Is het kinderachtig om een plaquekleurtest bij een volwassene te doen? Wat vind jij?
Tandplak of tandplaque is een kleverig en plakkerige substantie in de mond dat zich vormt rondom de tandhalzen. Tandplak bestaat uit speeksel, voedingsresten en vooral, bacteriën. Tandplak is de boosdoener voor veel mondproblemen als ontstekingen en het ontstaan van gaatjes. Alle reden dus om tandplak te verwijderen.
Nu is poetsen alleen niet genoeg om alle tandplak te verwijderen, je haalt daar ongeveer 60 % van de plak mee weg. Wanneer je naast het poetsen ook tussen de tanden en kiezen reinigt door te ragen, stoken of flossen, dan kom je op 85%. Dat is al een hele mooie score! Hoe kom je er nu achter waar bij jou de verborgen plekjes zitten waar tandplak moeilijk te verwijderen is? Met de plaque-kleurtest!
De plaque-kleurtest
Met een plak kleurtest, ook wel de plakverklikker genoemd, wordt tandplak zichtbaar gemaakt. Dit is een zeer effectieve methode om inzicht te krijgen of je mondhygiëne voldoende is. Zowel voor kinderen als voor volwassenen geeft het inzicht in waar na het poetsen nog plak achterblijft.
De plaque-kleurtest wordt, na het poetsen, gedaan met een kleurstof, een disclosing (onthullende) vloeistof die een kersrode synthetische kleurstof (Erytrosine) bevat. De lippen worden vooraf ingesmeerd met vaseline omdat de kleurstof zich moeilijk laat verwijderen. Nadat de vloeistof is aangebracht mag je spoelen en blijft de kleurstof achter op de plekjes waar nog tandplak is achtergebleven.
Met een spiegel in de hand kan de mondhygiënist je uitleg geven over het zichtbare resultaat van de test. Misschien is het even schrikken als je ziet hoeveel plak er nog is achtergebleven met je goede poetsgedrag. Het voordeel is dat je nu precies weet waar de moeilijk bereikbare plekjes van je gebit zijn. Met een advies van de mondhygiënist kan je de dagelijkse mondhygiëne nog beter uitvoeren en je gebit sterk en gezond houden. Zo motiverend kan een plaque-kleurtest zijn!