Doorkomen van babytandjes
Tijdens de periode van doorbraak kwijlt een kind vaker en verdwijnen vingers en andere dingen in de mond om op te kauwen. Kwaaltjes zoals uitslag op de billen, rode wangetjes, verhoging en huilerig gedrag worden toegeschreven aan het doorbreken van de melktanden. Een echt verband is nooit wetenschappelijk aangetoond. In diezelfde periode zijn er ook ontwikkelingssprongetjes.
Hoe dan ook, er zijn periodes dat uw kindje zich minder prettig voelt en je wilt zo graag dat je baby tevreden en happy is. Wat kan je doen? Ten eerste, bedenk dat elke fase voorbij gaat, ook deze! Er is veel te vinden op dit gebied. Wij geven enkele verzamelde tips:
Tips om klachten te verlichten bij doorkomende tandjes.
- Ten eerste is veel liefde en aandacht heilzaam wanneer je kindje zich niet lekker voelt. Draag het bij je in een draagzak of al schommelend in de kinderwagen een wandeling maken wat ook meteen voor je zelf een moment van ontspanning kan zijn.
- Laat je kindje op iets hards kauwen. Bijvoorbeeld een bijtring die even in de koelkast heeft gelegen.
- Masseer voorzichtig met je vinger of met de achterkant van een (koude) lepel de pijnlijke plek. Wel goed je handen wassen natuurlijk. IJsblokjes gemaakt van borst- of flesvoeding en daarmee de pijnlijke plek masseren is een tip die je op het internet tegenkomt. Daar voegen wij de volgende waarschuwing aan toe: Pas op met glibberige ijsblokjes, doe het b.v. in een zacht washandje o.i.d. zodat je zelf ook betere grip hebt op het ijsblokje. En te veel kou kan de spijsvertering van een baby verzwakken. Dit middeltje zou vooral in de zomer goed kunnen werken bij doorkomende tandjes. Zachtjes masseren met een babytandenborstel kan helpen. Het is meteen een goede start van wennen aan het poetsen.
- Je kindje rechtop houden kan verlichting geven. Door plaatselijke vochtophoping (bij een ontsteking) van het tandvlees kan drukverhoging in het hoofdje gevoeld worden en ervoor zorgen dat een kindje liever niet wil liggen. Overdag in de draagzak lekker dicht tegen je aan en in het bedje slapen met een iets verhoogd matrasje bij het hoofdeind. Bijvoorbeeld een opgevouwen handdoek. (Iets óp het matrasje zoals een kussentje is zeer onveilig!)
- Kamillethee is rustgevend, vermindert krampjes en is ontstekingsremmend. Je kan je kindje tussendoor wat lauwwarme thee laten drinken. Geef je borstvoeding dan je het zelf drinken en zo je kindje helpen.
- Ontlast de spijsvertering door bij borstvoeding zelf puur en onbewerkt te eten (als regel kun je aanhouden dat je niets eet dat gefabriceerd is in een fabriek). Kauw goed, eet langzaam en ontspannen, drink door de dag heen voldoende water en (kruiden) thee. Eet je baby al vaste voeding geef dan licht verteerbare gerechtjes. De spijsvertering heeft grote invloed op de weerstand en dus ontstekingen. Geef groenten met quinoa, rijst of gierst, soep en een fruithapje per dag zal ook vast gewaardeerd worden. Vermijd zwaarder verteerbaar voedsel als producten met meel b.v. pap, pudding, koekjes, brood. Ook vlees, melkproducten en suikerhoudende producten kosten veel energie om te verteren. En wil je kindje even geen vaste voeding dring dan niet aan en geef deze dagen een extra flesje of borst. Volgens de duizenden jaren oude Chinese geneeskunde blijven ‘de klachten lokaal wanneer de spijsvertering krachtig is’. Dan zou je krampjes, diarree, rode billetjes kunnen voorkomen of verminderen. Zie voor meer informatie over voeding of voor ondersteuning van een voedingsdeskundige natuurdietisten.nl
- Alternatieve (complementaire) methoden zijn vaak heel oud én beproeft maar niet wetenschappelijk bewezen. Denk aan Bach bloesemremedies, kruidencremes, Malva is genoemd, een kettinkje (pas wel op!) van barnsteen waarvan het barnsteenzuur dat vrijkomt de pijn kan verzachten en ontstekingen tegengaat. Ook kwamen we een zelfgemaakte gel van kokosolie met kruidnagel tegen om na afkoeling het gezwollen tandvlees hiermee te masseren.
- Een consult bij een osteopaat bij extreme klachten kan verstandig zijn om je kindje te laten nakijken of er redenen zijn die het gehele systeem kunnen verstoren. Denk aan onderliggende bewegingsverliezen in de vasculaire, lymfatische of neurologische circulatie in neus-, keel-, oor- en mondgebied, de nek- of halsgebied. Ook bij darmklachten, herhaaldelijke krampjes of luieruitslag kan een check-up bij een osteopaat zinvol zijn.
- Gebruik een reguliere gel of zalf te koop bij de drogist voor doorkomende tanden. Laat je informeren door apotheek of reformhuis en lees zelf goed de bijsluiter. In sommigen middelen zitten stoffen als lidocaïne, alcohol, suiker of chemische middelen.
- Overweeg een Kinderparacetamol zetpil als de klachten heel erg zijn en niets meer helpt. Bij hele hoge koorts altijd eerst overleg met de huisarts.
Zie je door de bomen het bos niet meer dan kan je altijd overleggen met je huisarts of consultatiebureau wat de beste keuze is. Of laat je bij een reformwinkel informeren, zij hebben diverse natuurlijke producten in huis en kennis uit ervaring. Zo kan je een keuze maken die past bij jouw overtuigingen.
Medisch Logboek voor je kind(eren)
Als platform zijn we betrokken geraakt bij het dentale gedeelte van Mijn Medisch Logboek dat de bedenker uit een behoefte heeft ontwikkeld. Het logboek is ideaal om vroeg mee te beginnen voor je jonge kind(eren). Wie weet zijn er van de bevalling al dingen die je wilt noteren. Kinderen maken vervolgens dingen mee, zoals een afgebroken tand, een opname voor longontsteking of een bezoek aan een oogarts. Het boek is uitgebreider en gaat verder waar het consultatiebureauboekje ophoudt.
Je kan Mijn Medisch Logboek bestellen via de homeworktimewebshop.