmiddelen die je zelf in water oplost. (B.v. Weleda) De toegevoegde hoeveelheid water in deze producten geeft onnodig veel transport kilometers en dus CO2 uitstoot en luchtverontreiniging.
- 9. Gebruik biologisch afbreekbaar flossdraad of floss gemaakt van natuurlijke producten
- 10. Laat de tandarts, met een juiste regelmaat, naar uw gebit kijken. Dit voorkomt problemen en onnodig hoge kosten!veelheid water in deze producten geeft onnodig veel transport kilometers en dus CO2 uitstoot en luchtverontreiniging.
Als consument kan je wel degelijk het verschil maken!
Duurzame mondzorg, elke stap is er een!
Stap1) De duurzaamste tandenborstel (7 sept.)
Stap 2) De duurzame tandpasta (8 sept.
Stap 3) Duurzame ragers, stokers en softpicks (9 sept.)
Stap 4) Plastic versus bamboe (10 sept.)
Stap 5) 10 tips van de duurzame tandarts (11 sept.)